Várandósság és szülés a járvány alatt – a nőgyógyász tanácsai

Nincs bizonyíték arra, hogy a koronavírus anyáról magzatra terjedne, az viszont köztudott, hogy az első trimeszterben lázas állapot következtében nagyobb lehet bizonyos magzati fejlődési rendellenességek kialakulásának, a vetélésnek, illetve a koraszülésnek is a kockázata. Dr. Keresztúri Attila szülész-nőgyógyászt, a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának docensét kérdeztük arról, mit tehetnek a kismamák, hogy a lehető legnagyobb biztonságban tudják magukat és születendő gyermeküket a járvány idején.

„Februárban két hétig megfázásos tüneteim voltak, erős orrfolyással és köhögéssel. Mivel terhesen eleve másként működik az immunrendszer, valószínűleg jobban megviselt volna, ha a vírus az, de azért elég sok álmatlan éjszakám volt már a járványhelyzet okozta bizonytalanság miatt” – mesélte Kata, aki várandóssága 38. hetében van, és Budapest 13. kerületi szakrendelőjébe jár terhesgondozásra.

GettyImages-1186279855
Prostock-Studio / Getty Images Hungary

„Az utolsó, harmadik trimeszteri vérvételt és a 30. heti genetikai ultrahangot még éppen letudtam a korlátozások előtt. Április elején kellett volna újra mennem, hogy kiértékelje az orvosom a vérvétel eredményét, aki, mivel a 65 év feletti korosztályba tartozik, ekkor már nem praktizált. A kerületemben egy hónapja még kettő, most már csak egy olyan szakrendelő van, ahol tudok telefonon szülész-nőgyógyász szakorvossal konzultálni, de bemenni – érthető okokból – csak valamilyen panasz esetén, illetve a kötelező szűrővizsgálatok elvégzése céljából lehet. Szóval mivel leletkiértékelés sincs, hozzáértő ismerősöknek elküldtem lefotózva a vérvétel eredményét. Több folyadékot kell fogyasztanom, egyébként minden rendben van, ez volt a konklúzió. Aggodalomra leginkább az ad okot, hogy nem tudni, mekkora biztonságban van az ember és a születendő baba egy kórházban, hiszen az egészségügyi dolgozók is egymást fertőzik” – tette hozzá.

Vannak kötelező, a terhesség meghatározott idejében végzendő szűrővizsgálatok, amelyeket járványhelyzettől függetlenül feltétlenül szükséges elvégezni. Amennyiben azonban nincs olyan vizsgálat, ami halaszthatatlan, és a kismama panaszmentes, akkor „ne kockáztassa saját és magzata egészségét a kórházban való megjelenéssel. Mivel hivatalos előjegyzés nincs a járvány idején, a felesleges torlódások elkerülése érdekében telefonos egyeztetés szükséges” – hívják fel az érintettek figyelmét a szülészeti osztályok.

Jelenleg nincs tudományos adat arra vonatkozóan, hogy terhesség alatt nagyobb esély lenne a koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzésre (Covid-19) a rendszabályok betartása mellett, esetleges fertőzés esetén pedig a betegség lefolyása hasonló, mint egy nem várandós és nem veszélyeztetett korosztályba tartozó embernél.

„Általánosságban elmondható, hogy a terhes nőkre is ugyanazok az egészségügyi előírások vonatkoznak, amelyek valamennyiünkre, tehát a fizikai érintkezések minimalizálása embertársainkkal, a minimum két méter távolság betartása, a gyakori kézmosás és kézfertőtlenítés, valamint egyéni védőeszközök, például sebészi szájmaszk használata. Az első trimeszterben lázas állapot következtében (az adatok szerint nem a koronavírus-fertőzés miatt) nőhet bizonyos magzati fejlődési rendellenességek, például a velőcsőzáródási rendellenességek kockázata, továbbá a vetélés és a koraszülés esélye is. Jelen tudásunk szerint koronavírus a magzatvízben, köldökzsinórvérben, méhlepényben, hüvelyváladékban nem kimutatható” – mondta a Díványnak dr. Keresztúri Attila szülész-nőgyógyász

Mit tegyenek azok a várandós nők, akiknek influenzaszerű tüneteik vannak?

„Mindenképpen hívják fel telefonon vagy keressék internetes felületen a háziorvosukat, nőgyógyászukat, orvos ismerősüket, akik segítenek eldönteni a tünetek alapján, hogy mi állhat a háttérben, illetve iránymutatást adhatnak a további teendőkről. A panaszok hátterében lehet koronavírus vagy influenzavírus okozta fertőzés, de akár allergia is. Amennyiben lehetséges, kerüljék a személyes kontaktust, ezzel is csökkentve a koronavírus okozta fertőzés terjedésének lehetőségét” – javasolja a szakember. 

Milyen esetben végeznek a várandós kismamákon koronavírustesztet?

Minden esetben megtörténik egy kérdőív kitöltése, mely alapján ha felmerül a koronavírus-fertőzés lehetősége, a tesztet el kell végezni, és a teszteredményig a pácienst potenciálisan fertőzöttként kell kezelni. Vannak olyan helyek, ahol minden pácienst tesztelnek, függetlenül attól, hogy van-e panasza vagy tünetmentes.

A legújabb információk szerint minden szülni készülő kismamán elvégzik a koronavírustesztet: a hüvelyi úton szülő pácienseknél szülés közben, programozott császármetszéssel szülőkön pedig a műtét előtti napon. Pozitív teszteredmény esetén a kismamát elkülönítik a babától. 

Miként zajlanak most a szülések?

A jelenlegi szabályozás szerint egy hozzátartozó a vajúdás, szülés során jelen lehet a kismamával. Korábban az influenzajárvány miatt volt látogatási tilalom, majd azzal párhuzamosan életbe lépett a koronavírus-járvány miatti korlátozás is. Ezt azt jelenti, hogy – bizonyos kivételektől eltekintve – nem látogathatók a kórházi fekvőbeteg-ellátást igénylők. „Tudom, hogy a gyermekágyas és hozzátartozója igénye lenne, hogy a szülést követő első napokban is – amennyire lehetséges – együtt legyenek, de a látogatási tilalom a fertőzés terjedésének lehetőségét minimalizálja, ami mindannyiunk érdeke” – jegyezte meg dr. Keresztúri Attila.  

Mit érdemes tudni a szoptatásról Covid-19-fertőzés esetén?

„Mint ahogy már szó volt róla, nagyon kevés adat áll rendelkezésre ebben a témakörben, de eddigi tudásunk szerint az anyatej nem tartalmazza a koronavírust, tehát az anyatejjel nem történik meg a vírus továbbadása” – mondta a szakember. Nem csak koronavírusra gyanús vagy pozitív teszteredménnyel rendelkező gyermekágyasokra, hanem valamennyi szoptató kismamára vonatkozik az alapvető rendszabályok betartása: elengedhetetlen a gyakori és alapos kézmosás, valamint kötelező a sebészi szájmaszk viselése a cseppfertőzés elkerülése érdekében.

A szoptatás koronavírus-gyanú esetén is támogatandó
A szoptatás koronavírus-gyanú esetén is támogatandóJose Luis Pelaez / Getty Images Hungary

„Vannak ajánlások, amelyek szerint a kismama alapos kézfertőtlenítés és az emlők lemosása után fejje le az anyatejet, és egy hozzátartozó etesse meg az újszülöttet. Hangsúlyozom, hogy a szoptatás, anyatejes táplálás koronavírusra pozitív gyermekágyas esetén növelheti az újszülött fertőzésének veszélyét, de a megfelelő rendszabályok betartása mellett ez minimalizálható. Amennyiben az újszülött mégis megfertőződik, nála tünetmentesség vagy enyhe tünetek várhatók. Fontos azonban azt is kiemelni, hogy a szoptatás, anyatejes táplálás számtalan előnnyel jár, mind az anya, mind az újszülöttje számára, így mindenképpen támogatandó” – fűzte hozzá dr. Keresztúri Attila. 

Mi várható a nőgyógyászatban, ha tartósan karantén alá kerülünk?

Mi lesz a rendszeres kontrollvizsgálatokkal, a terhesség alatti kötelező szűrésekkel? „Mivel terhesség mellett más kísérőbetegségek is kifejlődhetnek (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség), ezért ebben a járványügyi helyzetben is szükséges a rendszeres kontroll. Bizonyos esetekben elegendő lehet a telefonos, internetes felületen történő kapcsolattartás, de vannak olyan helyzetek, amikor a személyes megjelenés elengedhetetlen. Ilyenek például a terhesgondozás során javasolt ultrahangszűrések, a különböző okokból végzett vérvételek, a magzat méhen belüli állapotáról tájékoztató vizsgálatok. Ilyenkor személyes megjelenés alkalmával is tartsuk/tartassuk be a kellő távolságot, használjunk egyéni védőeszközöket” – javasolja a nőgyógyász. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra