Ezt a gyümölcsöt edd C-vitamin helyett: napi két szem elég

GettyImages-1704306359
Olvasási idő kb. 3 perc

Az arany kivi egy hazánkban kevésbé ismert, de igen tápláló gyümölcs, amely a hagyományos zöld kivinél is több C-vitamint tartalmaz.

A zöld kivivel ellentétben az arany változat aranysárgás színű gyümölcshússal, szőrtelen héjjal és édeskésebb ízvilággal rendelkezik, ami gazdag rost- és vitamintartalmával együtt igazán különlegessé teszi. Cikkünkből megtudhatod, hogy pontosan mennyi C-vitamint tartalmaz, és mit nyerhetsz a fogyasztásával.

Ennyi C-vitamint tartalmaz az arany kivi

Egy, a Foods című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint napi két arany kivi fogyasztása 150 milligrammal növelte meg az aszkorbinsav, vagyis a C-vitamin bevitelét a résztvevőknél, ami közel kétszerese a Magyarországon elfogadott 90 milligrammos referenciaértéknek.

A kutatók megjegyezték, az ilyen szintű C-vitamin-fogyasztás kiküszöböli a táplálékkiegészítőkkel történő pótlás szükségességét, és számos egészségügyi előnnyel jár.

Az egyik legfontosabb, hogy erősíti az immunrendszert, ami kulcsszerepet játszhat a vírusos megbetegedések, köztük a nátha és az influenza elleni küzdelemben.

Az arany és a zöld kivi nem csak a gyümölcshús színében különbözik
Az arany és a zöld kivi nem csak a gyümölcshús színében különbözikBirdShutterB / Getty Images Hungary

Egy 2012-es tanulmány úgy találta, hogy az arany kivi fogyasztása potenciálisan lerövidítheti a megfázás időtartamát. Sőt, azok a résztvevők, akik napi négy arany kivit ettek, arról számoltak be, hogy enyhült a torokfájásuk és az orrdugulásuk.

A kivifogyasztás mellett szól az a tény is, hogy a C-vitamin ekkora mennyiségben könnyebben szívódik fel, mint ha nagyobb dózisban, táplálékkiegészítőkkel juttatnád a szervezetedbe.

Az arany kivi fogyasztásának további előnyei

A különleges gyümölcs fogyasztása magasabb rostbevitelt tesz lehetővé, anélkül hogy megterhelné az anyagcserét. Kutatások azt is kimutatták, hogy a rendszeres kivievés növelheti a „jó” HDL-koleszterinszintet, miközben csökkentheti a trigliceridek szintjét és a vérnyomást.

Az arany kivi segíthet a vérszegénységben szenvedőknek is a vasszintjük növelésében, ha vasban gazdag ételek mellé fogyasztják.

Szintén előnyként említhető, hogy a kivivel kiválóan helyettesíthetők más, kevésbé tápanyagdús ételek, ami hozzájárulhat a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz és javíthatja a közérzetet.

A vérnyomásra is jótékony hatással lehet
A vérnyomásra is jótékony hatással lehetbergamont / Getty Images Hungary

Így érdemes fogyasztanod

A szakemberek azt javasolják, hogy az arany kivit déli nassolnivalóként, vagy akár egy desszert részeként, más egészséges gyümölcsökkel és zöldségekkel együtt fogyaszd. Ha azonban ezt követően torokirritációt, nyelési vagy légzési nehézségeket tapasztalsz, vagy csalánkiütéseket találsz magadon, akkor allergiás lehetsz rá, ezért tekints el a fogyasztásától.

Ilyen esetben a C-vitamint egyéb forrásokból érdemes pótolnod. Hogy erre a célra milyen élelmiszerek a legalkalmasabbak, arról alábbi cikkünkből tájékozódhatsz.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek