Tabu a fájdalommentes szülés Japánban

A japánok úgy tartják, hogy a szülési fájdalom az anyaságra készít fel, ezért a lehető legtöbb esetben a teljesen természetes szülés hívei. Ennek ellenére nagyon visszaesett az otthonszülések száma, a japán nők természetes úton, de inkább kórházban szülnek.

Sokan még mindig összeráncolják a szemöldöküket Japánban, ha a lányuk/feleségük igent mond az epidurális érzéstelenítésre. Bár arrafelé egyre kevesebben választják az otthonszülést, a terhességük alatt hímestojásként kezelt anyáktól még mindig sokan elvárják, hogy fájdalomcsillapítás nélkül szenvedjék végig a szülést – írja az Economist. 

Felkészít az anyaságra!

A gyötrelmek oka pedig nem más, mint az a buddhista gyökerű helyi tradíció, amely úgy tekint a természetes szülés során átélt fájdalmakra, mint az anyaságra felkészítő, és a gyerekkel való mélyebb kapcsolat kialakítását szolgáló, tehát összességében pozitív élményre.

shutterstock 733244500

Ebből egyenesen következhetne, hogy a japán nők inkább az otthonszülést választják a kórházi helyett, ez azonban nem így van. Az egyik tokiói születésház bábája az Economistnak azt mondta, hogy néhány éve még havonta 14-16 baba született náluk, manapság azonban már csak havi 4-6 anya  választja az otthonszülést. "A japán nők inkább kórházban, orvossal szeretnének szülni, mint születésházban, bábákkal. Ezért ilyen nagy a csend nálunk" - magyarázta a bába. 

Az ellentmondás érdekes, ugyanis a japán szülők is gyakran krizitálják a lányukat, ha az az epidurális érzéstelenítés mellett dönt, arról nem is beszélve, hogy kevés kórházban vállalják ezt a módszert, és ha el is végzik, akkor is csak a normál munkaidő alatt van erre lehetőség. Ezeken felül az epidurális érzéstelenítés Japánban még csak nem is ingyenes. A kórházi menü viszont elképesztő, ebben a korábbi cikkünkben megnézheted újra!

Nyers hal, takarók

A nyers hal fogyasztása viszont szemlátomást jóval kevésbé zavarja a japánokat, mint a fájdalommentes szülés ötlete. A nyers halakat majszoló terhes nők látványánál is meglepőbb azonban az, hogy Japánban kifejezetten gyakori, hogy még nyáron is takarókkal kínálják őket az étteremtulajdonosok. A fagyira és a hűtött italokra is nemet mondó kismamák emellett és a forró fürdőktől sem tartanak, szinte mindenki azon igyekszik ugyanis, hogy jó melegen tartsa őket.

Sok az alacsony súlyú baba

Kifejezetten veszélyes ugyanakkor az a japán szokás, hogy az orvosok csupán 6-10kg plusz súlyra bólintanak rá arrafelé, szemben a 11-16 kilós európai normával, ami az egyik oka lehet annak, hogy Japánban kifejezetten magas, nagyjából 9 százalékos a túl alacsony súlyú, 2.5 kilós vagy még alacsonyabb súlyú babák aránya. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra