7 hasznos app szülőknek

Ha már úgyis van okostelefonunk, használjuk! Körülnéztünk, hogy melyek azok az appok, amik megkönnyítik a szülők életét, mármint tényleg megkönnyítik, mert egyszerűen kezelhetők, ugyanakkor roppant hasznosak. Összegyűjtöttük a kedvenceinket, a babavárástól az elsősegélyig, az altató fehérzajtól a fogmosózenéig.

Természetesen minden szülő (és nem szülő) a Facebook alkalmazásra kattint a leggyakrabban a nap folyamán, és erős játékos a YouTube is, ami egyenesen az anyák megmentője, mert addig is csöndben van a gyerek, amíg videókat néz. De ennél azért kifinomultabb segítséget szeretnénk nyújtani ezzel az összeállítással. Így tudja a szülők életét könnyebbé tenni az életet az okostelefon.

Terhesnapló: Anya leszek! app

Az első terhességnél annyira új az élmény, hogy az embert nem is igazán érdekli más, mint a saját állapota, meg, hogy milyen lesz a kisbabája, hol tart a fejlődésben, meg minden, ami a terhességgel kapcsolatos. Bármennyi időt képes eltölteni egy várandós nő azzal, hogy információt gyűjt a babájáról – majd, ahogy halad előre az idő, a szülésről. Nos, erre az igényre ad egy meglehetősen frappáns választ az Anya leszek! alkalmazás, ami egyben egy napló is, amelybe a saját terhességének eseményeit és adatait rögzítheti a leendő anyuka. Persze mit sem érne az egész, ha ez egy magányos élmény lenne, de nem az, mert szakemberekkel, védőnőkkel és kismama társakkal is megoszthatja a kérdéseit, kétségeit, élményeit a leendő anya. 

Altatás: Baby Sleep Sound

Aztán megszületik a baba, és az ember hamarosan a fél karját odaadná érte, hogy végre elaludjon, és hagyja őt is aludni egy kicsit. A babák pedig jellemzően két dologtól alszanak el bombabiztosan: az egyik, ha jól megszoptatják őket, de erre sajnos nincs app, a másik pedig a fehér zaj. Ilyeneket tartalmaz változatos formában a Baby Sleep Sound alkalmazás: például vonatzakatolást, madárcsicsergést, szívdobogást, tengermorajlást, hajszárító zúgást. Tesztünk szerint bevált, de egy próbát feltétlenül megér.

Babanapló

Az első gyereknél még általában határozott lelki igénye van az anyukának arra, hogy grammonként mérje, mennyit evett és mennyit gyarapodott a baba, vagy mikor mosolygott rá először az apukájára. Ez nagyon helyes, sőt, így kellene ennek lennie a további gyerekeknél is, időhiány miatt azonban a valóságban már nem igazán szokott rá sor kerülni. Ez az alkalmazás ugyanakkor talán némiképp gördülékenyebbé teszi a dolgot, és segít, hogy a másod- és többedszülöttek is érezzék majd később a szülői gondoskodást.

Ami meg az első babás anyukákat illeti, egy csomó jó tanáccsal is ellátja őket az app, és tényleg nagyon érzékenyen kezeli ezt a nehéz és bizonytalan helyzetet. Na jó, reklámból egy kicsit több van a kelleténél az én ízlésemhez, cserébe viszont a végén exportálni lehet a teljes naplót, hogy ne csak valahol egy távoli szerveren legyen meg, hanem a saját, családi archívumunkban is.

shutterstock 696135172

Közlekedés babakocsival: Route4U

Akinek már van gyereke, annak eleven tapasztalatai, vagy emlékei is vannak, hogy néha micsoda logisztikát igényelnek az olyan kvantumfizikai bonyolultságú dolgok, mint például bejutni egy boltba a babakocsival, vagy eljutni a városban A-ból B-be, miközben az utadat fél méteres padkák, beakadós sínek és aluljárók övezik.

A Route4U egy közösségi fejlesztésű útvonaltervező, amin ki tudod választani, hogy kerekesszékkel, vagy babakocsival vagy-e, és ha belemész a játékba, akkor egymás tapasztalatait felhasználva segíthetitek egymást abban, hogy egyszerűbben elérjetek helyeket. Mert hát Magyarország elég rosszul áll az akadálymentesítéssel, és ha már nem is igazán javul a helyzet, akkor legalább tudjunk róla, hogy mik a lehetőségek.

Sokat tömegközlekedő fővárosiaknak jól jöhet kiegészítésnek a BKK Futár alkalmazás, ahol előre csekkolhatod, hogy melyik jármű lesz alacsonypadlós, és melyik nem, igaz, a kellemetlen meglepetések nem olyan nagyon ritkák még így sem.

Fogmosáshoz: Brush DJ

Régóta kedvenc alkalmazásunk a Brush DJ, ami a fogmosást teszi jópofa időtöltéssé a gyerekeknek. Kisebb korukban a fogak sikálása közben fellépő, kínzó unalom elűzésére használtuk, mert hát az a két perc is ablakon kidobott idő a gyerek szerint, akinek annyi dolga van mindig. Most meg azért használják (már maguktól), mert egyrészt mindig meg lehet vele magyarázni, hogy miért viszik be a telefont a fürdőszobába, másrészt méri a két percet, amit mindenképpen rá kell szánni a tevékenységre.

Az app lényege, hogy fogmosás közben 2 percen át – ennyi a fogmosás ideális időtartama – zenét szolgáltat, amit a felhasználó saját telefonjáról választ ki random.

Jelez, amikor ideje köpni vagy öblíteni, a végén pedig motivációs tapsot is kap a delikvens.

Emellett figyelmezteti a felhasználót a napi kétszeri fogmosásra, a nap közbeni szájöblítésre, szól, amikor ideje kicserélni a fogkefét (3 havonta) és fel lehet benne jegyezni a fogorvos időpontokat. Hát ennyi, de nekünk bevált.

Utazáshoz: ÚtraManó

Most télen nem annyira aktuális, de lesz még nyár, az tuti, és akkor jól fog jönni utazáskor a Plukkido által fejlesztett alkalmazás, amikor a gyerekek unalmukban elkezdenek nyafogni, vagy veszekedni a hátsó ülésen. Az ÚtraManó GPS-szel követi a használót, és az út mentén feltűnő tereptárgyakhoz (templomtoronyhoz, villanyoszlophoz) illesztve mesél a gyereknek. Az alkalmazás előre felvett audioanyagot játszik le zenei aláfestéssel, éppen akkor, amikor egy adott pont közelébe érkeznek az autóval – ehhez kell a GPS követés.

Kezdéskor be lehet állítani, hogy egy, kettő vagy három gyereknek mesél-e, valamint a nemüket, és az autó színét, hogy a mese minél jobban kapcsolódjon a valósághoz. Az út során ezekből az audioanyagokból egy komplett mese áll össze, miközben a gyerek kifelé figyel, várja a következő látnivalót, azaz egy újabb meserészletet, ahelyett, hogy nyafogással kergetné őrületbe a szüleit.

shutterstock 755912068

Elsősegély – Mit kell tennem?

Az azért elég durva sokkot tud okozni az embernek, ha baj éri a gyerekét, és mondjuk, egyedül van vele otthon. Az ember, ha nem rutinos elsősegélynyújtó, hirtelen azt sem tudja, mihez kapjon, hogyan segítsen. Ilyenkor jön jól egy app, ami lépésről lépésre végigvezeti a szükséges tennivalókon. Mondjuk az más kérdés, hogy remegő kézzel és zúgó fejjel megtaláljuk-e egyáltalán a telefont, de tegyük fel, hogy igen, sőt, még az appot is sikerül elindítani. Innentől kezdve viszont már tényleg megnyugtatóan hat, ha valaki (valami) vezeti a kezünket.

Ha tudjuk, mi történt, csak ki kell választani a listából a megfelelő szituációt, ha pedig nem, az Elsősegély app akkor is végigvezet a tennivalókon. Igaz, simán kalcium itatását javasolja rovarcsípés esetén, ami, ma már köztudott, hogy semmit sem használ. De legalább nem is árt. Szerencsére hozzáteszi, hogy ha allergiás a gyerek, akkor mentőt kell hívni. Érdemes az alkalmazást akkor is olvasgatni, ha éppen nincs semmi baj, a felkészültség ugyanis sokat segít stresszhelyzetben. Egyébként tényleg annyira egyszerű, logikus és jól felépített a segítség, hogy még akkor is könnyen értelmezhető, ha éppen dől ki az ember fülén az adrenalin. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek