Ez a 6 gyakori álom feltárhatja, mitől félsz igazán

GettyImages-511497678 (1)
Olvasási idő kb. 5 perc

Életünk mintegy egyharmadát alvással töltjük, a legtöbbször mégsem tudjuk visszaidézni álmainkat. Éjszakai pihenésünk közben az agy nem kapcsol ki, hanem különös működést mutat, melynek köszönhetően álmodunk. A tudomány régóta igyekszik feltárni, milyen funkciót látnak el az álmok, és milyen összefüggés lehet az álmok és a között, ami az elmében zajlik alvás közben, az pedig még régebbi tudomány, hogy megfejtsük, mit jelentenek.

Vajon miért van az, hogy míg valaki tökéletesen felidézi az elmúlt éjszaka álomképeit, addig mások semmire sem emlékeznek, vagy adott esetben úgy vélik, nem is álmodtak? Thomas Andrillon, a Monash Egyetem idegtudósa szerint mindannyian álmodunk, és bár a jelenség pontos okai még tisztázatlanok, a szakember a hippokampuszt említi elsődleges tényezőként. Merthogy alvásból felébredve agyunk ezen része lehet az utolsó terület, ami magához tér, ennélfogva képtelen átadni a rövid távú memóriarendszerben található álmokat.

Ez a 6 gyakori álom feltárhatja, mitől félsz igazán

Vannak, akik azt hiszik, hogy a tudatalattijuk próbál valamit elmondani az álmaikon keresztül, míg mások azzal érvelnek, hogy az álmoknak egyáltalán nincs valós értelmük. Delphi Ellis álomszakértő szerint néhány gyakori álomtípus rávilágíthat arra, hogy az elménk mire fókuszál, milyen élethelyzeteket kellene megoldanunk ébrenléti állapotunkban.

A visszatérő álmokra érdemes odafigyelni
A visszatérő álmokra érdemes odafigyelniCarmen MartÃnez Torrón / Getty Images Hungary

1. Zuhanás

Álmodtál már arról, hogy egy szakadékba zuhansz? Ellis szerint kétféle zuhanós álma van az embereknek. Az egyik az a fajta, amelyikben az ember úgy érzi, hogy „lemegy a nyulak üregébe”. Ha ilyen típusú álmaid vannak, akkor lehet, hogy válaszút elé kerültél, és úgy érzed, nem tudod, merre tartasz az életben.

„A zuhanás az álomban sokszor azt tükrözi: fogalmam sincs, hová fog ez a helyzet vezetni, nem tudom megjósolni az eredményt” – mondja Ellis.

A szakértő szerint ez az álom gyakran a munkával kapcsolatos aggodalmakhoz kötődik. Ha nemrég hagyta el a munkáját az érintett, vagy épp most kezdett el dolgozni, vagy ha egy félelmetes projektbe kezdett, ezek mind okozhatnak hasonló álmokat.

Te szoktál a felsoroltakkal álmodni?
Te szoktál a felsoroltakkal álmodni?Evgeniia Rusinova / Getty Images Hungary

A zuhanó álom másik típusa egy hirtelen, rángatózó érzéssel jár, amikor éppen álomba merülsz. Az álmodó úgy érezheti, mintha leesett volna a járdaszegélyről, vagy belesétált volna valamibe – ez valójában a stressz tünete, amit hipnikus rándulásnak neveznek. Ezek az álmok valószínűleg arra utalnak, hogy az agyad azt mondja, hogy túlterhelt vagy, és pihenésre van szükséged.

2. Meztelen vagy nyilvánosan

Sokan álmodnak arról, hogy épp előadást tartanak osztálytársaiknak vagy kollégáiknak, amikor mindenki nevetni kezd, mire ők rájönnek, hogy teljesen meztelenek. Ellis szerint ez az álom arról szól, hogy tudatában vagy annak, hogy az emberek fürkésznek, és figyelnek téged, és kiszolgáltatottnak érzed magad. 

3. Halál

Ne aggódj – a szexuális álmokhoz hasonlóan a halálálmok is ritkán szólnak valójában a halálról; általában a változásról szólnak. 

Ellis megjegyzi, hogy egy anya gyakran álmodik gyermeke haláláról, ami általában a gyerek felnövésével és kapcsolatuk változásával függ össze. De ha arról álmodsz, hogy meghalsz, az lehet egy ébresztő, amely figyelmeztet arra, hogy a dolgoknak változniuk kell, vagy hogy emberként megváltoztál, és itt az ideje, hogy elgondolkodj ezen.

4. Megcsalnak

A megcsalási álmok nem valós intuíciók arról, hogy partnered megcsal. 

„Sok nő aggódik amiatt, hogy ez valamilyen módon előérzet”

– mondja Ellis. – „Azt gondolják, hogy valamiféle belső bölcsesség próbálja irányítani őket. Ha valakit a múltban megcsaltak, lehetséges, hogy aggódik amiatt, hogy újra megtörténik.”

Ha az ember még soha nem tapasztalt hűtlenséget, és azt álmodja, hogy partnere megcsalja, vagy fordítva, ez azt jelentheti, hogy problémákat keres, mert a kapcsolata szinte túl szép ahhoz, hogy igaz legyen.

„Ha úgy gondolod, hogy ő életed szerelme, akkor azt gondolhatod, hogy az egyetlen dolog, ami rosszul sül el, az az, ha a partner megcsal” – mondja Ellis.

Ellis szerint a nők gyakran álmodoznak arról, hogy megcsalják társaikat a főnökeikkel, még akkor is, ha ott egyáltalán nincs kémia – mindez kevésbé szól a vonzalomról, mint az erődinamikáról. „Ez általában azt jelenti, hogy az illető megpróbál irányítani valamit, amit valószínűleg nem tud. Ezt kompenzálandó, megpróbálja befolyásolni valakinek a viselkedését álmában.”

5. Üldözöl valakit, vagy téged üldöznek

Ez nyilvánvalóbb, mint a többi: ha üldöznek, az azt jelenthet, hogy lemaradtál egy projektről, vagy egy határidő közeleg. Ha azonban az álmodó üldöz valamit, valószínűleg meg akar előzni egy problémát – mondja Ellis. Ezekben az álmokban előfordulhat, hogy nem lesz képes elérni azt, amit épp kerget.

„Olyan érzésekkel jár, mintha valami csúszós felületen futnál, vagy a lábaid nem mozognak megfelelően”

– világítja meg Ellis. „Az álmod azt mondja, hogy nem tudsz megszabadulni ettől – szembe kell nézned vele, bármi elől is akarsz menekülni.”

6. Repülsz

Ellis szerint az emberek sokféleképpen repülhetnek az álmaikban. 

A repülés útvonalától függetlenül ez az álom valószínűleg azt jelenti, hogy az érintett gondtalannak érzi magát. Ha azonban nem élvezed a repülési álmot, az azt is jelentheti, hogy nem szereted, ha elveszíted az irányítást, és ezen érdemes dolgoznod.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek