1 nagy vagy 8 kisebb piteformához
Hozzávalók
A tésztához:
- 210 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
- 90 gramm finom búzaliszt
- 100 gramm eritrit
- 200 gramm vaj vagy margarin
- 1 darab tojássárgája
- 1-2 evőkanál hideg víz
A piteforma előkészítéséhez:
- vaj és liszt szükség szerint
A bazsalikomos citromkrémhez:
- 3 darab citrom
- 1 marék friss vagy 1 evőkanál szárított bazsalikom
- 3 darab tojás
- 150 gramm eritrit
- 150 gramm vaj vagy margarin
A kenéshez:
- 1 darab tojássárgája
Elkészítés:
A tésztához a kétféle lisztet összekeverjük az édesítőszerrel. Alaposan elmorzsoljuk benne a vajat, beleütjük a tojássárgáját, és adunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet. Gombóccá gyúrjuk. Ha még morzsás, adjunk hozzá egy pici vizet. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.
A tésztát kivesszük a hűtőből, és kinyújtjuk körülbelül fél centiméter vastagra a lisztezett deszkán.
Egy 28 centiméter átmérőjű piteformát vagy több kisebbet kivajazunk, megszórjuk liszttel, és belehelyezzük a tésztát. Megszurkáljuk villával, hogy a sütésnél ki tudjon jönni belőle a gőz. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A krémhez kifacsarjuk a citromok levét. Egy fémtálba beleöntjük a citromlevet, a bazsalikomot (ha friss, apróra vágjuk), a tojásokat és az édesítőszert, majd vízgőz felett szépen lassan kevergetve elkezdjük összemelegíteni. Fontos, hogy vízgőz felett csináljuk, mert ha közvetlenül nagy hőt kap, rántotta lesz belőle.
Amikor majdnem pudingszerű az állaga, levesszük a vízgőzről, és alaposan hozzákeverjük a vajat. Lefóliázzuk, és hagyjuk kihűlni.
Ha a linzertészta és a krém is kihűlt, a krémet egyenletesen a tészta tetejére simítjuk. 1-2 órára a hűtőbe tesszük, majd fogyaszthatjuk is.