Hogyan beszéljünk a gyerekkel a válásról?

Egy válás a két felnőttet is megviseli, hát még a közös gyereket. Mire figyeljünk, amikor bejelentjük a döntést? Néhány tanács, hogy hogyan váljunk úgy, hogy a gyerek minél kevésbé sérüljön.

„Egy elhúzódó, vitákkal, harcokkal, vádaskodásokkal teli válás a gyerek számára olyan, mintha mindenféle védőruha nélkül beküldenék egy első világháborús hadszíntérre, ahol a szemben álló felek a lövészárkokból próbálják meg minden lehetséges eszközzel megsemmisíteni a másikat” – mondta korábban a Díványnak adott interjújában dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő. A gyerek igazából a válást kísérő konfliktusokban sérül, ezért fontos, hogy mindkét fél nagyon odafigyeljen rá, hogy mit tesz vagy mond a másikról a gyerek előtt.

A gyerekkel való helyes kommunikáció a kulcs, ez az, ami jó eséllyel bele fog égni a gyerek memóriájába – írja a Huffington Post válásról szóló cikke, melyben összegyűjtötték, hogy mire érdemes figyelni a válás bejelentésekor.

Fontos a jó időzítés

Ha a különköltözésen vagy a váláson gondolkoztok, egészen addig ne beszéljetek erről a gyerekkel, amíg nem vagytok biztosak benne. A bizonytalanság csak ártalmas rá nézve, nem kell még a válással járó traumát megtetézni azzal, hogy túl korán bevonjátok. Számára az a fontos, hogy minél pontosabban tudja, hogy mire számíthat.

Persze egy ilyen hír közlése sosem kellemes, de készülj rá, hogy utána legyen időd a gyerek lelkét ápolni, megbeszélni a dolgokat, a várható változásokat, és ne mondjuk, egy edzésre vagy egy zsúrra menet jelentsétek be a válást.

shutterstock 1164198310
Shutterstock

S ha már itt tartunk: közösen mondjátok el neki, hogy hogyan döntöttetek. Még akkor is, ha vita van köztetek, és semmiben sem értetek egyet. Így nem csak az egyikőtök oldalát hallja majd. Látnia kell, hogy ez közös döntés eredménye, és nem ő tehet róla, és nem is kell választania a szülők közül. 

Ne árulkodj a másikra!

A gyerek előtt ne hibáztassátok a másikat, és nem kell tudnia arról sem, ha harmadik személy vagy pénzügyi gondok miatt történik a szétválás. Higgadtan és a lehetőségekhez képest őszintén mondjátok el neki, hogy mi történt, természetesen figyelembe véve az életkorát és az érzelmi érettségét. Lehet, hogy olyan dühös vagy, hogy legszívesebben elmondanád neki, hogy mit tett a másik, de ez árulás. Az exed a gyereked másik legjobb barátja rajtad kívül, ezért vigyázz, hogy miket mondasz.

Vekerdy Tamás szerint az a legjobb, ha a szülők nem titkolják el az érzelmeiket a gyerek elől. „Leültök – akár az egész család együtt – és el lehet mondani például, hogy „anyu és apu nagyon szerettek volna veletek egy családként együtt élni, de sajnos nem úgy mentek a dolgok, ahogy elterveztük”. Nem kell bezárkózni a fürdőszobába sírni, miután a gyerek elaludt. Ki kell adni az érzelmeket, a fájdalmat is meg kell élni, az adott pillanatban, mert felszabadító is lehet egy közös sírás” – mondta el a szakértő egy korábbi előadásán.

A gyereknek valószínűleg lesz egy csomó kérdése, például arra vonatkozóan, hogy kivel fog lakni, ki marad a mostani otthonotokban, és milyen gyakran fogtok együtt találkozni. Készülj fel a válaszokkal, hogy ne kelljen bizonytalanságban élnie.

Vannak gyerekek, akik ilyenkor nyíltan kifejezik a szomorúságukat, míg mások elfojtják az érzelmeiket. Lehet, hogy nyugtalanul fog aludni, esetleg bepisil, dühkezelési problémái lesznek, vagy túlságosan ragaszkodó lesz. Nem tudja, mire számítson, ijesztő folyamat ez a számára. Légy megértő, és adj neki időt! Az egész világa megváltozik

Oszd meg másokkal is!
Mustra