Ezért ne vidd a gyereket drága külföldi nyaralásra!

A legtöbb szülő szeretné, ha a közös családi nyaralás egy nagy élmény lenne, sok-sok újdonsággal. De valóban erre van szüksége a gyereknek?

A kisgyerekek számára az állandóság, a kiszámíthatóság nagyon fontos. Nemcsak a mindennapokban, de a nyaraláson is, mondja Oliver James brit gyerekpszichológus. A gyerekeknek kiskorban még sokkal jobb egy belföldi hely, ahova évről évre visszatérhetünk, mint például egy izgalmas külföldi út, írja a The Telegraph.

A pszichológus szerint a kamaszkor előtt a gyerekek igényei nagyon egyszerűek. Ha van a közelben egy kellemes strand, és kapható fagylalt, akkor már jól érzik magukat. Ráadásul a gyerekek idővel egyre inkább ragaszkodnak a megszokotthoz, 5-10 éves kor között különösen fontos számukra, hogy tudják, mire számíthatnak.

Családi nyaralás
Shutterstock

Ugyanarra a pónira felülni, ugyanott és ugyanolyan fagylaltot enni minden évben – ezek az állandó helyek és tevékenységek azok, amikből a legszebb gyerekkori emlékek kovácsolódnak. Kamaszként aztán majd elkezdenek érdeklődni az újdonságok iránt, mondja James, de még akkor is fontos lehet számukra, hogy visszatérjenek az ismerős közegbe.

Persze ettől még ugyanúgy élvezheti a marokkói vagy thaiföldi utazást, de ezek inkább a szülőknek fontosak, az ő feltöltődésükhöz szükséges. A gyereknek igazából csak a családi együttlét a lényeges. A közös programok, a közösen eltöltött idő, az osztatlan figyelem, vagyis a minőségi idő az, ami egy nyaralásban igazán számít.

Neked mik a legkedvesebb gyerekkori emlékeid? Mondd el a Facebook-oldalunkon!

Oszd meg másokkal is!
Mustra