Le fog minket igázni a technológia, hacsak nem alakítjuk át az oktatást

Gyökeresen át kell alakítani a világon az oktatást ahhoz, hogy a jelenleg is zajló technológiai változások győztese tudjon lenni az emberiség. Ellenkező esetben emberek tömegei fognak ott állni olyan tudással, amit a gépek sokkal jobban, és olcsóbban csinálnak, mint ők. Jack Ma, az Alibaba ügyvezető elnöke szerint kreatív, együttműködő, értékekben hívő embereket kell nevelni, nincs más út.

Az idei Világgazdasági Fórumon Jack Ma, az Alibaba ügyvezető elnöke beszélt hosszasan arról, hogy hogyan válhat az emberiség a technológia és a globalizáció győztesévé. Ez a győzelem ugyanis, a jelenlegi helyzetben egyáltalán nem magától értetődő, hacsak az emberiség nem reagál nagyon tudatosan és okosan a világban zajló változásokra.

Az óriáscég vezetője szerint harminc év múlva már csak akkor veheti fel az ember a versenyt a gépekkel, ha az oktatást gyökeresen megváltoztatják, és a gyerekeket egészen máshogy, és másra tanítják, mint most. Minden, amit az iskolában tanítanak, különböznie kell a gépektől. Vagyis csupa olyan tudást kell átadni, amire a gépek nem képesek – állította Jack Ma Davosban.

Na de mik azok?

A robotok 2030-ra 800 millió munkahelyet fognak kiváltani. Az oktatás ezért egy hatalmas kihívás előtt áll, reagálnia kell, mert ha nem változtatunk, pár évtized múlva óriási bajban leszünk.  Amit, és ahogy ugyanis most tanítunk a gyerekeknek, az nemcsak, hogy a kétszáz évvel ezelőtti tudáson alapul, hanem azokra a problémákra is ad választ.

Ez persze nem új gondolat, ugyanezt mondja az indiai professzor, Sugata Mitra is: Azt nem tudjuk, hogy milyen lesz a jövő, milyen munkahelyek lesznek, de azt tudjuk, hogy teljesen másféle tudásra lesz szükség, mint most. Tudjuk, hogy mire volt szükség régen: szépen író és fejben számolni tudó hivatalnokokra. Ennek ma már vége, idejét múlt, holott a viktoriánus korban gyökerező iskolarendszerünkben még ma is ilyen hivatalnokokat képeznek. Csakhogy ezt a munkát már számítógépek végzik az emberek helyett.  Nem taníthatjuk a gyerekeket arra, hogy versenyezzenek a gépekkel, mivel a gépek okosabbak. 

Jack Ma tovább megy, szerinte abba kell hagyni a tudás átadását az iskolában. Valami mást, valami különlegeset kell tanítani, olyasmit, amire a gépek soha nem lesznek képesek. Ezek pedig:  

  • az értékek
  • a hit
  • a független gondolkodás
  • a csapatmunka
  • a másokról való gondoskodás

Szerencsére mindezek a dolgok nem is állnak olyan távol a mostani gyerekektől, sőt, kimondottan igényelnék, hogy a lexikális tudás, és az egyedül magolás helyett így, együtt dolgozva oldhassanak meg problémákat inkább. Csak hát sajnos, az együttműködő problémamegoldás terén pont mi, magyarok nem vagyunk túl jók, ahogy a PISA-teszt eredménye is mutatja.

Így lehet elérni

A gépektől teljesen különböző készségek fejlődését pedig, Jack Ma szerint, úgy lehet elérni az iskolában, ha hangsúlyt fektetnek az olyan dolgok tanítására, mint a sport, a zene, a festészet és a képzőművészetek – hogy egyértelművé váljon, az emberek másra képesek, mint a gépek.

Mindennek, amit tanítunk, különböznie kell attól, amit a gépek tudnak. Mert amit a gépek tudnak, azt biztosan jobban tudják, mint az ember. A gépek nem felejtenek, nagyobb a memóriájuk, és sosem gurulnak dühbe.

A világ hatalmas változáson megy keresztül

A mesterséges intelligencia, és a robotok meg fognak ölni egy csomó munkahelyet, vagyis átveszik azoknak az emberek helyét, akik ezeket a dolgokat csinálták. A reményt számukra azok a szolgáltatások jelentik majd, amelyek valami különlegeset képesek nyújtani.

Nem kell mindenhez érteni, hanem meg kell találni a megfelelő embereket, akik viszont tudják azt, amit te nem. Ezért lesz különösen fontos, hogy az emberek képesek legyenek csapatként együtt dolgozni.

Titkos hozzávaló

Jack Ma szerint, ha az ember sikeres céget akar, ami bölcsen és érzékenyen tevékenykedik, akkor a legjobb választás: a nők. Az Alibaba topmenedzserei között a nők aránya 37 százalék, ami Ma szerint a cég sikerének titkos hozzávalója. (Érdekes, hogy még a 37 százaléknak is örülni kell, ami azért még mindig jócskán elmarad a nők társadalmi arányától. Igaz, ha jobban körbenézünk a világban, tényleg örülni kell neki.)

Azt is tanácsolta Jack Ma, hogy ne a saját és mások sikereiből, hanem a kudarcokból tanuljunk inkább. Ez persze megint csak összefügg az oktatás reformjának szükségével, mivel jelenleg nem igazán hagyják a gyerekeket hibázni az iskolában, tanulni a hibáikból pedig még kevésbé. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra