A glutén a gyerekkori cukorbetegséggel is összefüggésbe hozható

Minél több glutént fogyaszt egy anya, annál nagyobb az esélye, hogy cukorbeteg lesz a gyerek - állítja egy kutatás.

Az anyák által elfogyasztott glutén mennyisége és a gyerekkori cukorbetegség kockázata közötti összefüggések megerősítéséhez vagy kizáráshoz, és az ok-okozati kapcsolat megállapításához további kutatásokra lesz szükség, egyelőre korai lenne tehát megváltoztatni az anyák étrendjére vonatkozó irányelveket.

Így is elég ritka azért a betegség

A szerzők szerint mindenesetre nem árt észben tartani, hogy akár a gyerekkori cukorbetegség kockázatát is befolyásolhatja a glutén - írja a Science Daily. A búza, a rozs és az árpa magjaiban megtalálható fehérje elhagyása néhány állatkísérlet tanúsága szerint gyakorlatilag nullára csökkenti egyébként a gyerekkori cukorbetegség kialakulásának kockázatát. De mi a helyzet az emberekkel?

A gluténfogyasztás hatását egy 63.529 terhes anya által kitöltött kérdőív és a gyerekek egészségügyi adatai alapján határozták meg a kutatók: összesen 247 gyerek lett cukorbeteg, ami a közel 64.000 anya esetében 0,37 százalékos arányt jelent.

A démoni fehérje

A napi átlag 13 gramm volt, a legtöbb glutént (min. 20 grammot) elfogyasztó csoport esetében ugyanakkor már kétszer akkora volt a betegség kialakulásának kockázata, mint a legkevesebbet, csupán 7 grammot fogyasztók esetében.

Az ok-okozati összefüggések egyelőre nem egyértelműek, de a szerzők szerint a résztvevők száma alapján elég megbízhatónak tűnnek a megfigyeléseik. A glutén szerintük gyulladást okozhat, és az emésztőrendszer átjárhatóságát is fokozhatja, könnyen lehet tehát, hogy ezen jelenségek valamelyike áll a háttérben. Egy másik, finn kutatóintézet szerint ugyanakkor mindenképpen ki kell mutatnia a kutatóknak azt is, hogy valóban a glutén, nem pedig az érintett gabonafélék egyéb tulajdonságai felelősek a kockázatemelkedésért.

Oszd meg másokkal is!
Mustra