Túrós, piros gyümölcsös pite (cukormentes recept)

Ez a könnyed, krémes, túrós pite a nyári melegben nagyon jólesik majd, de akkor is érdemes elkészíteni, ha nem tudunk mit kezdeni a rengeteg szezonális gyümölccsel.

Az alaplinzertészta receptjét érdemes elmenteni, számtalan verziót készíthetünk belőle (mi is fogunk mutatni még).
Az alaplinzertészta receptjét érdemes elmenteni, számtalan verziót készíthetünk belőle (mi is fogunk mutatni még).BOOOK Kiadó / Zergi Borbála

Hozzávalók 12 szelethez

A tésztához:

  • 210 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 90 gramm finom búzaliszt
  • 100 gramm eritrit
  • 200 gramm vaj vagy margarin
  • 1 darab tojássárgája
  • 1-2 evőkanál hideg víz

A töltelékhez:

  • 250 gramm túró
  • 150 ml tejföl
  • 1 darab tojás
  • 0.5 biocitrom lereszelt héja és kifacsart leve
  • 4 evőkanál xilit
  • 2 teáskanál vaníliaaroma
  • 250 gramm friss vagy fagyasztott piros gyümölcs

A piteforma előkészítéséhez:

  • vaj és liszt szükség szerint
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a kétféle lisztet összekeverjük az édesítőszerrel. Alaposan elmorzsoljuk benne a vajat, beleütjük a tojássárgáját, és adunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet. Gombóccá gyúrjuk. Ha még morzsás, adjunk hozzá egy pici vizet. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.

Miután a tészta eleget pihent a hűtőben, lisztezett deszkán fél centiméter vastagságúra nyújtjuk, és egy kivajazott, liszttel megszórt, 28 centiméter átmérőjű piteformába simítjuk.

A töltelékhez a gyümölcs kivételével minden hozzávalót egy tálban alaposan összekeverünk. A túrós tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, majd megszórjuk a gyümölccsel.

180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.

Forrás: Iklódi Dóra: Cukormentes édességek (BOOOK Kiadó)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek