Nyomozni kell az alternatív sulik tandíjai után

Körbenéztünk a legnépszerűbb alternatív iskolák között. Van, ahová már nem lehet jelentkezni, máshová már csak napokig. Az árakat pedig szinte mindenki titkolja.

Az alternatív általános iskolák iránt egyre nagyobb igény van Budapesten, aki csak teheti, menekíti a gyerekeit a közoktatásból. Egyre több másmilyen iskola van, saját felvételi menetrenddel és időzítéssel, és van olyan is, ahová már csak napokig lehet jelentkezni.

Akármilyen szuperek is ezek a sulik, a holnapokat böngészve kifejezetten bosszantó, hogy összesen két iskola (az AKG és a BPS) teszi elérhetővé a honlapon a tandíj/szülői hozzájárulás összegét, a többi iskolának külön írni/telefonálni kell, hogy ezt megtudjuk. Jó lenne, ha az iskolák sokkal transzparensebbek lennének ezzel kapcsolatban, hiszen ez fontos információ minden család számára. Pozitívum viszont, hogy elküldött kérdéseimre a legtöbb iskolából néhány órán belül kedves és releváns választ kaptam.

shutterstock 709778497
Shutterstock

Röhejes viszont, hogy a Lauder még a konkrét kérdésre (melyik évfolyamon mennyi a tandíj, és azt 10 vagy 12 hónapig kell fizetni?) is csak annyit írt vissza, hogy számot csak a konkrét évfolyam megjelölése után tudnak mondani. Pedig gyanítom a legtöbb gyerek nem egy évet jár oda.

A felsoroltaknál természetesen sokkal több alternatív és/vagy magániskola működik az országban, ezen a térképen keresgéljetek, ha többet is meg szeretnétek nézni.

Itt most kivételesen nem az iskolák pedagógiai programját nézegettük, hanem arra voltunk kiváncsiak, hogyan zajlik a felvételi folyamat.

AKG Általános iskola, 13 évfolyamos, kilencedikben nyelvi évvel

Helyszín: Budapest, 3. kerület

Honlap

Jelentkezési határidő: január 15

Második forduló: beszélgetés a családokkal: február 5-24

Beiratkozás: április eleje

Az általános iskolai képzés 2018-ban indul el az első 5 évfolyammal, majd felmenő rendszerben megy tovább egészen érettségeiig. Az általános iskolai képzés felsőbb évfolyamaira (2-5) csak idén lehet jelentkezni, később már csak az első osztályokba lehet bekerülni. A felvételi folyamat során a szülőknek egy online jelentkezési lapot kell kitölteni, ehhez lehet csatolni kiegészítő dokumentumokat is, ha vannak, (pl: ovis szakvélemény, vagy jelenlegi tanító által adott jellemzés). Ezt követően évfolyamonként 180 családot hívnak be személyes beszélgetésre, az első 4 évfolyamon a szülők felvételiznek, a leendő ötödikesek már kapnak majd feladatokat is, de a központi felvételit nem kell megírniuk a bekerüléshez. 

Tandíj: 1.2 millió /év

Babérliget Általános Iskola, 8 évfolyamos

Helyszín: Budapest, 2. kerület

Honlap

Érdeklődésünkre azt írták vissza, hogy már szeptemberben megkezdték az ismerkedést a leendő családokkal, és a folyamatba már nem lehet bekapcsolódni. Wow. 

Budapest School, 3-12 éves gyerekeknek, később nagyobbaknak is

Helyszín: 5 kis helyszínen, 3, 5, 11 és 13. kerületben, ami várhatóan jövőre bővül

Honlap

Nyílt napok: még nem tették közzé az időpontokat

A Budapest School (vagy ahogy sokan hívják: a Prezi suli) nem klasszikus magániskola, hanem korosztálytól függően családi napközi vagy magántanulói közösség. Az ide járó iskolás gyerekek technikailag másik iskola tanulói, ahová viszont csak vizsgázni járnak be.

Jelentkezni lehet 3 és 12 év közötti gyerekekkel akár év közben is, az iskola honlapja szerint szinte minden korosztályban van pár szabad hely. Ősztől pedig új csoportok is indulnak. Az alapítók szerint semmi akadálya annak, hogy ahogy a gyerekek nőnek, egészen az érettségiig a BPS kötelékében maradhassanak.

Tandíj: az iskola nem válaszolt, a honlapon a 3-6 éves korosztálynak évi 1,44 millió szerepel

iskolásoknak évi 1-2,4 millió/év (ezt szülőtől halottuk)

Gyermekek Háza

Helyszín: Budapest, 2. kerület

Honlap

Tájékoztató ideje: február 26

Jelentkezés: mint az állami általános iskolákba áprilisban

A Gyermekek Háza befogadó (inkluzív) iskola, osztályaikban együtt tanulnak ép és sérült, különböző adottságú, érdeklődésű, eltérő ismeretekkel, lehetőségekkel bíró diákok. Az első osztályba 24 gyereket vesznek fel, ebből három hely sajátos nevelési igényű tanulóknak van fenntartva. Az iskola a szülőknek februárban tart nyílt napot, a gyerekeknek pedig márciusban nagy ismerkedős játszóházat. 

Tandíj: 100 ezer/év

Lauder Javne iskola, 12 évfolyamos

Helyszín: Budapest, 2. kerület

Honlap

Nyílt nap: február 27 (regisztrációköteles)

Jelentkezési határidő: február 28

Játszóház (személyes találkozó, ami alapján a felek döntenek): március 11

Annak kölcsönös eldöntésére, hogy a szülő és az iskola tud-e együttműködni, a játszóház után kerül sor. A játszóház részleteiről email-ben értesítik a jelentkezőket. A délelőtt célja, hogy megismerkedjenek a gyerekekkel és szüleikkel.

A gyerekek tanítók által vezetett kiscsoportos foglalkozásokon vehetnek részt, ahol játékos, rajzos, mozgásos feladatokat végeznek. A pedagógusok tapasztalatokat szerezhetnek a későbbi osztályok kialakításához. Ezzel párhuzamosan a szülőket beszélgetésre várják az iskola vezetői és néhány pedagógusa.

Tandíj: az iskola válaszolt az emailemre, de nem árulta el az összeget. LOL

(egy tavalyi rendezvényen azt közölték, az első évfolyam 850 ezer/év, ami fokozatosan csökken 600 ezerig a 12 év alatt)

MOA Magán Általános Iskola, 8 évfolyamos

Helszín: Budapest, 3. kerület

Honlap

Nyílt hét: 2018. 01.29 - 02. 01.

A MOA egészen kis létszámú, maximum 8 fős osztályokkal működik, emiatt a tanulási nehézségekkel küzdőknek, vagy akár más okból nehezített pályán játszó (pl: látássérült) gyerekeknek is megfelelő támogatást tudnak nyújtani. Az iskola az idei tanévben költözött új épületbe, de maradtak továbbra is a harmadik kerületben.

Tandíj: 1,08 millió/év

Montessori Általános Iskola és Gimnázium, 12 évfolyamos

Helyszín: Budapest, 20. kerület

Honlap

Nyílt nap, beiratkozás: 

A Montessori iskolába az elsős jelentkezőknek egyelőre nem túl sok infó érhető el, a honlapon a gimnazista felvételi tudnivalókat találjuk meg. Az intézmény vezetője viszont néhány órán belül kedves és részletes emailben válaszolt szülői érdeklődésnek álcázott kérdéseimre. 

Ebből kiderült, hogy a kis elsős gyermekek kiválasztási folyamatának első lépéseként 2018. február 10-e után lehet regisztrálni a honlapjukon egy egyórás foglalkozásra, erre 2 héten át minden nap 3-4 kisgyermeket tudnak  fogadni. Itt a tanító néni játékos feladatokat ad az ovisoknak, és megfigyeli tevékenységüket, együttműködésüket és egyéb tulajdonságaikat, amelyek fontosak lesznek a tanulás során

Tandíj: 720 ezer/év

Rogers, 8 évfolyamos

Helyszín: Budapest, 11. kerület

Honlap

nyílt napok:  január 11, február 7, március 7

ismerkedő játék: március 24

Az ismerkedés szerves része a gyermek megfigyelése csoportos helyzetben. Ez az első osztályba jelentkezők esetén egy délelőtti ismerkedő játék keretében zajlik, melyen a foglalkozásokat a rogerses nagy diákok ajánlják fel a kicsiknek. Az ismerkedő játék során figyeljük a gyerekek viselkedését, választásait, reakcióikat a nagyobb gyerekek kezdeményezéseire. Az első osztály felvételében részt vesznek a leendő osztálytanító(k), az iskola pszichológusa, logopédusa és egy-két tanító, köztük lehetőleg egy fejlesztő pedagógus.

Tandíj: 891 ezer/év

Tág Világ Általános Iskola, 8 évfolyamos

Helyszín: Budapest, 3. kerület

Honlap

Nyílt napok szülőknek (regisztrációköteles): febr 20, 8:30 és 10:00 (a többi időpont már betelt)

Nyílt nap gyerekeknek: február 13 és március 6, du 4 óra

Beszélgetés a beiratkozni készülő családokkal: február 28 és márc 13 

A Tág Világba a honlap szerint idén elsős, harmadikos és negyedikes gyerekek jelentkezhetnek. Maga a Tág Világ Általános Iskola egy új iskola, a program azonban több éves múltra tekinthet vissza. Az iskola szakmai igazgatója, Mózes Dóra a Tág Világ programot néhány kollégájával közösen 5 évvel ezelőtt indította el egy III. kerületi önkormányzati iskolán belül. Azóta sajnos kiderült, hogy a KLIKK és az önkormányzati iskola szabta keretek között a program nem tud tartósan működni. Ezért a programban részt vevő, 2015/2016‐ban 4. osztályos gyerekek szülei úgy döntöttek, hogy Dórával összefogva létrehoznak egy olyan iskolát, ahol a gyerekek ebben a szellemiségben folytathatják a tanulást.

Tandíj: jelenleg 960 ezer/év, a 2018/19-es tanévről még nem született döntés

Waldorf iskolák, lehet 8 vagy 12 évfolyamos

Helyszín: az országban legalább 40 Waldorf intézmény van, lista itt

Az országban több tucat Waldorf iskola van, kilenc Budapesti kerületben, és szinte minden megyeszékhelyen, kisebb-nagyobb városban találunk egyet. A Waldorf iskoláknak is saját kerettantervük van, oszrálytanítós rendszerben működnek, és a tantárgyanak blokkokban (epochák) tanítják.

A jelentkezési határidő és a tandíj iskolánként eltérő, átlagosan körülbelül évi 4-500 ezer forint körüli összegre lehet számítani, de olyan Waldorf iskola is van, ahol mindenki egyedileg állapodik meg, mennyit tud fizetni havonta.

Jó kiindulási pont lehetne a tájékozódásra a Magyar Waldorf Szövetség honlapja, ami viszont cikkünk készülésekor éppen elérhetetlen volt.

Tandíj: iskolánként eltér, átlagosan kb 4-500 ezer/év

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek