Hozzávalók 1 darabhoz
- 375 gramm univerzális gluténmentes liszt
- 50 gramm tejmentes margarin
- 3 gramm só
- 170 gramm langyos víz
- 25 gramm élesztő
- 50 gramm eritrit
- 2 darab tojássárgája
- tetejére tojás
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sóval, és elmorzsoljuk benne a margarint. A langyos vizet az eritrittel, az élesztővel és a tojássárgákkal jól elkeverjük és hozzáadjuk a lisztes keverékhez. (Az élesztőt nem kell felfuttatni!) Sima tésztát gyúrunk belőle, és kb. 30 percig letakarva kelesztjük. Ha letelt az idő, 3 részre osztjuk a tésztát, és egyenként, kb. 30-35 centis henger alakúra sodorjuk. Összefonjuk a darabokat, sütőpapírra helyezzük és további 30 percig hagyjuk kelni. Felvert tojással megkenjük a tetejét, és 180 fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.
A dietetikus tippje: „Tudtad, hogy az élesztő felfuttatásakor azért használunk cukrot, mert az segíti az élesztőgombák elszaporodását? A diétákban használt legnépszerűbb édesítőanyagok, mint pl. az eritrit, a stevia vagy a xilit viszont nem segítik ezt a folyamatot, így ezekkel lehetetlen felfuttatni az élesztőt. Nem kell azonban elkeseredned, a lisztbe morzsolva vagy keverve is szuper kelt tésztát kaphatsz – ahogy ez a receptben is szerepel. A tészta megfelelő állaga és a végeredmény leginkább az alapanyagok megfelelő hőmérsékletén, a tészta dagasztásán múlik.”
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.