Jóval természetesebb szülést akarunk

Az elérhető orvosi háttér továbbra is igen fontos szempont, de úgy tűnik, az érzelmi környezet minőségére is egyre többet adunk. Vagyis adnánk.

Pár héttel ezelőtt, amikor a Fővárosi Ítélőtábla két év letöltendő börtönre ítélte Geréb Ágnest, újra fellángolt a vita a szülés, otthonszülés, kórházi szülés témakörében. Kérdőívünkben mi arra voltunk kíváncsiak, hogy szerintetek milyen, hol és hogyan zajlik egy szülés egy ideális világban. Elmondtátok, mi pedig mutatjuk az eredményt!

Úgy tűnik, a szülés témája még elméletben is szinte csak a nőket mozgatja meg, a kérdőívben véleményt nyilvánító 1226 olvasónk elsöprő többségét - 95 százalékát - is ők tették ki, férfi kitöltőből eközben alig akadt. A férfiak véleményére is kíváncsiak lettünk volna pedig akár az otthonszülést, akár  kórházi gyakorlatot, akár a terhesgondozás és szülés anyagi vonatkozásait tekintve.

Ez utóbbi kérdésben a többség a legkedvezőbb ár-érték arányt tartja szem előtt - kitöltőink kétharmada legalábbis ezt az opciót választotta. A válaszadók negyedének a pénz nem, csakis a minőség számít, ha terhesgondozásról és szülésről van szó, egy 8 százaléknyi kisebbség pedig igyekszik a legolcsóbban megúszni a család gyarapodását.

Ami az otthonszülést illeti, válaszadóink 58 százaléka számolt be valamilyen szintű nyitottságról. Többségük ezzel együtt szívesen látna azért egy orvosi stábot is biztosítéknak, enélkül csak kitöltőink mintegy 14 százaléka hozná szívesen világra gyermekét. Az ellentábor - akik az otthonszülést veszélyes és felelőtlen eljárásnak tartják - a minta 42 százalékát teszi ki. Érdekes összefüggés ez ügyben, hogy az otthonszülés támogatottsága láthatóan magasabb azok körében, akiknek több gyermekük is van, míg a legalacsonyabb azoknál, akik még nem szültek.

A szüléshez preferált körülmények százalékos eloszlása a gyermekek száma szerint
A szüléshez preferált körülmények százalékos eloszlása a gyermekek száma szerint

Hasonló válaszokat kaptunk a kórházakra vonatkozó kérdéseinkre is. Bár tíz kitöltőnkből kilenc mondta, hogy fontos számára az orvosi felügyelet nyújtotta biztonság, a társaság fele jóval természetesebb körülmények között is el tudná képzelni mindezt. Tíz százalék szerint pedig a kórházak biztonság-meghittség aránya jelenleg olyannyira rossz, hogy ő köszöni szépen, nem is élne vele. 

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy a döntő többség legszívesebben az orvosi háttér biztonságát megtartva mozdítaná a természetesség és a meghitt környezet felé a rendszert. Ehhez ma talán a születésházak állnak a legközelebb, ezért minden valószínűség szerint itthon is lenne kereslet az ilyen típusú megoldásokra.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek