Tényleg a nők agyára menne a terhesség?

A várandós anyák valóban feledékenyebbek egy kicsit a kutatók szerint, cserébe viszont feljavulnak a szociális készségeik.

A terhességnek az intellektuális teljesítőképességre gyakorolt hatását vizsgáló kutatások alapján úgy tűnik, ha csak kis mértékben is, de tényleg gyakoribb a feledékenység és a szétszórtság a terhesség alatt. Húsz releváns kutatás eredményeit összefoglaló tanulmány legalábbis erre a következtetésre jutott.

shutterstock 727852972

A kognitív funkciók terhesség miatti leromlása általában persze csak a várandós nők és a közvetlen környezetük számára tűnik fel – írja a Science Alert. A Deakin Egyetem kutatói szerint egyébként ennek ellenére mérhető jelenségről van szó. Mindez azt jelenti, hogy a terhesség során - különös tekintettel a harmadik trimeszterre – egyre gyakrabban fordul elő a várandós nőkkel, hogy elfelejtik, hova tettek valamit, mit is akartak épp csinálni, valamint hogy miről beszéltek éppen. Emellett bizonyos esetekben olvasási nehézségeket is okozhat a jelenség, sőt, akár a szülés utáni munkába állás folyamatát is megnehezítheti.

A kutatások által vizsgált 1230 nő közül 709-en voltak egyébként terhesek, a többieket csak az összehasonlítás végett vonták be a kutatók. A kognitív funkciók igazán csak a harmadik trimeszter során romlottak le a terhes nők esetében, bár az első trimeszterben is megfigyelhető volt a szürkeállomány csökkenésével is együtt járó folyamat.

Mindez valószínűleg annak tudható be, hogy az anyává váló nők agya ilyenkor átalakul, és a gyerekneveléshez szükséges szociális képességekre „fókuszál” inkább. A különböző időpontok és teendők tengerében általában így is gond nélkül elevickélő anyák tehát úgy tűnik, az ilyenkor kicsit gyakoribb feledékenységgel fizetnek azért, hogy később mélyebb kapcsolatot alakíthassanak ki a gyerekükkel. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek