Mentes recept húsvétra: fonott kalács glutén-, tej- és cukormentesen

Ezzel a recepttel csodát varázsolhatunk az asztalra: sós és édes feltéttel egyaránt végtelenül finom. Gluténmentes, tejmentes, cukormentes recept.

A frissen sült, házi fonott kalács illata utánozhatatlan.
A frissen sült, házi fonott kalács illata utánozhatatlan.Sandra Westermann

Hozzávalók 1 darabhoz

  • 375 gramm univerzális gluténmentes liszt
  • 50 gramm tejmentes margarin
  • 3 gramm
  • 170 gramm langyos víz
  • 25 gramm élesztő
  • 50 gramm eritrit
  • 2 darab tojássárgája
  • tetejére tojás
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sóval, és elmorzsoljuk benne a margarint. A langyos vizet az eritrittel, az élesztővel és a tojássárgákkal jól elkeverjük és hozzáadjuk a lisztes keverékhez. (Az élesztőt nem kell felfuttatni!) Sima tésztát gyúrunk belőle, és kb. 30 percig letakarva kelesztjük. Ha letelt az idő, 3 részre osztjuk a tésztát, és egyenként, kb. 30-35 centis henger alakúra sodorjuk. Összefonjuk a darabokat, sütőpapírra helyezzük és további 30 percig hagyjuk kelni. Felvert tojással megkenjük a tetejét, és 180 fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.

A dietetikus tippje: „Tudtad, hogy az élesztő felfuttatásakor azért használunk cukrot, mert az segíti az élesztőgombák elszaporodását? A diétákban használt legnépszerűbb édesítőanyagok, mint pl. az eritrit, a stevia vagy a xilit viszont nem segítik ezt a folyamatot, így ezekkel lehetetlen felfuttatni az élesztőt. Nem kell azonban elkeseredned, a lisztbe morzsolva vagy keverve is szuper kelt tésztát kaphatsz – ahogy ez a receptben is szerepel. A tészta megfelelő állaga és a végeredmény leginkább az alapanyagok megfelelő hőmérsékletén, a tészta dagasztásán múlik.”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek