Elég lesz egy gyerek?

A gyerekvállalással kapcsolatos kérdések és kétségek az első gyerek után is ugyanúgy jelen lesznek még egy ideig.

A pszchológus Dr. Susan Jeffers szerint teljesen normális, ha bizonytalan valaki a témával kapcsolatban. Emellett azt is érdemes figyelembe venni ilyenkor, hogy a nagyobb család mellett döntő szülők is felteszik olykor a kérdést: „Nem lett volna sokkal könnyebb és egyszerűbb minden, ha csak egy gyereket vállalunk?” A kérdéssel kapcsolatban felmerülő tényezőket a Parenting vette sorra.

Amikor egy is bőven elég

Előfordul persze az is, hogy viszonylag hamar egyértelművé válik: egy gyerek is elég. A mindig is „csak” egy gyerek vállalását tervező Haseena Correia szerint így az anyaság örömeinek megismerése mellett magára és a férjére is marad ideje, arról nem is beszélve, hogy milyen gazdasági nehézségekkel járna a család számára egy második gyerek.

Szerinte a gyereknevelés jelentette érzelmi és gazdasági terhek mellett azt is érdemes figyelembe venni ilyenkor, milyen meg nem valósított terveket dédelgetnek még a szülők, és mennyire befolyásolná ezeknek a terveknek a megvalósítását, illetve a karrierjüket a család bővítése.

shutterstock 752780896

Ne hagyd, hogy befolyásoljanak

Egy másik pszichológus, Dr. Susan Newman szerint emellett a második vagy harmadik gyermeküket váró barátok és rokonok döntései is felvethetnek kérdéseket a témával kapcsolatban, arról nem is beszélve, ha a partnerek között sem teljes az egyetértés a gyerekek számára vonatkozólag. A faragatlanabb ismerősök tolakodó kérdései persze nem lehetnek elegendőek ahhoz, hogy valaki a nyomás hatására beadja a derekát.

Amikor nem nagyon van választási lehetőség

Sok esetben persze az anya vagy a gyerek egészségügyi állapota diktál. Ha veszélyes lenne egy újabb terhességet kockáztatni, vagy az első gyerek egy örökletes betegség áldozata lesz, sokszor irrelevánssá válik, milyen terveket szövögetett addig egy anya.

Ez az utolsó esélyünk!

Azt is érdemes azért figyelembe venni persze, meddig latolgathatja valaki a problémát anélkül, hogy végleg kiszaladna az időből.

A Parentingnek nyilatkozó szülők és pszichológusok szerint emellett az is gyakran felmerül a második gyerekkel kapcsolatban, hogy így legalább gondoskodhatnak egymásról a gyerekek, amikor a szüleik már nem lesznek velük.

A kissé morbid és amúgy sem túlságosan konstruktív „De mi lesz, ha elvesztjük őt?” kérdés is fel szokott még merülni a témával kapcsolatban, ezen azonban tényleg fölösleges elgondolkozni a pszichológusok szerint, pláne hogy egy gyerek elvesztése a család méretétől függetlenül hatalmas tragédia a szülők számára.

Emellett az egykék egy esetleges testvér érkezését firtató kérdései is beindíthatják a szülők fantáziáját. Dr. Lise Youngblade szerint ilyenkor jobb elkerülni a hosszadalmas vitákat és a lehető legegyszerűbben, határozottan megválaszolni a kicsik kérdéseit.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek