Nyári könyvajánló 7-11 éveseknek

Az első nyártól kezdve, ahogy a gyerek már (elméletben) tud olvasni, a szülő azt hinné, hogy fellélegezhet, mert a sarj egyrészt nem nyaggatja többet, hogy meséljen neki, hanem elintézi maga, másrészt az unatkozós vergődésekre is mindig frappáns válasz az „olvass valamit”.

Rutinos szülők azonban tudják, hogy ez nagyon nem így van. Mert lehet, hogy olvasni már nem kell a porontynak, hiszen tud(?), de most meg ott az állandó kérdés: jó, de mit? Úgyhogy nem lehet megúszni, fel kell készülni, hogy legyen mit válaszolni, és a gyerek kezébe adni. Ehhez nyújt segítséget az összeállításunk. Kipróbált nyári olvasmányok fiúknak és lányoknak 7-11 éves korig, olvasó, és nem olvasó gyerekek ajánlásai alapján.

shutterstock 221592391

Akik még nehezen olvasnak

Van az az időszak, amikor a gyerek technikailag már tud olvasni, viszont a tempója, szövegértése még nem tart ott, ahol a mesefogyasztási képessége. Magyarul: sokkal összetettebb történeteket szeret, mint amit magának el tud olvasni. Ennek az átmeneti időszaknak az a legnagyobb feladata, hogy lassan utolérje saját magát.

Az elsőolvasóknak szóló sorozatok ezt a célt szolgálják, a történetek zömmel még egyszerűcskék, viszont a betűk elég nagyok, a fejezetek elég rövidek ahhoz, hogy sikerélményt nyújtson. 

Több listáról is érdemes válogatni. Mi hármat ajánlunk böngészéshez:

1. Berg Judit írónő ajánlója a 6-9 éves korosztálynak. Ebben olyan könyveket ajánl, mint például Marék Veronika Öcsi és Bátyója, Megan McDonald Durrbele Dorka sorozata, vagy éppen Kárpáti Tibortól a Csókolom, pókmajom.

2. A Pagony listája első olvasóknak. Ha már Berg Judit volt annyira szerény, hogy saját magát nem ajánlotta, megtesszük helyette mi, a Pagony listáján is megtalálható a Tökmagok sorozat, ami nálunk egyike volt az első, önállóan olvasott könyveknek, sőt, akkora sláger lett, hogy többször is előkerültek a könyvek. De a szinte végtelen Pagonyos listán emellett is tucat jó ötlet közül válogathatunk.

3. Az Égigérő könyvek ajánlója első olvasóknak. Az Égigérő "Olvasólétra" sorozata négy szinten, szintenként két könyvet ajánl, egyik több rövid, a másik egy hosszú történet. Hogy is fogalmazzunk? Egyik sem éppen agysebészet, de a cél szentesíti az eszközt, a lényeg a sikerélmény. De nem csak magukat ajánlják, érdemes oda is elnézni, Janikovszky például jó ajánlat a legkisebbeknek is.

Csoda és Kósza

Kezdjük mindjárt a sort a nagy kedvenccel: a Csoda és Kószával, a Gödöllő melletti tanyán élő beszélő lovakkal, akik mindig valami galibába keverednek. Szerencsére már több kötet is megjelent Czigány Zoltán hőseinek kalandjaival, így lehetséges, hogy még akkor is kitart egy ideig az olvasnivaló, ha már ovis korban megismertettük a gyerekkel a furcsa patásokat. Mert hát valljuk be: ezeken a sztorikon nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is a hasukat fogva röhögnek. Fiúknak és lányoknak is ajánlható, nálunk legalább is mindenkinek bevált.

0349001370454G
 

Rumini és Geronimo Stilton

Ahogy a mostani szülők gyerekkorában a Kis herceg vs. Micimackó volt a kérdés, vagyis, hogy ki, melyiket olvassa szívesen, manapság úgy tűnik, Berg Judit Rumini sorozatának kötetei versenyeznek Geronimo Stilton kalandjaival. A baráti kör gyerekei nem is tudták eldönteni, hogy melyik a jobb, de aki valamelyik mellett letette a garast, annak egészen bizonyosan lesz olvasnivalója a nyár végéig, ha meg nem unja.

 

Idődetektívek és Tündérboszorkány

Geronimonál jóval kevésbé ponyva az Idődetektívek sorozat, legalább is egyik szakavatott forrásunk szerint, aki falta az összes részét. Ugyanennek a nagyolvasó kislánynak az abszolút kedvence Bosnyák Viktória Tündérboszorkány trilógiája. A három kötet címe: Tündérboszorkány, Klott Gatya, ne fárassz, és Analfa visszatér. Valamit nagyon tudhatnak ezek a könyvek, mert sokadszor is

B1250341

Rosszcsont Peti és Bálint Ágnes klasszikusai

Kisebb fiúknak nagy kedvence a Rosszcsont Peti sorozat. A főszereplőt leginkább a Szeleburdi családhoz lehet hasonlítani: Peti mindig kitalál valamit, csak hát itt, kissé didaktikusan, ott van ellenpontnak a kistestvére, Rendes Ricsi, aki nevéhez méltóan kissé idegesítően pedáns és megbízható. Ennek a sorozatnak is jó sok kötete jelent már meg, de ha nem jönne be a gyereknek, akkor tegyünk egy próbát mégis Bálint Ágnes klasszikusával (és a többi könyvével), valószínűleg nem fogjuk megbánni.

Titi kalandjai

Annie. M. G. Schmidt: Titi könyvei szintén nagy kedvenccé váltak már az első oldalak után. Titi a toronyház legfelső szobájában lakik, afféle éteri lény abból a szempontból, hogy nincsenek szülei, mindenki a barátja, gyerek létére tud autót vezetni, és leküzd minden akadályt. A sorozat három, egymástól függetlenül is olvasható kötetből áll, és nagyon-nagyon vicces. Már a karakterek nevén és jó sokat lehet nevetgélni, hát még a kalandokon, a bonyodalmakon és a megoldásukon! Igazi jó gyerekkönyv 5-10 éveseknek.

B1033202

Sőt, még azoknak is, akik nem is szoktak olvasni

Na de mi van akkor, ha a gyerek fiú, és egyáltalán nem áll szándékában olvasni? Ilyenkor jönnek kapóra a különböző mániák. A foci EB kezdetéhez igazított, Kiss Ottó: Focisták kézikönyve című könyv kezdetnek például nem is rossz, elmagyarázza a szabályokat az 5-8 évesek szintjén, ráadásul Baranyi András grafikái nem csak a megértést segítik, hanem fel is dobják a kötetet.

Egyáltalán nem ritka egyébként, hogy a fiú (és lány-) gyerekek nem szeretnek nagy, összefüggő szövegeket olvasni, hiszen annyi minden más is van a világon! Semmi baj, adjunk a kezébe „tudományos” köteteket! Nem mindenkit hoz lázba a fikció, és annyi érdekes természetkönyv van, aminek a képpel alátámasztott, hosszabb-rövidebb szövegein ugyanúgy megedződik a gyerek olvasáskészsége.

A Tessloff és Babilon Kiadó Mi Micsoda sorozata például egészen jól használható, és mindenféle, de tényleg szinte minden témában találunk benne a gyerek aktuális érdeklődésének megfelelő olvasmányt.

Aki viszont inkább a képzőművészetek felé kacsintgat, vagyis szeret rajzolni és festeni, az Hatvany Viktória: Varázslatos festőműhelyét olvassa el! A könyvet a szerző illusztrálta, aki maga is festőművész, így aztán végképp hitelesen tud lépésről-lépésre végigvezetni (hatéves kislánya segítségével) a különféle anyagokon, technikákon. Mutat egy csomó trükköt, és mesél, mesél. Nálunk nagyon bevált a könyv, olvasnivalóként ugyanúgy, mint hasznos szakirodalomként.

Hamar elkezdődik a kamaszodás

Nem egészen ennek a korosztálynak javasolják, de megfigyelésünk szerint már nyolcéves kortól elkezdik olvasni a kiskamaszok Rachel Renee Russel: Egy zizi naplója sorozatát, és ennek a fiú verzióját, az Egy ropi naplóját Jeff Kinney-től. Ropit már láttunk lányok kezében, fiút viszont nem láttunk még zizit olvasni.

B1077069

Több szülő egybehangzó véleménye szerint eléggé idegesítőek ezek a könyvek, de hát a gyerekek élvezik, és legalább olvasnak. Az Egy ropi naplóját egyébként leginkább Adrien Mole naplójához tudnánk hasonlítani, a főhősök még csak tanulják, és alaposan félreértik a világot, ami nem túl szerencsés sorvezető, amikor a saját gyerekünk még szintén ugyanebben a cipőben jár. Az általunk megkérdezett tanítók szerint azonban még belefér.

A már megbízhatóan olvasó lányok közül többen ajánlották a Kinra lányok sorozatot, ami egy tehetséges gyerekeknek szóló iskolában játszódik, illetve az előzménykötetek az itt megismert lányok otthoni életéről szólnak, szerte a világban. Az indiai, japán, spanyol, ausztrál és afroamerikai kultúrával is megismerkednek az olvasók a lányok szemén, életén keresztül, ami több, mint érzékenyítés, hiszen beleélhetik magukat a szereplők sorsába. Ezek a könyvek már messze nem olyan bugyuták, a szereplők és a történet is messze több annál, minthogy jólétben élő gyerekek jó dolgukban egymást égetik a suliban, vagy megpróbálják lenyomni a tesójukat.

És ha már a nagylányságra törő kiskamaszoknál tartunk: íme egy egész nyáron forgatható könyv: Charlotte Grossetête: Túlélőkönyv lányoknak. Mondjuk ezt sem az akadémia doktorai írták, de hát hol követelmény ez? Viszont mindenféle élethelyzetre szuper(vicces) és teljességgel használhatatlan tanácsokkal látja el a lányokat. Vagy ahogy a gyerek fogalmazott: "Olyan, mint egy szakácskönyv, nem főzöl belőle, de jól elszórakozol vele."

Ott van például a „hogyan fesd ki a szobádat” kérdéskör, hát mi sem egyszerűbb, illetve, hogy mire van szüksége, ha berendezné a saját konyháját (majd 15 év múlva), a koronás habverő elengedhetetlen. Viszont feltalálja a spanyolviaszt: tudták önök, hogy kézzel is ki lehet mosni egy pulcsit? Maga a könyv a lányoknak letehetetlen, és mindig, minden szituációban újra és újra felüthető. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra