3 dolog, amit hiába vársz el magadtól szülőként

Abban a pillanatban, amikor megszületik a kisbabád, a szíved megtelik szeretettel. Már rengetegszer elképzelted, hogy mennyire szexi lesz a párod, ahogy gondoskodik a pár napos babátokról, és a rengeteg elolvasott könyvből pontosan tudod azt is, hogy miként kezeld a szoptatás, az alváshiány, a megváltozott tested és karriered okozta nehézségeket. De biztos, hogy nem állítod magad túl nagy elvárások elé?

Szülőnek lenni rohadt nehéz és teljesen kiszámíthatatlan. Újdonsült szülőként gyakran irreális elvárásokkal találjuk magunkat szemben – és sokszor ezeket mi magunk állítjuk fel. Nem ritka az sem, hogy ezek miatt az elvárások miatt nem érezzük magunkat elég jó szülőnek, sőt jogosan merül fel bennünk az is, hogy a kisbabánkkal van valami baj. A Lifehacker segít, hogy reális elvárásokkal induljunk neki az életre szóló kalandnak.

Teljesen oké, ha gyászolod a régi életedet

Rengeteg infót találunk arról, hogy a szüléssel hogyan változik meg a női test, és mit kell tenned azért, hogy az első napokban sikeresen életben tudd tartani az újszülöttet, de kevesen beszélnek arról, hogy ez az új, gyönyörű kezdet egyúttal bizony valaminek a végét is jelenti. Éppen emiatt, teljesen természetes, hogy veszteségérzet alakul ki bennünk. „Néha szomorúságot érzünk, annak ellenére, hogy határtalanul boldoggá tesz minket az új helyzet” – mondja Alexandra Sacks pszichiáter.

De mi a teendő ilyenkor?

Engedd el magad! Fontos elfogadni, hogy újdonsült szülőnek lenni hatalmas változást jelent. Sacks szerint éppúgy, ahogy a tinédzserek szenvednek a fizikai, mentális és hormonális változásoktól, az újdonsült anyukákban is hasonló érzések fogalmazódhatnak meg. Gondoljuk át, hogy mik azok a hétköznapi dolgok, amik örömet okoznak számunkra, hozzájárulnak a párkapcsolatunk kiegyensúlyozottságához. „A legnehezebb azokat a dolgokat megfogalmazni, amelyekről azt hisszük, hogy le kell mondanunk, csak azért, mert szülővé váltunk. Ilyen például az újságolvasás vagy egy romantikus vacsora. Azonban ezek nagyon fontos pillanatok lehetnek egy újdonsült szülő életében” – hívja fel a figyelmet Sacks.

Készülj fel, lesznek ennél kevésbé nyugodt pillanatok is!
Készülj fel, lesznek ennél kevésbé nyugodt pillanatok is!StÃgur MÃr Karlsson /Heimsmyndir / Getty Images Hungary

Nem kell egyből szeretned a gyerekedet

A filmekben gyakran úgy ábrázolják az újszülöttel való első találkozást, mintha ez egyfajta transz állapot lenne, angyalok énekelnek a háttérben, miközben az édesanya élete új értelmet nyer. Ez azonban a valóságban sokkal összetettebb. Annak ellenére, hogy szinte elvárja tőlünk a társadalom, hogy ilyenkor felhőtlen boldogságot érezzünk, sok mindenen múlik, hogyan éljük meg a változásokat. Az emberi kapcsolatok azonban kivétel nélkül tartalmaznak jót és rosszat is, ezért semmiképpen se ess pánikba, ha időnként ambivalens érzéseid vannak a babáddal kapcsolatban. Ettől még szuper anya leszel!

De mi a teendő ilyenkor?

Fontos, hogy adj időt a kapcsolatotoknak. „Az, hogy nem érzel első pillantásra feltétel nélküli szeretetet, nem jelenti azt, hogy bármi gond lenne akár veled, akár az újszülöttel” – magyarázza Sacks. Ahogy minden kapcsolat, ennek az alakulásához is időre van szükség, nem kell mindennek megtörténnie az első néhány napban.

Nem változtathatod meg a gyerekedet

A csecsemők is külön entitások. Hiába volt terved a szülésre, a szoptatásra, az alváshoz való szoktatásra, hidd el, ezeket a legtöbb esetben felülírja a baba személyisége. És ez egyáltalán nem gond. Nagyon nehéz ezt belátni, ha a legjobb barátnőd gyereke már három nap után átalussza az éjszakát, te meg ki se látsz a fejedből, olyan fáradt vagy, de minden gyerek más és más, különböző igényekkel. Sokszor csak ront a helyzeten, ha az interneten vagy a parkban sétálás közben más anyukák tapasztalatait hallgatjuk, hiszen amellett, hogy frusztráló a sok tökéletes szülő és baba, egy pillanat alatt kialakulhat az az érzés, hogy nem vagyunk elég jó szülők.

De mi a teendő ilyenkor?

Lásd be, hogy tanulni fogsz te is. Az előre elkészített tervek helyett érdemes a csecsemő igényeit figyelni, célként pedig kitűzni, hogy nem tökéletesnek kell lenni, csak elég jó anyának. „A pszichológiában, azokban az esetekben, amikor a szülő tökéletességre törekszik, nem hagy teret a gyerekének arra, hogy kitalálja, ki is ő valójában, kísérletezzen és hibázzon” – emeli ki Sacks. Tehát a tökéletlenség lehetőséget biztosít a gyerekeknek a fejlődésre. A szülőnek pedig tényleg semmi oka az aggodalomra, ha az ő gyereke másképp „működik”, mint azok, akik a tökéletesre komponált Insta-képekről mosolyognak ránk. A fejlődésnek ugyanis rengeteg különböző – és mégis egészséges – módja van.

Azt pedig mindenképp tartsuk szem előtt, hogy szülőnek lenni nem egy teljesítmény, sokkal inkább egy olyan kapcsolat, amiben minden nap tanulunk valami újat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek