Meglepődnél, ha tudnád, mit szeretne csinálni a gyereked a téli szünetben

Kíváncsiak voltunk, megkérdeztük őket.

Nem csak ránk, gyerekeinkre is nagyon ráfér a pihenés: az elmúlt hetekben alig tudtak kikapcsolódni, a legtöbb iskolásnak például le kellett tanulnia azokat a szabadnapokat is, amik a téli szünetben egyébként is jártak volna nekik. De vajon mihez szeretnének kezdeni a rájuk szakadó bő kéthétnyi szabadsággal? Milyen programokkal töltenék meg a napokat, ha ők dönthetnének arról, mi legyen?

Hetek óta töröd a fejed, milyen klassz programot szervezz majd a téli szünetre? Szeretnéd, ha igazán tartalmasan telnének a napok? Mozi, vendégség, aquapark, trambulinterem, hogy legyen mit mesélni? Vagy hadd nyomkodjon, úgyis azt szereti a legjobban? Nem biztos, hogy jó irányba indultál el. 

Az elmúlt néhány napban 30 különböző életkorú, sokféle családi környezetben élő gyereket kérdeztünk meg arról, mit szeretnének csinálni a téli szünetben. Volt köztük ovis és nagykamasz, sőt csaknem felnőtt is, és egyik korosztályban sem a tengernyi program vagy a nyomkodás volt a non plus ultra. Az általunk megkérdezett gyerekek többnyire régi vágású dolgokra vágytak: pihenésre, kintlétre, szabad játékra, emberi kapcsolatokra, és arra, hogy végre olyasmivel foglalkozhassanak, ami igazán érdekli őket.

Válaszaik alapján rendhagyó programajánlót állítottunk össze. 

Pihenés

A suli, de még az ovi is nagyon fárasztó tud lenni. A legkisebbeknek komoly feladat az egész napos alkalmazkodás, a nagyobbaknál meg már ott a teljesítmény kényszere is. Nem csoda, hogy december közepére ovisok és gimisek egyaránt holtfáradtak. Mini közvélemény-kutatásunkból az látszik, sokuk vágyik pihenésre és alvásra (is) a szünetben. Sőt, van, aki másra se.

A 18 éves Emma például így rangsorolja, mi mindent szeretne csinálni a téli szünetben:

1. aludni, 2. aludni, 3. aludni, 4. az Auguszt mákos bejglijét enni, 5. korcsolyázni 6. és nagyon sokat olvasni.”

A 15 éves Bori is szeretné „bepótolni az elmúlt pár hónap alváshiányát”.

A nyolcéves Gergő azt mondta „A szünet közben csak aludnék”, a 12 éves Nelli, Szofi és a 15 éves Nóri listáján is szintén előkelő helyen szerepelt az alvás.

Korcsolyázni, szánkózni, barátokkal lenni, sokáig aludni.” (Zsófi, 13)

A 12 éves Bella számára „Korizás, olvasás, rengeteg alvás, mozi, falmászás, sütés” nélkül nincs karácsony.

A 14 éves Cili is úgy nyitja a mit szeretnél csinálni listáját, hogy: „Hát pihenni”.

Engedd, hogy pihenjen, és magadnak is tegyél lehetővé némi lazítást. Ha elkerülhető, ne a vándorlásról szóljon a karácsony. Ha meg menni kell, próbáljátok tömbösíteni a viziteket, hogy maradjanak olyan napok, amikor tényleg csak az édes semmittevés marad.

Gyerekre és felnőttre ráfér pihenés. A családi alvás intézményénél kevés jobb dolgot találtak ki karácsonyra
Gyerekre és felnőttre ráfér pihenés. A családi alvás intézményénél kevés jobb dolgot találtak ki karácsonyraMorsa Images / Getty Images Hungary

Hó, jég, kori

Biztos te is olvastál már olyan nosztalgikus hangvételű írásokat, amikben a „mai fiatalok” generációját kárhoztatja a miénk, hogy tudniillik már semmit sem szeretnek csinálni a gépezésen kívül. Tudod, amelyek arról szólnak, hogy „bezzeg mi még örültünk a hónak meg fakutyáztunk”. Azt meg tudom erősíteni, hogy ’91-ben is nagy öröm volt a téli hó meg a jég, azt viszont cáfolnám, hogy a mi gyerekeinket hidegen hagyják az efféle mókák. A baj inkább azzal van, hogy egyelőre úgy néz ki, se fagy, se hó nem várható az elkövetkező időszakban.

Síelni szeretnék és a Balatonra menni.” (Noa, 10)

Nagyon sokat korcsolyázni.” (Neli, 12) 

Lustálkodni és korcsolyázni. (Luca, 9)

Fánkot és csokit enni, korcsolyázni. (Huni, 4)

Otthon maradni, lenni, korcsolyázni, karácsonyi filmeket nézni anyuval. (Eszti, 11)

Szeretnék karácsonyfát díszíteni, csillagszórózni, korcsolyázni, a hóban játszani, táncolni. (Adél, 4)

Szeretnék sokat elmenni korcsolyázni, és kimenni a kiserdőbe hóembert építeni. (Sári, 8)

Mindennap korcsolyáznék és kirándulnék. (Zsombor, 8)

Korizni, és ha lenne hó, szánkózni. (Léna, 13) 

Úgyhogy ha kipihentétek magatokat, érdemes kicsit aktívabban is kikapcsolódni. Nemcsak az ingyenes koripályák kínálják magukat. Az enyhébb időben érdemes kirándulni, vagy csak egy kiadósat sétálni is. 

Mondjuk, ha egy ilyen után még van bundás kenyér és nagyon cukros tea, akkor én is megvettem a programot
Mondjuk, ha egy ilyen után még van bundás kenyér és nagyon cukros tea, akkor én is megvettem a programotMischa Keijser / Getty Images Hungary

Együttlét

Nem csak te érzed úgy, hogy kevesebb időt töltötök együtt, mint kellene. Valószínűleg a gyereked, sőt a kamaszod is örülne, ha többet tudna együtt lenni a családdal. Igen, akár még a tesójával is.

Ha esne a hó, szeretnék lemenni szánkózni és hógolyócsatázni és hóembert építeni és hóangyalt csinálni anyával és apával és Petivel. Majd szeretnék társasozni minél többet a családdal. Majd karácsonykor szeretnék segíteni mézeskalácsot sütni. Szilveszterkor szeretnék nagyot bulizni és éjfélig fent lenni.” (Regina, 9)

Szánkózni, hógolyózni, Tarzant olvasni, társasjátékozni, tesómmal játszani. (Laura, 10)

A téli szünetet úgy szeretném tölteni, hogy kimegyünk a szabadba és hógolyócsatázunk. Otthon gépezni szeretnék jó sokat és társasozni a családommal.(Peti, 10)

Együtt lennék a családdal, koriznék, fát díszítenék. (Peti, 8)

Karácsonyfát szeretnék venni a családdal és díszíteni. Az Ikeában vennénk, és a szobámat is azzal díszíteném. ( Alex, 4)

Katicás sütit sütni, otthon játszani.(Berta, 3)

A barátaimmal találkozni, társasozni, korizni. (Ákos, 10)

Szánkóznék, sütit ennék, átmennék a nagyihoz, zenét hallgatnék. (Laura, 8)

"Legóznék a téli szünetben, várom a karácsonyt és rajzolnék valami szépet Verusnak, játszanék a plüssökkel." (Anna, 5)

Dinórobotcsatázni és sokat együtt lenni, és ha lehet, akkor hógolyózni is. (Koppány, 5)

A legjobb programjavaslatunk: maradjatok otthon, és vegyétek elő a társasokat, a kedvenc DVD-ket, meséljetek, vagy hívjátok ki a gyereket egy X-box-csatára.

A készülődésnek és az ünneplésnek is szeretnének a részesei lenni
A készülődésnek és az ünneplésnek is szeretnének a részesei lenniCounter / Getty Images Hungary

Feladatok

A suli hatását a szünetben is érezni lehet. Vagy azért, mert házit kell csinálni és pótolni, vagy azért, mert annyi mindenre nem jut iskolaidőben energia, hogy ilyenkor alig győzik bepótolni. A gyerekek is ilyenkor szeretnék utolérni magukat.

Nagytakarítani a szobámban, és azt hinni, hogy ezzel teljesen összeszedtem magam, és minden tökéletes.(Flóra, 17)

Megcsinálom a házit, ha lesz, pihennék, játszanék Annácskával, majd egyedül. Olvasnék, rajzolnék, legóznék.(Verus, 10)

Hát pihenni, meg van egy csomó dolog, amit zongorán meg akarok tanulni, meg a barátaimmal is lenni, meg lesz drámaelőadásunk, és arra kell gyakorolni.(Cili, 14)

Edzeni, karácsonyi dalokat írni gyertyák mellett, Péterfy Bori-koncertre menni... és teljesen átrendezni a lakást.(Lola, 12)

Falmászás, vonatozás, lehetőleg Rutkai Bori Banda-koncert.(Marci, 8)

Reméljük, nem kapnak házit a szünetre, és így végre azzal foglalkozhatnak, amit igazán szeretnek. Programajánlat: csinálj te is valami olyat, amire amúgy nincs időd, még az is lehet, hogy ő is becsatlakozik. 

Mindegy, hogy rajzolni, játszani, vagy zongorázni nincs ideje, hadd csinálja most azt, ait szeret
Annie Otzen

Mit szólsz? Te már megkérdezted a gyerekeidet, milyen programnak örülnének igazán? Egyperces (tényleg annyi!) kérdőívünk kitöltésével most te is megoszthatod tapasztalataid velünk és a többi szülővel: 

Tankoljon Shell V-Powert egész éven át!

Készüljön velünk a télre! Válassza a teljesítményre és hatékonyságra* tervezett üzemanyagunkat, tankoljon Shell V-Powert egész éven át! A BMW M is a Shell V-Power Dieselt ajánlja.

*A tájékoztatás nem teljes körű. Részletek: shell.hu

h i r d e t é s

Oszd meg másokkal is!
Mustra