Tíz dolog a szoptatásról, amit nem ártott volna előre tudni

Lehet, hogy elsőre nem lesz tökéletes a kisbabád technikája, és az is elképzelhető, hogy fura dolgok történnek a melleddel. Mindezek ellenére a legtöbb nő képes szoptatni, csak fontos, hogy megtaláld a megfelelő segítséget.

Szülés előtt a világ legtermészetesebb dolgának tűnhet a szoptatás, de amikor élesben próbálkozol az újszülött kisbabáddal, könnyen lehet, hogy kiderül, mégsem annyira egyszerű dolog. A Huffington Post összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, hogy előre felkészülhess az esetleges nehézségekre.

#1 Lehet, hogy elsőre nem fog menni

Persze, természetes dolog, és az újszülötteket ma már a kórházakban is azonnal mellre lehet tenni. De nem biztos, hogy rögtön elég nagyra fogja nyitni a száját, vagy épp nem tapasztja oda rendesen, így nincs meg a vákuum. És akkor arról még nem is beszéltünk, amikor egy síró csecsemő szájába próbálsz betalálni az egyébként óriásira nőtt mellbimbóddal. 

Ezektől még nem leszel rossz anya. Kérj szakértő segítséget! Mindkettőtöknek meg kell tanulni a helyes technikát.

shutterstock 737511223
Shutterstock

#2 A szakértőnek tartott segítség nem biztos, hogy valóban ért is hozzá

Sajnos sokan tapasztalják, hogy a kórházi csecsemősök vagy a védőnők által nyújtott segítség nem elegendő. Ilyenkor fel kell keresni egy szoptatási tanácsadót, akinek ténylegesen ez a szakmája, és naprakész tudása van. Szerencsés esetben a kórház, ahol szültél, rendelkezik ilyen alkalmazottal, de ha nem, akkor az internet segítségével könnyedén találhatsz egyet. Az sem baj, ha nem tudtok személyesen találkozni, mert lehet, hogy már egy telefonos beszélgetés is rengeteget segít.

#3 Rossz emlékeket hozhat a felszínre

Aki traumán esett át, tudja, hogy a legváratlanabb dolgok is előhozhatják a kellemetlen emlékeket. Különösen a bántalmazottakra igaz, hogy az amúgy problémamentes terhesség alatt senki nem figyelmezteti őket arra, hogy mire számíthatnak a szülés után. Náluk a szoptatás felszakíthatja a régi sebeket, és előhozhatja a “hagyjál békén!” érzést.

Ez azonban nem törvényszerű, sok bántalmazott nő tud probléma nélkül szoptatni. Mindenesetre ezért sem illendő azt feszegetni, hogy miért nem akarja valaki szoptatni a gyermekét.

#4 A második éjszaka a legrosszabb

Egy újszülött az első éjszakát valószínűleg alvással tölti, ám második éjszaka már hangosan követelheti az ennivalót, ilyenkor viszont jellemzően még csak kis mennyiségű előtej termelődik. De másnapra általában megtörténik a tejbelövellés, és megérkezik a rendes tej.

#5 Az újszülöttek nem úgy esznek, mint a nagyobb babák

Egy csecsemővel a szoptatás nagyon hosszú is lehet. Elképzelhető, hogy egy órát is rajtad lesz, mert belealszik, aztán megébred, és folytatja tovább. De már eleve a szoptatás elkezdése is hosszadalmas lehet azok miatt, amiket az 1. pontban írtunk.

A legjobb, ha minden szükséges dolgot karnyújtásnyi távolságra készítesz, körbepárnázod magad, és kényelmesen elhelyezkedsz. Ahogy a kisbabád nagyobb lesz, egyre gyorsabban végezni fog, és lehet, hogy még visszasírod a kényelmesen heverészős szoptatásokat.

#6 Fura dolgok történhetnek a melleddel

Érösszehúzódás hatására a mellbimbó elfehéredhet, ez előfordulhat szoptatás vagy fejés közben is, de egy idő után elmúlik.

Az is lehet, hogy kialakul rajta egy kis fehér pötty, és szoptatás közben szúró érzésed van. Ilyenkor valószínűleg elzáródott az egyik tejcsatorna. Olívaolajas pakolást szoktak rá javasolni (amikor épp nem szoptatsz), de ha magától nem oldódik meg, érdemes egy tanácsadót felkeresni.

#7 Ha fáj

Elképzelhető, hogy egyik napról a másikra (egy kényelmetlen melltartó vagy rossz alvópozíció miatt) a mell egyik pontja fájdalmas lesz. Ez valószínűleg egy kezdődő mellgyulladást jelent. Erre a megoldás a sok szoptatás, bármennyi fájdalommal is jár. Ilyenkor próbáld a babát úgy szoptatni, hogy az álla a problémás terület felé nézzen. Ha nincs javulás, akkor fordulj szoptatási tanácsadóhoz vagy orvoshoz, mert fájdalomcsillapítóra vagy akár antibiotikumra is szükség lehet!

shutterstock 353327159
Shutterstock

Ha fejés közben tapasztalsz fájdalmat, elképzelhető, hogy nem megfelelő méretű a szívófej. 

#8 Megváltoznak a melleid

Ha valamit, hát azt biztos mindenki hallotta már, hogy a szoptatás tönkreteszi a melleket, és a végén majd két löttyedt tejeszacskód lesz a feszes cickók helyett. De ez nem törvényszerű, hanem alkati kérdés. Lehet, hogy ugyanolyanok lesznek a melleid, mint előtte, de még az is lehet, hogy nagyobbak lesznek. A lényeg, hogy felesleges emiatt előre aggódni.

#9 Az olcsó szoptatós melltartó ugyanolyan jó lehet, mint a méregdrága

Ha megkérdezel pár szoptatós anyukát, biztos mindenki elmondja, melyik szoptatós melltartó vált be neki a legjobban. Vannak, akik a 10-15 ezer forintnál kezdődő darabokra esküsznek, míg mások tökéletesen elégedettek a harmadáron vásárolt melltartókkal, és igazuk van. Ne dőlj be az áraknak, inkább próbálgass!

#10 Lehet, hogy a végén nem is akarod abbahagyni

Elképzelhető, hogy terhesség alatt még azon izgulsz, vajon hogyan fog menni ez az egész. Aztán megszületik a baba, megküzdötök a kezdeti nehézségekkel, és lehet, hogy egy idő után rájössz, hogy a szoptatás milyen fantasztikus dolog. Csodálatos kötelék anya és gyermeke között, ráadásul a világ egyik legegyszerűbb dolga így táplálni egy kisbabát, hiszen mindig kéznél van.

Oszd meg másokkal is!
Mustra