Kell ma a diploma a boldoguláshoz? Most kiderül!

Bár az elmúlt pár évben csökkent, a rendszerváltás óta összességében több mint hatszorosára emelkedett a diplomások száma. Hosszú éveken keresztül a szülők egyik legnagyobb büszkesége volt, ha a gyerek diplomát szerzett. De mi a helyzet manapság?

Voltak idők, amikor az, hogy valaki diplomát szerzett, egyet jelentett a művelt és az értelmiségi jelzőkkel. Manapság azonban egyre többen gondolják úgy, hogy a diplománál sokkal többet nyom a latban a tapasztalati úton megszerzett tudás. Valóban így lenne ez? Vagy manapság is szükség van diplomára a boldoguláshoz? Ezt a kérdést járta körül egy korábbi cikkünk, olvasóink pedig a Facebookon osztották meg velünk gondolataikat.

Megoszlanak a vélemények

A kérdésre közel ezer szavazat érkezett, az olvasóink 57 százaléka szerint pedig előnyt jelent a munka világában, ha rendelkezünk felsőfokú végzettséggel. Vannak olyan munkakörök, amelyek betöltése szakirányú végzettség nélkül lehetetlen, emellett azonban egyre több az olyan pozíció is, amelyhez sokkal fontosabb a gyakorlati tudás, mint a papír. Volt olyan olvasónk, aki szerint felesleges a hosszú éveken át tartó tanulás, hiszen sok szakmunka jóval többet fizet, ezért ő jobban szeretné, ha a gyereke később szakmát tanulna. Ennek ellenére sokan voltak, akik szerint rengeteg múlik a körülményeken:

„Sok mindentől függ! Vannak olyan szakmák és hivatások ahol elengedhetetlen a valós és magas szintű elméleti tudás ahhoz, hogy a gyakorlati tudással összekapcsolódva valóban sikeressé tegye az egyént. Persze ott a másik oldal is. Bölcsészdiploma = nyelvtanár, HR? Miért, megvan a tudása a tanításhoz, van mögötte módszertan? Ritka esetben.”

Olvasóink 43 százaléka szerint ma már nem jelent előnyt a papír
Olvasóink 43 százaléka szerint ma már nem jelent előnyt a papírWavebreakmedia / Getty Images Hungary

Mások szerint viszont a szellemi munkavégzéshez ma már elengedhetetlen a diploma, hiszen azt a tudást, amit korábban az érettségi megszerzése jelentett, manapság a diplomával kapjuk meg. Volt olvasónk, aki munkahelyi tapasztalatairól így számolt be:

„Ha felvételiztetünk, be sem hívjuk azt, akinek nincs diplomája, így valójában előnyt jelent.”

És bár sok esetben tényleg előny, az is vitathatatlan, hogy egyre kevesebb a szakember, a diplomához kötött pozíciókra pedig sok esetben túljelentkezés van.

„Az irodában a villanyszerelés úgy lett meg, hogy 2 hónappal előbb szóltunk a villanyszerelőnek, aki nagy nehezen időt szakított rá, amúgy simán felvette a telefont vasárnap is, mondta, hogy ő akkor is dolgozik, keressem nyugodtan, hogy egyeztessünk. Szóval biztos kell a diploma a boldoguláshoz, csak nem tudom, hogy 10 év múlva ki fog kibontani egy falat, ha úgy adódik?”

Sok mindentől függ tehát, hogy valóban szükség van-e arra, hogy plusz 3-5 évet az iskolapadban üljünk. Egy biztos, hátránya nem származik belőle az embernek. A következő alkalommal annak járunk utána, hogy mit gondolnak olvasóink, vajon a házasság csak egy darab papír?

Oszd meg másokkal is!
Mustra