Három napon belül jön a 8. Harry Potter történet!

Mostanra már ismét Harry Potter-lázban ég a fél világ. És nemcsak azért, mert a San Diego-i Comic Conon bemutatták a novemberben mozikba kerülő Legendás állatok új trailerét, hanem mert napokon belül folytatódik Harryék története: június 30-án debütál a London’s Palace Theatre színpadán a Harry Potter és az elátkozott gyermek című, kétrészes színdarab.

Rá egy napra, július 31-én pedig már könyv alakban is kapható lesz – de hozzá kell tenni gyorsan, hogy ez nem egy az eddigiekhez hasonló regény lesz, hanem a színdarab teljes szövegkönyve, amit tehát úgy kell majd olvasni, mint anno a középiskolai magyarórákon a görög drámákat meg a Shakespeare-klasszikusokat  egy színdarabot, illetve mint minden idők legjobban várt színdarabját. 

A CNN szerint ez minden idők legtöbb példányban előrendelt könyve az Amazonon, a kétrészes színdarabra pedig hónapokkal ezelőtt elkelt az összes jegy.

curesd-child
J. K. Rowling / Pottermore.com

A történet a hetedik könyv és az abból készült dupla mozifilm, a Harry Potter és a halál ereklyéi eseményei után játszódik 19 évvel, de nem J. K. Rowling írta. Illetve valahol igen, mert a darab szerzői, Jack Thorne és John Tiffany végig Rowling ötleteiből, vele közösen dolgozva írták meg a színpadi változatot. Erre valószínűleg azért volt szükség, mert Rowling az elmúlt években saját maga írta meg a Legendás állatok mozifilmes forgatókönyvét is, amit mindenképpen trilógiává akar bővíteni a Warner stúdió, és nem ért rá annyira az Elátkozott gyermekkel bíbelődni. Jack Thorne viszont egy díjhalmozó drámaíró és filmes forgatókönyvíró, akire Rowling örömmel rá merte bízni a dialógusírást.

Kezdjük rögtön a minket legjobban érdeklő kérdéssel. Lesz magyar megjelenés, a nyolcadik Harry Potter könyvet is az Animus adja ki, és a fordítást ugyanúgy Tóth Tamás Boldizsár készíti majd, ahogy az eddigi kötetekét, derült ki a kiadó Facebook oldalán. A fordítást a megjelenés után tudják elkezdeni, és várhatóan novemberben vehetjük majd kézbe a magyar kiadást.

A halál ereklyéi és az Elátkozott gyermek között eltelt 19 évben Harry feleségül vette Ron húgát, Ginny Wesley-t, és született három gyerekük. A legfiatalabb Lily Potter (Harry anyja után), a legidősebb James Sirius Potter (Harry apja és Harry keresztapja, Sirius Black után), a harmadik, a címbéli elátkozott gyermek pedig Albus Severus Potter – Harry kedvenc tanárai és jótevői, Dumbledore és Piton professzorok után. A magyar változatban persze Albus Perselus Potternek kell majd őt hívni, mivel nálunk a Roxfort Severus Snape nevű, mogorva bájitaltan és sötét varázslatok kivédése tanára Perselus Pitonná lett átkeresztelve.

A Halál ereklyéi végi epilógusban persze már előreugorhattunk a 19 évvel későbbi eseményekhez. Sőt, láthattuk a kis Albust is a Kings Cross pályaudvar 9 és háromnegyedik vágányánál. A bátyja, James Sirius vagányan áttolta a téglafalon a cuccait a Roxfort Expresshez vezető titkos átjárónál, Albus Perselus viszont nagyon be volt tojva – pont ahogy az apja az első roxforti útján.

A kis Potter-gyerek ráadásul külön parázott egy sort amiatt, hogy mi van, ha a Mardekár-házba (eredetileg: Slytherin) teszi őt a Teszlek Süveg. Az apja azonban megnyugtatta, hogy ott is nagyszerű varázslók tanultak, például ugye Piton professzor is, aki után fiú a nevét kapta.

Jó, jó, de miről fog szólni a színdarab és a könyv?!?

Ez az, amit egyelőre nem nagyon tud senki. Az biztos, hogy a 19 évvel idősebb Harry már a Mágiaügyi Minisztérium agyonhajszolt munkatársa lesz ekkorra, aki folyton a múltjával viaskodik. Eközben a kis Albusnak is meg kell küzdenie a Roxfortban azzal, hogy mekkora súlya van a Potter családnévnek, és mi az az örökség, amit úgy szakadt a nyakába, hogy ő azt nem is kérte.

Mert hogy természetesen neki is mindenféle titkokat kell kinyomoznia a Boszorkány és Varázslóképző Szakiskola ódon falai között, akárcsak a szüleinek, mert a gonosz erők megint előbújtak a homályból...

Ezeket az infókat maga Rowling osztotta meg a rajongóival a dráma/könyv fülszövegében, minden más egyelőre rajongói találgatás. Persze ezekből is rengeteg van, úgyhogy csokorba is szedjük őket.

Draco Malfoy lesz az új sztori gonosztevője?

Ez könnyen lehet, hiszen ugye már a szülei, Lucius és Narcissa Malfoy is Voldemortot szolgálták, a varázslók két tábora közti rivalizálásban, ráadásul a Főnix Rendje és Dumbledore ellen vívott harcukban a fiukat is felhasználták. Az biztos, hogy Draco egy fontos főszereplő lesz az Elátkozott gyermekben (a színdarabban Alex Price alakítja őt).

Draco és Scorpius Malfoy (Alex Price és Anthony Boyle)
Draco és Scorpius Malfoy (Alex Price és Anthony Boyle)harrypottertheplay.com

Scorpius Malfoy lesz az új sztori gonosztevője?

Ő Draco Malfoy és Astoria Greengrass fia, aki szintén a Roxfortba jár. Az ő említésével fejeződött be a Halál ereklyéi, és könnyen lehet, hogy egy Kylo Ren-szerű figura lesz belőle az új történetben, aki onnan folytatja a gonosz erők szolgálatát, ahol az apja elbukott. Draco vitte be ugyanis a Halálfalókat Roxfortba a Volt-Nincs szekrényen keresztül, és neki kellett volna Dumbledore-t is megölnie, de ezt nem tette meg, ezért kegyvesztetté vált Voldemort szemében. A színdarabban Anthony Boyle alakítja őt.

Harry Potter és az örökös önmarcangolás

Rowling már 2013-ban is utalt arra, hogy az Elátkozott gyermekben akarná bemutatni, milyen nehéz dolog Harrynek a gyereknevelés, hiszen a Dursley családnál felnövő árvaként nem igazán volt előtte pozitív apakép. Eszerint tehát amíg a kis Albus a varázslóiskolában viaskodik a gonosszal, Harry az irodában és otthon vívja a maga harcát, és tipródik azon, hogy jó szülő-e, nem sodorja-e ő is akaratlanul bajba a fiát, ahogy a szülei őt.

Harry Potter (Jamie Parker), Albus Severus Potter (Sam Clemmett) és Ginny Potter (Poppy Miller)
Harry Potter (Jamie Parker), Albus Severus Potter (Sam Clemmett) és Ginny Potter (Poppy Miller)harrypottertheplay.com

Ki segít a kis Albusnak a titkok kiderítésében?

Nem tudni egyelőre, legfeljebb a szereposztás alapján (valamint a korábbi regények dramaturgiájából) tippelhetünk arra, hogy Harry és Ginny fia Ron Weasley és Hermione Granger lányával, Rose Granger-Weasley-vel fog együtt bandázni. A lány szerencsére nem a kelekótya apja eszét örökölte, hanem pont olyan okos, mint az anyja, így biztos hasznos segítőtársa lesz a főhősnek a bajban.

Ron Weasley (Paul Thornley), Hermione Granger (Noma Dumezweni) és Rose Granger-Weasley (Cherrelle Skeete)
Ron Weasley (Paul Thornley), Hermione Granger (Noma Dumezweni) és Rose Granger-Weasley (Cherrelle Skeete)harrypottertheplay.com

Az viszont egy kicsit sokkolta a világot, hogy Hermionét és a lányát, Rose-t is fekete színésznők alakítják, mivel a filmekben fehérek voltak, a könyvben pedig egyszer Rowling külön leírta, hogy Hermione látványosan lebarnult az egyik nyári tanítási szünet alkalmával. Külön érdekesség, hogy sokáig úgy volt, a 19 évvel idősebb Hermionét a Szex és New York sorozat sztárja, Kim Cattrall alakítja majd a darabban, de végül Rowling meggondolta magát, mivel szerinte sosem volt lényeges, milyen bőrszíne van a Roxfort eminensének.

Többet azonban tényleg nem lehet tudni az Elátkozott gyermekről, mivel a Rowling és a többi alkotó a #KeepTheSecret kampány jegyében nyomatékosan megkérték azokat, akik már látták a darabot, hogy ne spoielrezzék el senkinek. Így mi is kénytelenek vagyunk bemondásra elhinni a Telegraphnak, hogy ez évtizedek óta a legjobb darab a brit színjátszás történelmében.

És hogy az Elátkozott gyermek körüli titkolózás még kacifántosabb legyen, annyit még gyorsan ideírok a végére, hogy a július 31-én debütáló könyvhöz képest egy másik kötet is meg fog jelenni 2017-ben.

Harry Potter and the Cursed Child Special Rehearsal Edition Book
J. K. Rowling / Pottermore.com

A mostani könyv ugyanis a színdarab legelső szövegváltozatát és rendezői instrukcióit tartalmazta Special Rehearsal Edition megnevezéssel, a jövő évi, véglegesnek szánt, Definitive Collector’s Edition kiadásban viszont már benne lesz minden, amit menet közben megváltoztattak az alkotók az első változathoz képest.

Összességében tehát

Elmondhatjuk, hogy a történetet magát J. K. Rowling találta ki, Jack Thorne és John Tiffany segítsével, a könyvet pedig Jack Thorne írta. Rowling minden megnyilvánulása szerint őrült lelkes az új történetre - mi más lenne persze -, mi pedig megígérjük, hogy a megjelenés után azonnal elolvassuk az új könyvet, és beszámolunk róla, hogy milyen.

Oszd meg másokkal is!
Mustra