DIY játszótér a kertben: Így csináld!

Az igazi játszóterek és parkok hiányában sok gyereknek be kell érnie az udvarral, és ott elfoglalnia magát. Igen ám, de ott nincsenek meg azok az izgalmas játékok, amelyek segítenének levezetni az energiáit. Még jó, hogy ügyes kezű szülőként mi magunk is gyerekparadicsommá változtathatjuk a kertet!

Merev falú medence, hintaállvány, homokozó, trambulin, csúszda kis házzal, mászófal: ezeket s még kismillió másik játékot vásárolhatunk meg, amelyek színesebbé teszik az udvart. Csupán egyetlen bökkenő van velük: kifejezetten drágák. Nemcsak megvenni fájdalmas őket a legtöbb család számára, de házhoz szállíttatni és összeszereltetni is külön pénzbe kerül. Megfelelő szerszámok és egy jó adag ötletelés után azonban mi magunk is készíthetünk játékokat maradék építési anyagokból, lécekből, raklapból vagy abból, amit otthon találunk. Ez több szempontból is hasznos: a gyerek is részt vehet az alkotói folyamatban, segíthet kitalálni, tervezni, festeni, másrészt nekünk, szülőknek is akad végre értelmes szabadtéri elfoglaltságunk, ráadásul spórolunk is. S ha igazán ügyesek vagyunk, a játszótér nemcsak a gyereknek lesz érdekes, de magunknak is alkothatunk egy mini edzőpályát.

Csimpaszkodók

Már az apró óvodás gyerekek is élvezik, ha van egy jól rögzített kötél, amin csimpaszkodni, hintázni lehet. Keressünk egy alkalmatos fát, aminek elég erős az ága, és rögzítsünk rá egy vastagabb kötelet. A végére köthetünk csomót, régi autógumit, amit csak találunk. Ha a rögzítés biztonságos, máris indulhat a kötélmászó verseny, a függeszkedés, a hintázás. A gyermeki fantázia ráadásul a kötelet bármikor átváltoztathatja bowlinggolyóvá, liánná, ami az egyetlen átkelőhely a lenti mocsárban hemzsegő krokodilok elleni meneküléshez (ehhez kellhet egy vödör víz és némi homok a hinta alá), famászó segédeszközzé (odafent minden izgalmasabb) vagy nyugihintává. Hasonlóan jó szolgálatot tesz egy sor megfelelő magasságban rögzített rúd vagy léc, esetleg raklap, és máris kész a mászófal. A gyerekek mellmagasságában fakeretre kifeszített kötélhálózat is jó szórakozást nyújt – a csimpaszkodók kombinációinak száma tulajdonképpen végtelen. A karok mellett szinte az összes izom erősödik, ahogy az egyensúlyozó képesség és a kreativitás is.

Játék az esővízzel és a homokkal

Az esővíz gyűjtése nagyon izgalmas játék is lehet. Az ereszcsatorna meghosszabbításával vízi pályát nyerünk, ami végződhet hordóban, de akár a homokozóban is. Ezen a pályán úsztatni, száraz időben pedig gurítani lehet a játékokat, labdákat, hajókat, az összegyűlt vizet homokkal keverve pedig nagyszerű dagonyát nyerünk. Ha nem sajnáljuk a ruhát, és elég meleg van odakint, nyugodtan hagyjuk sarazni és homokvárazni a gyereket, nem véletlenül imádja szinte mindegyikük. Minél melegebb lesz, annál nagyobb szerepet kaphat a kerti csap is, így homokos tengerparttól kezdve a lavórban létrehozott tóig bármit megálmodhatunk. A régi slagot is kreatívan felhasználhatjuk, ha hosszan vezetjük vízszintesen, és lyukakat fúrunk rá, tölcsérek, szívószálak, gumicsövek segítségével egész rendszert építhetünk. Innen meríthetünk ötleteket:

Akadálypályák

A tévében oly gyakran látott vicces akadálypályákat a kertünkben is megépíthetjük. Műanyag szemeteszsákokból készülhet vízi csúszda, egymásnak döntött raklapokból mászóka, régi, földbe rögzített fémelemek alatt át lehet kúszni hason, a félig a földbe ásott fatönkökön vagy autógumikon egyensúlyozni kell, és még hosszan sorolhatnánk. A végén ügyességi játékokat is bevethetünk: sokáig leköti a gyereket a homokkal vagy babbal töltött lufival célba dobás faágra kötözött vödrökbe, hulahoppkarikába, toronyba halmozott konzervdobozokra – tulajdonképpen bármire. Ki jut át a pályán hamarabb? És ha az egyik karját hátrakötik? És ha apa is beszáll a játékba?

Ha elég raklap áll rendelkezésünkre, amiket egymás mellé tudunk illeszteni, görkorcsolyás, biciklis vagy kismotoros akadálypályát is létrehozhatunk akadálykerülgetéssel, szintemelkedéssel, homokcsapdával. Bónuszként versenyeztethetjük az állatokat, és persze célba is guríthatunk rajta. Természetesen figyeljünk a faanyagok szálkamentesítésére, a megfelelő rögzítésre, ne legyenek kiálló csavarok, szögek, amelyek sérüléseket okozhatnának. Ha betartjuk az alapvető biztonsági szabályokat, jó móka lesz akkor is, ha a nagy versenyzésben vadulni kezdenek a gyerekek. Egy jól felépített akadálypálya teljesítése amúgy is felér egy fél testnevelésórával, és idővel fogyni kezd az energia is. Főleg akkor, ha a gyerekek építik a pályát is, például innen merítve ötleteket:

Bunkerépítés mesterfokon

Melyik gyerek ne szeretne saját kuckót, ahová bármikor behúzódhat, amit teljesen a sajátjának érezhet? Lehet benne bújócskázni, duzzogni, boltosat vagy indiánosat játszani, de még jobb, ha a gyerek már a tervezésében és az elkészítésében is részt vehet. Ezt főleg a fiúk élvezik, hiszen számolni kell, a falaknak meg kell tartaniuk a tetőt, áshatják félig a földbe, vagy rögzíthetik egy nagyobb fához. A rendelkezésünkre álló anyagoktól függően készülhet növényekből – egy megfelelő dróthálóra növényt futtatunk, vagy a levágott gallyakat, hosszabb botokat kötözzük rá –, kallódó faanyagokból, amiket aztán színesre festhetünk, szúnyoghálóból, régi függönyökből, raklapokból, de akár régi autógumikból is. Estére külön feldíszíthetjük kültéri fénysorokkal, szolárlámpákkal, a bútorok is folyamatosan változhatnak, mindig fejleszthetünk egy kicsit a konstrukción.

A gyerekek imádják a legegyszerűbb kuckókat is
A gyerekek imádják a legegyszerűbb kuckókat isskynesher / Getty Images Hungary

Kiskert nagyoknak is

Nincs is jobb időtöltés áprilisban, mint a földet túrni és magokat vetni. Kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatják az örömüket akár a gilisztakeresésben, akár a földmorzsolásban, akár a különböző növénytársítások megtervezésében. Készíthetünk magaságyásokat, amelyekben derékfájás nélkül kertészkedhet az egész család, de ásni is jó móka egy energiától duzzadó gyereknek – utána garantáltan fáradt lesz. A növekvő palántákat figyelni, a frissen kikelt vetést öntözni, gazolni, a termést betakarítani, a növényeknek házikókat vagy kavicsos sétautakat építeni mind-mind feladat és játék egyben. A gyerek emellett kapcsolatba kerül a természettel, fontos ismereteket gyűjt, jobban megeszi, megbecsülni a saját kezével termesztett zöldségeket, és a felelősségérzete is fejlődik. Mi ez, ha nem tiszta haszon?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek