Gyerekülések tesztje: nem biztos, hogy a drágább jobb is

A Tudatos Vásárlók Egyesülete, nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetek és a német ADAC autóklub vizsgálata alapján 27 gyártó összesen 124 autós gyerekülését hasonlította össze.

A laboratóriumi vizsgálatok során a szakemberek elsősorban arra keresték a választ, hogy a termékek milyen védelmet nyújtanak egy frontális vagy oldalirányú ütközés esetén, mennyire egyszerű és kényelmes a használatuk, illetve huzatuk tartalmaz-e valamilyen egészségre káros vegyi anyagot. Máris mutatjuk az eredményt!

Hogy zajlott a vizsgálat?

A vásárlók számára egyértelműen a biztonság a legfontosabb kérdés, így a tesztnél is ez a szempont kapta a legnagyobb hangsúlyt. A szakértők megvizsgálták, hogy az ülések elmozdulnak-e az ütközéskor, illetve kifordulhat-e belőlük a gyerek, ahogy azt is, hogy ilyenkor milyen erőhatás éri a fejét, nyakát és mellkasát. Azokat a termékeket, amelyeket többféle korosztálynak szánnak, kisebb és nagyobb próbababákkal is kipróbálták.

A drágább jobb is?

Az egyesület szerint főleg a kezdő szülőkre jellemző, hogy az első gyerekülés beszerzésekor hajlamosak nagyobb költségekbe verni magukat, mert abban bíznak, hogy egy drágább termék jobb lesz a gyerek számára. Az eredmény azonban azt mutatja, hogy a döntésnél nem érdemes kizárólag az árra hagyatkozni.

Az első a biztonság!
Az első a biztonság!gilaxia / Getty Images Hungary

A teszten a legkisebbeknek, vagyis a 0–13 kilós gyerekeknek szánt üléseknek több mint fele kapott 4 vagy több pontot a biztonságra a 0-tól 5-ig terjedő skálán, melyek közül a legolcsóbb 50 ezer forintba, míg a legdrágább 140 ezer forintba kerül. Az eredmény hasonlóképpen alakult a nagyobb, legfeljebb 36 kilós gyerekeknek szánt termékeknél is. A biztonságosnak talált modellek ára 15 és 200 ezer forint között mozog.

Mit takar az i-size?

A szabványt kettős céllal vezették be. Egyrészt, hogy a babák számára még biztonságosabb legyen az utazás, másrészt, hogy a szülőknek ne kelljen olyan gyakran cserélgetniük az gyerekülést. Azokat a termékeket, melyek megfelelnek a szabványnak, 15 hónapos korig még menetiránynak háttal ajánlott beszerelni, de fontos kitétel az oldalirányú ütődés tompítása, illetve az Isofix-rögzítés megléte is. Ez lehetetlenné teszi, hogy az ülés rosszul legyen bekötve, így egy balesetnél kevésbé mozdulhat el.

Mi a helyzet a vegyszerekkel?

A vásárlásnál talán fel sem merül benned, hogy a gyerekülés huzatában káros anyagok lehetnek, mégis előfordulhat, hogy policiklusos aromás szénhidrogéneket (PAH), ftalátokat, fenolokat, formaldehidet és égésgátlókat tartalmaznak. Ezek potenciális rákkeltő, mutagén, hormonrendszert károsító anyagok, melyek a bőrrel, szájjal érintkezve a gyerekek szervezetébe juthatnak.

A vizsgálat szerencsére arra jutott, hogy a gyerekülések többsége nem jelent veszélyt a vegyszerek tekintetében. A 124-ből mindössze 6 terméknél mértek a megengedettnél magasabb értéket, melyek közül 3 már kifutott termék hazánkban.

A Maxi-Cosi Tobifix, a Hauck iPro BABY és az Osann Fox továbbra is kaphatóak, így ezekkel érdemes vigyázni!

Megéri együtt növő gyerekülést venni?

Anyagi szempontból kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy az érintett 12 éves periódust egyetlen üléssel lehessen letudni. Vannak ugyanis olyan „együtt növő” ülések, amelyek 0-tól 36 kilós súlyig (vagyis újszülöttkortól egészen addig, amíg a gyerek eléri a 150 centis magasságot) használhatók.

A teszt alapján azonban az ilyen ülések kevésbé biztonságosak a kisgyerekek számára, mivel a hosszú távú használat miatt inkább a nagyobbakra vannak optimalizálva. A gyártók ezt úgy próbálják kiküszöbölni, hogy kiegészítő szűkítő ülést adnak a kisebb babákhoz. Ennek viszont gyakran a praktikum látja kárát, mivel az együtt növő üléseknek általában nagyobb a súlya, így nehezebben is mozgathatók.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Mit tanácsolnak a szakértők?

Ha jól kombinálsz, szerintük optimális esetben 2 gyerekülésből úszhatod meg a gyerkőc autós utaztatását.

„Ha nem akarunk 2-3 évente új ülést vásárolni, érdemes az újszülöttnek bébihordozót választani, és majd csak 1-1,5 éves kor után (13 kg vagy 90 cm fölött) váltani egy együtt növő típusra, amit 12 éves korig vagy 150 cm magasság eléréséig használhatunk” – foglalta össze a lényeget az egyesület. A teszt részletes eredménye (előfizetés ellenében) ide kattintva érhető el.

Miért kell fizetni az eredményért? 

A tesztet a közhasznú nonprofit civil szervezetként működő Tudatos Vásárlók Egyesülete végezte, amely 2015 óta tagja a havonta több mint 50 millió fogyasztó döntését független, kiváló minőségű laboratóriumi vizsgálatokkal segítő nemzetközi International Consumer Research&Testing (ICRT) hálózatnak. A kipróbált termékekről tudni kell, hogy azokat minden esetben anonim módon, kiskereskedőtől szerzik be. Ez azt jelenti, hogy nem tesztelnek prototípusokat, sem pedig gyártók által felajánlott ingyenes termékmintákat. A vizsgálatok mindig egy egységesen kidolgozott módszertan alapján készülnek, így a több ezer terméket egy sor szempont szerint lehet összehasonlítani, akár úgy is, ha kipróbálásuk más időpontban történik.

Arról, hogy miért olyan fontos gyerekülést használni – ha ez még kérdéses lenne –, alábbi cikkünkben értekeztünk részletesebben:

Oszd meg másokkal is!
Mustra