A későbbi meddőség már magzati korban eldőlhet

Gyakrabban alakul ki a meddőséggel is gyakran együttjáró policisztás petefészek szindróma azoknál a nőknél, akiknek az édesanyja a terhessége alatt túlsúlyos volt vagy dohányzott.

Napjainkban tízből egy nő szenved a policisztás ovárium szindrómától (PCOS), ez a női terméketlenség leggyakoribb okozója. A petefészekcisztákkal járó betegséget általában rendszertelen menstruáció és magas tesztoszteroszint kíséri. A kiváltó okai még ismeretlenek, de egyre több jel utal arra, hogy nagy szerepük lehet a lánymagzatot érő környezeti hatásoknak - írja a New Scientist.

Ezen a gondolaton elindulva a svéd Uppsalai Egyetem kutatói összevetették az 1982 és 1995 között lánygyermeket szült nők adatait a lányaik mai orvosi leleteivel. A szakemberek megállapították, hogy a terhességük alatt túlsúlyos nők gyermekeinél 1,5-2-szer nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak később PCOS-t, mint azoknál, akik az egészséges súlytartományon belül maradtak. A várandósság alatti elhízás ugyanis növeli a tesztoszteronszintet, és negatívan hathat a magzatra. Azoknál a nőknél pedig, akiknek az anyja a terhesség alatt napi 1-9 szál cigarettát elszívott, 1,3-szor nagyobb valószínűséggel alakult ki a betegség.

A túlsúly megnöveli a PCOS valószínűségét
A túlsúly megnöveli a PCOS valószínűségétShutterstock

A PCOS körül továbbra is sok a rejtély, valószínű, hogy bizonyos géneknek szerepük van a kialakulásában. De a terhesség alatti környezeti tényezők is fontosak, egy friss kutatás szerint például az anti-Müllerian hormon (AMH) túl magas szintje megnöveli a PCOS valószínűségét.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek