Az egészséges életmód kevés a terhességi cukorbetegség megelőzéséhez

Úgy tűnik, nem elég, ha odafigyelünk a súlyunkra, és elkezdünk mozogni. Újabb vizsgálatok kutatják, hogy mivel előzhető meg a terhességi cukorbetegség.

Szakértők szerint nem a terhesség alatti energiaegyensúlyhoz – az elfogyasztott kalóriák és a felhasznált kalóriák aránya – köthető a terhességi cukorbetegség kialakulása. A Science Daily beszámolója szerint egyre többen gondolják úgy, hogy a terhességi cukorbetegségnek különböző fajtái vannak, így más és más kezelési és megelőzési módszerek kifejlesztésére van szükség.

Egy új kutatás eredményei szerint a terhességi cukorbetegség megelőzésében használt módszerek nem működnek megfelelően. Az elmúlt öt évben több mint 5000 terhes nő vett részt olyan klinikai vizsgálatokon, melyek elsősorban a súlygyarapodás minimalizálására irányultak a terhesség során kialakuló diabétesz megelőzése érdekében.

Nem csak a kaján múlik...
Nem csak a kaján múlik...Shutterstock

Nem elég, ha odafigyelsz a súlyodra

Voltak kismamák, akik javítottak az életminőségükön, odafigyeltek az étkezésükre, és fokozatosan növelték a fizikai aktivitásukat is. Azonban a terhességi cukorbetegség ugyanolyan arányban alakult ki náluk, mint azoknál a nőknél, akik életmódjában nem történt változás.

„A terhességi cukorbetegség megelőzése nem csak abból áll, hogy csökkentjük a súlygyarapodást” – állítja a Cell Metabolism nevű lapban megjelent tanulmány egyik szerzője, dr. Jasper Most. „A prevencióhoz szükség van az egyedi kockázati tényezők vizsgálatára is, valamint személyre szabottabb megoldásokra.” Vannak, akiknél a terhesség alatt kialakuló cukorbetegség hátterében az izmok és a máj inzulinrezisztenciájának csökkenése áll, míg másoknál a hasnyálmirigy nem tud megfelelően alkalmazkodni a nagyobb mértékű inzulin előállításához.

Kockázatnövelő tényezők

Egy újabb, ötéves kutatásban 62 nőnél vizsgálták a terhesség alatti súlygyarapodást. Közülük 9 kismamánál alakult ki terhességi cukorbetegség. A vizsgálat a következő eredményeket hozta:

  • A terhességi cukorbetegség elsődleges kockázati tényezői, mint például a túlsúly és az inzulinrezisztencia, már a terhesség korai szakaszában megállapíthatók.
  • A terhességi diabéteszben szenvedő nők általában 5-15 kg-mal nehezebbek voltak, valamint – jellemzően deréktájon – 3-12 kilóval több zsír volt rajtuk, mint akinél nem alakult ki cukorbetegség.
  • Azoknak a nőknek, akiknek a családjukban jelen van a cukorbetegség, szignifikánsan magasabb az éhgyomri vércukorszintjük, valamint jellemzőbb a prediabétesz – amikor a vércukorszint magasabb a normálisnál, de még nem alakult ki cukorbetegség – is.

Ezek azonban nem azt jelentik, hogy érdemes felhagyni a terhesség alatt kialakított egészséges életmóddal, csupán hangsúlyozzák a személyre szabott kezelés fontosságát. További kutatásokra van szükség a terhesség alatti inzulinrezisztenciához vezető körülmények feltárásához.

A terhességi cukorbetegség az anyánál és a gyermeknél is olyan egészségügyi problémákhoz vezet, melyek kiterjedhetnek a terhesség időszakán túlra is. A terhesség alatt kialakult diabétesszel küzdő nők felénél diagnosztizálják a 2-es típusú cukorbetegséget a terhességet követően. A gesztációs diabétesznek kitett babáknál sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki később a 2-es típusú cukorbetegség, valamint nagyobb a túlsúly kialakulásának kockázata is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra