Nagy házi műtakonyrecept-teszt

Három receptet is kipróbáltunk, egyik sem rossz, de az egyik kiemelkedő: ebből lesz a tökéletes műtakony.

Amikor már éppen beletörődtem, hogy a kiskamasz lányom, és az elsős kisfiam érdeklődési köre végképp elágazott egymástól, egyszer csak a semmiből megjelent az életükben a közös platform, a testvéreket újra egységbe szervező erő: a műtakony.

A lányom a Musically-n látta a receptjét, ott slime néven fut, és már napok óta rágta a fülem, hogy próbáljuk ki, a fiam pedig bolti puttyért sírt (nem én találtam ki, ez a neve a terméknek). Úgyhogy beadtam a derekam, mindenki megkapta a magáét, amivel utána napokon keresztül játszottak, nagy összhangban, határtalan örömömre.

Pár nappal később, amikor a fiam zselés állagú, bolti trutyija végleg vállalhatatlanná vált a beleállt, giga mennyiségű kosztól, elkezdtem receptet keresgélni a házi verzióhoz (mindennek van házi verziója, kivéve talán a hadronütköztetőt). Kiderült, hogy a világ tele van műtakony receptekkel, mi hármat próbáltunk, nem is olyan kiábrándító eredménnyel. Az itt leírt receptek már a módosított változatok, mert előfordult, hogy az eredeti anyaghányadtól nem állt össze az anyag. 

A műtakonyról

Ezen a néven elég taszítóan hangzik, nevezhetjük inkább zselégyurmának, úgy máris sokkal kevésbé tiltakozik ellene az ember lelke. A gyerekek valamiért mostanában odavannak érte (ráadásul sokkal könnyebb otthon elkészíteni, mint mondjuk egy fidget spinnert).

Gyurmázható, nem ragad bele az ember keze, ugyanakkor, ha letesszük, gyorsan ellapul, vagy felveszi a tál formáját, mint az „intelligens” gyurma, csak annál sokkal puhább. Mindenesetre hajba, ruhába ezt se ragasszuk inkább! Rugalmas, lehet vele labdázni, fel lehet fújni, szóval órákig el lehet vele lenni, szuper találmány.

Alapfelszereltség: bórax és iskolai ragasztó

Bóraxot a gyógyszertárban lehet beszerezni, és arra jó, hogy kivonja a dolgokból a nedvességet. A patikus szemöldöke a tarkójáig szaladt, amikor benyögtem, hogy bóraxot kérek, és nyájasan, mint macska a kisegértől, meg is érdeklődte, hogy milyen célra, mintha csak napalmot, vagy arzént akartam volna. Szerencsére velem volt a kisfiam, aki nagy, vágyakozó szemekkel bólogatott, így megállt előtte a műtakony sztorim.

A következő kérdés, amire nem voltam felkészülve, a mennyiségre vonatkozott, mivel mégiscsak egy patikában voltunk. A trükkös „lehető legkisebb kiszerelés” nem jött be, mivel helyben mérik ki a port. Én végül 30 grammot vettem, ami jó sokáig elég lesz, és mintegy 160 forintos beruházást jelentett. Kis ár ez a nagy célért.

A zselés trutyihoz nem kell ennyi minden
A zselés trutyihoz nem kell ennyi mindenPrimilla

Nagy műtakony recept teszt

Slime

A Musically-n nagy menőség mostanában slime-ot készíteni, vagy azzal játszani, ez a recept is onnan van, és kipróbáltuk. A végeredmény egy enyhén habos állagú gyurmaféle, ami egy hét után veszítette el szinte teljesen a rugalmasságát, onnantól kezdve összenyomásra széthasadt, úgyhogy kidobtam.
Mivel az arányok nem szerepeltek a videóban, hasraütésszerűen dolgoztunk.

Gyúrni kell, és összeáll
Gyúrni kell, és összeállPrimilla

Hozzávalók:

1 nagy flakon Nebuló ragasztó (65 gramm)
1 tk. étkezési keményítő
cca. 2 evőkanál borotvahab
3 nyomás kézfertőtlenítő zselé (???)
2 evőkanál testápoló
cca fél dl. víz
1 tk bórax

Az elkészítése is nagyjából ennyire volt kifinomult, mint a recept anyaghányad: mindent egybe kell önteni, és össze kell keverni. Ennek a keveréknek a borotvahab határozza meg az állagát, és nem olyan nyúlós, mint a következő, zselés versenyzők, viszont illatos és rugalmas.

Zselés putty

Hozzávalók:

1 nagy flakon Nebuló ragasztó (65 gramm)
1 tk bórax
víz
ételfesték

Hideg érintés
Hideg érintésPrimilla

3 dl meleg vízben feloldjuk a bóraxot, majd megvárjuk, míg kihűl. Ezután a ragasztót elkeverjük ugyanannyi vízzel, és némi ételfestékkel. Utóbbival bőkezűen bánjunk, a miénk elég sápadt lett. A ragasztós kotyvalékot dobjuk bele a bóraxos vízbe, kicsit lötyögtessük meg benne, majd emeljük ki a trutyit, és gyúrjuk át. Kész is a putty.

És a tökéletes házi műtakony recept

Hozzávalók:

1 nagy flakon Nebuló ragasztó (65 gramm)
3 tk étkezési keményítő
víz
2 tk bórax
ételfesték

Ilyennek kell lennie
Ilyennek kell lenniePrimilla

A ragasztót tegyük egy tálba, majd ugyanannyi vízben (a ragasztós flakon lesz a mérőedény) feloldjuk a keményítőt, hozzáöntjük. Beletesszük az ételfestéket, majd három flakonnyi meleg vízben feloldjuk a bóraxot, és azt is hozzáöntjük. Elkezdjük gyúrni, és nem keseredünk el, mert előbb-utóbb össze fog állni. Ha mégsem, akkor lehet még bele keményítőt tenni. Ebből lesz a nagyszerű, alien-like trutyi, az igazi, nyúlós műtakony. Erre a verzióra törtek ki oroszlánüvöltésben a gyerekek, hogy ez igen, mennyire szuper vagyok. Megérte.

Megérte?

Az attól függ, hogy mi van otthon. Nálunk minden volt, kivéve a Nebuló ragasztót (260 Ft), amiből mindig teljes flakonra volt szükség, és a bóraxot, ami nem tétel, feltéve, hogy sikerül meggyőzni a gyógyszertárost, és ad egyáltalán. Vagyis  igen, jóval olcsóbban elő lehet állítani otthon a trutyit a bolti árnál, ráadásul jó buli együtt kotyvasztani a gyerekekkel. Végeredményben pedig egyik sem tart sokkal tovább, mint a másik.

Ha pedig csak szimplán gyurmát szeretnénk készíteni a gyereknek, itt egy házi Play Doh recept, az is működik. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek