Tényleg megrágja a harlekinkatica az alvó babákat?

Horrorisztikus fotóra bukkantunk: egy anyuka lefotózta, ahogy az alvó kisbabájának az arcát egy harlekin katica rágcsálja. Az eset állítólag a szlovákiai Csöllén történt néhány nappal ezelőtt.

Aki nem egy cserép alatt lakik, már nyilván észrevette, hogy rajzanak a katicák. Meg a legyek, a poloskák, szóval minden tele van rovarokkal, mindenhová beférkőznek, a szúnyoghálón is csak röhögnek, valahogy megoldják, hogy bejussanak. A kérdés az, hogy most akkor kell-e félni a harlekinektől, vagy próbáljuk a helyén kezelni a dolgot, és maradhatunk abban, hogy ez is csak egy katicabogár. Utánajártunk.

Rendkívül bizarr történet – így foglalta össze a látottakat Szél Győző, a Természettudományi Múzeum biológusa. A képen az látszik, hogy a bogár végigsétált a kisgyerek arcán, lépett, harapott, lépett, harapott, ami egyáltalán nem jellemző a harlekinkaticákra. Ezeknek az állatoknak ugyanis egyszerűen nem táplálék az ember. Előfordulhat, hogy tévedésből egyet harap, és ez kiválthat allergiás reakciókat az egyébként is finom és érzékeny baba-arcbőrön, de az, hogy így szisztematikusan, félkörben végig menjen az állat a baba arcán és rágcsálja, nagyon-nagyon furcsa.

katicabogar
Cas.sk



Felmerült az is, hogy megrendezett a dolog, de persze nem feltételezi ezt senkiről. Az is lehet, hogy valami más okozta a sebet a baba arcán, a harlekin meg pont arra járt, és őt kapta le az anya. „Mondjuk úgy, hogy nem zárható ki teljesen, de egyáltalán nem jellemző a harlekinekre” – fogalmazott a természettudós. 

A harlekineknek rendkívül kicsi szájszervük van. Igaz, ragadozók, de inkább kisebb áldozatot választanak maguknak: a levéltetveket, ezért szeretjük őket. Amiért viszont nem szeretjük annyira a harlekinkaticát, az az, hogy megeszi az őshonos hétpettyesek lárváit, és mint általában a betelepített fajoknál, nincs természetes ellensége, ezért rendkívül gyorsan elszaporodott. Érdekességként még azt is megtudtuk a biológustól, hogy egy bizonyos testnedvük kutatások szerint alkalmas lehet a malária gyógyítására, ami kimondottan jó hír ezekkel az állatokkal kapcsolatban.

Szél Győző egyébként mindenkit megnyugtat: nem kell vérszomjas katicáktól tartani, egyáltalán nem kell tőlük félni, vagy kerülni miattuk a természetet. 

Lehet, hogy nem is rágta végig

Megkérdeztünk egy bőrgyógyászt is az esetről, aki azt mondta, hogy gyakorlatilag megállapíthatatlan, hogy a képen látható félkörívet a katica harapta-e a baba arcába, vagy egy úgynevezett „reaktív gyűrűt” látunk. Vagyis lehet, hogy ez már valami allergiás reakció. Nyilván, ha a bőrgyógyász egy bogarat lát, és alatta kipirul a bőr, akkor csípésre, harapásra gondol először, még akkor is, ha ilyen pikáns esetről van szó. Közelebbit azonban nehéz lenne megállapítani - mondta.

És hogy közszolgálatiak is legyünk egyben, azt is megtudtuk, hogy mivel érdemes kezelni az ilyen tüneteket. A bőrgyógyász szerint minden jó, amit bárányhimlős gyerekeknek adnak a tünetek enyhítésére, név szerint például a ViraSoothe nevű készítményt javasolta a szakorvos, ami a hólyagos, dudoros bőrtünetek enyhítésére való. Emellett ott van a jó öreg Fenistil is, ami szintén segíthet. Ha viszont hevenyebb tüneteket lát a szülő, ami a fenistiles kezelés ellenére sem múlik, vagy tovább fejlődik, akkor mindenképpen érdemes megmutatni a gyereket egy bőrgyógyásznak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra