Túlzásnak tartod, hogy a lányod focizik és imád barkácsolni? Zavarba jössz, amikor a fiad az édesanyja magas sarkú cipőjében tipeg? A gyerekek sok olyan tulajdonságot, érdeklődést, viselkedést mutatnak, amit a társadalom hagyományosan nem ahhoz a nemhez társít, amivel őket anyakönyvezték. Mit tehet ilyenkor a szülő?

Még ha a legtöbben nem is feltétlenül szeretnek beszélni róla, sok gyerek bizony nem felel meg a rendkívül szűkre szabott nemi normáknak: más a habitusuk, máshogy szeretnének kinézni, más dolgokkal szeretnének játszani, más témák keltik fel a kíváncsiságukat, mint amiket a társadalom a születéskor nekik tulajdonított nemükből adódóan előír számukra.

Előfordul, hogy a fiúként nevelt gyerkőcök szoknyába öltöznek, kedvüket lelik a babázásban, vagy nagy lelkesedéssel főzőcskéznek a játékkonyhában. Mi fog ebből kisülni?

#1 A fiús lányokat jobban elfogadják, mint a lányos fiúkat

Ez volt az egyik fő tanulsága annak a közel 250 szülő bevonásával készült amerikai kutatásnak, amelyről nemrég a PsyPost nevű internetes oldal is beszámolt. Leigh Spivey és munkatársai a Utah állambeli Salt Lake City gyermekorvosi hálózatán keresztül jutottak el a résztvevőkhöz, akik online kérdőíveket töltöttek ki. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy miként függ össze a szülők nevelési stílusa, a szülők gender-atipikus (a hagyományos nemi szerepeknek ellentmondó) vonásai, a szülők nemi szerepek iránti attitűdjei, és a gyerekeik gender-nonkonform (azaz az anyakönyvezett nemükhöz képest szokatlan) viselkedéseinek gyakorisága. 

Mit szólnál, ha balettozni szeretne a fiad?
Mit szólnál, ha balettozni szeretne a fiad?Fotó: vgajic / Getty Images Hungary

Azt találták, hogy a lányként anyakönyvezett gyerekek gyakrabban mutattak hagyományos értelemben vett fiús viselkedéseket, mint fordítva. Tehát nagyobb számban fordult elő, hogy lányok például fociztak, fára másztak vagy küzdősportot űztek. A szülők ezt a kanyart még úgy-ahogy vették: igazán kényelmetlenül akkor érezték magukat, amikor a fiúként nevelt gyerekük mutatott lányos viselkedést. Ebben az esetben a szülők nagy része igyekezett közbelépni, változást elérni a gyerek magatartásában.

#2 A szándék jó, a hatás borzasztó

A vizsgálat meglepő eredménye volt, hogy nemcsak az apák, hanem az anyák is törekedtek arra, hogy a gyerekeiket visszatereljék a társadalomban uralkodó normákhoz. Különösen azok tettek erre kísérletet, akik hagyományosabb módon gondolkodtak a nemi szerepekről, míg a társadalmi egyenlőség iránt elkötelezettebb szülők közel sem fejtettek ki ekkora kontrollt a gyerekük felett. A tanulmány arra is rávilágít, hogy a gyereküket megváltoztatni igyekvő szülők igazából melegszívű nevelési stílussal rendelkeznek: meg voltak győződve arról, hogy a gyerek megregulázásával hosszú távon jót tesznek neki. Hatalmasat tévednek. 

Boldog, hogy szabadon kifejezheti önmagát
Boldog, hogy szabadon kifejezheti önmagátFotó: portishead1 / Getty Images Hungary

#3 Mit tennél, ha a fiad szoknyában szeretne menni az oviba?

Tegyük fel, hogy a kisfiad az egyik délután bejelenti, hogy ő másnap szoknyában szeretne óvodába menni. Mit teszel? Ha megszégyeníted, életre szóló sebeket ejthetsz a lelkében. Ezek a negatív élmények rombolják a mentális egészségét, növelik a depresszió, illetve a felnőttkori öngyilkosság kialakulásának kockázatát. Ha azt mondod neki, hogy csak otthon viselhet szoknyát, akkor idejekorán megtanulja a fájdalmas leckét: csak az otthon négy fala között lehetsz önmagad. Ha elengeded szoknyában az oviba, de nem készíted fel a várható reakciókra, akkor a társai bánthatják. Mindez persze részben a te félelmeidről is szól, hogy megint azon pörögsz, mit szólnak majd mások.

Érdemes tehát a gyerek nyelvén, a gondolkodási szintjének megfelelően elkezdeni beszélgetni ezekről a témákról, ellátni őt olyan kommunikációs eszközökkel, amikkel meg tudja védeni magát a társai esetleges nemtetszésével szemben. A te felelősséged vigyázni rá, illetve a felnőttek reakcióját kezelni. 

Imádnak bandázni!
Imádnak bandázni!Fotó: mediaphotos / Getty Images Hungary

#4 Nem tudod megváltoztatni, csak nyomorba döntöd

Az emberek nem férfiként vagy nőként születnek, hanem kisbabaként: nemet a körülöttük élő felnőttek tulajdonítanak nekik, a nemi identitásuk csak egy későbbi életszakaszra alakul ki. A gyerekkor nagyrészt pont arról szól, hogy explorálunk, azaz felfedezzük önmagunkat, a társas kapcsolatok világát és a tárgyi környezetünket. Az általunk kipróbált dolgok nem pecsételik meg a sorsunkat: attól még senki sem lett transznemű vagy meleg, hogy fiú létére belebújt egy magas sarkú cipőbe, lány barátai voltak, vagy egyetemistaként csókolózott egy azonos nemű szaktársával.

Ha a gyereked később egyáltalán nem, vagy máshogyan azonosul a számára születéskor kijelölt nemmel, azt úgysem tudod megváltoztatni. Két dolog van, amit a tiltással és a megszégyenítéssel el tudsz érni: hogy boldogtalan legyen és eltávolodjon tőled. Ne aknázd alá a kapcsolatotokat azzal, hogy nem fogadod el őt. 

A sokszínűség szabadság
A sokszínűség szabadságFotó: powerofforever / Getty Images Hungary

#5 A férfiasság és a nőiesség emberi találmány

A társadalmi nem (gender) elmélete szerint az, hogy milyen szerepeket, viselkedéseket és személyiségvonásokat tekintünk hagyományos értelemben férfiasnak, illetve nőiesnek, társadalmi konstrukció. A maszkulinitást és a femininitást elsősorban nem az isteni törvények, még csak nem is a biológia, hanem a társadalmi hierarchia határozza meg. A nemek alá-fölérendeltségében azok a szerepek és tulajdonságok kapcsolódnak rutinszerűen a férfinemhez, amelyekhez hatalom társul (például önbizalom, önérvényesítés, versengés). Talán ezért is annyira bosszantó sokak szemében, ha valaki önként lemond róluk egy önazonosabb életért.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.