Egyáltalán miért szülünk még mindig kórházban?

Még most sem tekinthető valódi alternatívának az otthonszülés azoknak, akik kórház helyett inkább ezt választanák. A jogi szabályozás ugyan már rég megengedi az intézményen kívüli szülést, vagyis elméletben, ha sikerül megfelelő körülményeket teremteni, már nem kötelező kórházban világra hozni a gyereket. Mivel azonban a társadalombiztosítás nem támogatja az otthonszülést, a gyakorlatban ezt csak a tehetősebbek engedhetik meg maguknak. Erre a következtetésre jutott az ombudsman, miután megvizsgálta a helyzetet.

shutterstock 435120604
Shutterstock

A jelenleg érvényben lévő jogszabály megengedi, hogy a szülő nő választhasson, hogy intézményben, vagy azon kívül (otthon, vagy születésházban) szeretné-e világra hozni a gyerekét, az erről szóló rendelet azonban külön deklarálja, hogy  a társadalombiztosítás nem támogatja az otthonszülést. Ez sok szülőt megfoszt a választás konkrét lehetőségétől akkor is, amikor ennek egyébként az anya vagy a születendő magzat egészsége, biztonsága szempontjából nem lenne kockázata.

„Az államnak meg kell teremtenie a várandós nő számára az érdemi választás lehetőségét, ahhoz jogilag biztonságos környezetet, valódi alternatívát kell nyújtania és nem tántoríthatja el indokolatlan, adminisztratív és pénzügyi akadályokkal” – áll az alapjogi biztos jelentésében.

Gyerekként kezelt szülők

Tamara a hatodik gyermekét várja, akit otthon szeretne megszülni. Az első hármat még kórházban hozta a világra, mivel a férje hallani sem akart az otthonszülésről. Aztán negyedszerre már beadta a derekát, mivel a felesége ragaszkodott a háborítatlan szüléshez.

Ehhez a kórházban szerzett rossz élményeik is hozzájárultak: például mozdulni sem hagyták vajúdás közben a CTG miatt; hanyatt fekve felpolcolták a medencéjét, hogy az orvos kényelmesen odaférhessen, a szülést viszont egyáltalán ne segíthesse a gravitáció – de ezek Tamara szerint csak a tünetek. A legnagyobb baj, hogy amint beteszi az ember a lábát a kórházba, egyáltalán nem kezelik partnerként, hanem úgy bánnak vele, mint egy tudatlan gyerekkel. Még akkor is, ha a sokadik gyerekét szüli már.

Nem hagyták, hogy segítse a saját vajúdását, ahogy jónak látta, és hát a hangnem sem egészen olyan volt, ami két felnőtt ember között normális lenne. Sőt, időnként le is cseszték, hogy érezze, ki a főnök. Hát, nem a szülő nő, az biztos.

Az ötödik szülése alkalmával Tamara ismét kórházba kényszerült, mivel sajnos halott gyermeket kellett a világra hoznia. Különösebb együttérzést persze – a tapasztalatai alapján – nem várt a szülésznőtől, de azért azt sem gondolta, hogy még neki kell vigyázzba állni, hogy kielégítse a bába kívánságait. És persze még ő kért bocsánatot, amikor kitolás közben a lába hozzáért a steril lepedőhöz, a szülésznő pedig rámordult. (Szüléses horrorsztorikat itt is találnak szép számmal a Porontyon, csak írják be a keresőbe, hogy "szülés".)

Biztonságos?

A kórházon kívüli szülésekkel szemben a legfontosabb érv a biztonság, illetve annak a hiánya szokott lenni. „A Te Szülésed” születésház Hódmezővásárhelyen, annak és nagyjából száz-százötven kilométeres körzetében vállalja az intézményen kívüli szülések kísérését (ez fontos, nem levezetik, hanem kísérik a szüléseket). Lényeg, hogy másfél-két órás autózással odaérjen a bába a helyszínre, illetve ugyanilyen fontos, hogy ha úgy alakul, húsz perc alatt kórházba tudjon kerülni a szülő nő, és a baba – tudtuk meg Vincze Felíciától, a születésház egyik szülésznőjétől.

A szülést, úgy otthon, ahogy a kórházakban is, a szülésznők felügyelik, és ha baj van, ők riasztják az orvost. Ha pedig úgy alakulnának a dolgok, hogy műtétre van szükség, kórházi körülmények között is 15-20 perc, mire mindent előkészítenek.

A születésház természetesen minden esetben felveszi a kapcsolatot a körzetes kórházzal, tehát készen állnak arra, hogy szükség esetén fogadják a vajúdó nőt. Vagyis, ilyen körülmények között egy intézményen kívüli szülés éppen olyan biztonságos, mint a kórházi – magyarázta a bába.

shutterstock 435236155
Shutterstock

A legfontosabb különbség a háborítatlanság

Születésházban vagy otthonszüléskor nem siettetik a vajúdást. A szülő nő úgy helyezkedik, ahogy neki kellemesebb. Nem tilos enni, inni, sőt, ha tud, aludhat is. Az otthonszülést rendszerint megelőzi a várandósgondozás, ami arra is jó, hogy kialakuljon a bizalmi viszony az anya, az apa és a bába között – mondta Vincze Felícia.

Pénz, pénz, pénz

És akkor térjünk a tárgyra. Egy otthonszülés a hódmezővásárhelyi születésháznál 180 ezer forint, tokkal, vonóval. Ez esetben várandósgondozással, szüléssel, gyermekágyas gondozással együtt.

A születésház szakemberei beüthetik a kiskönyvbe azt a bizonyos négy pecsétet is, amivel az anya jogosulttá válik a társadalombiztosítási ellátásokra – vagyis megkapja a neki járó terhességi-gyermekágyi segélyt, anyasági segélyt, stb.

Számoljuk ki, hogy mennyibe kerül egy szülés magánúton. Vagyis fogadott orvossal és szülésznővel, de kórházi infrastruktúrával. Természetesen nagy a szórás, vegyünk mondjuk egy átlagos nő átlagos, "semmi különös" terhességét és szülését (az enyémet). A kórházi szülés levezetéséért 80 ezer forintot kért az orvosom (igen, tudjuk, van, aki többet, van, aki kevesebbet), a szülésznő nem mondhatott tarifát, számoljunk 20 ezer forintot. A terhesgondozás havonta nyolcezer forint volt, amiért az ember beszélget egy kicsit az orvosával, mert jobb nem bolygatni ilyenkor a dolgokat. A vége felé besűrűsödnek a vizsgálatok, úgyhogy nyugodtan számolhatunk összesen tíz alkalmat. A vérvételek, ctg-k és egyéb vizsgálatok tb-alapon történnek a kórházban, ahogy a kórházi szülést is támogatja (habár elvileg fizeti) az OEP. Ez összesen nagyjából szintén 180 ezer forintra jön ki, plusz a hathetes kontroll.

Ehhez hozzá kell adni azt az összeget, amit az OEP fizetett a szülésért: megnéztem az ügyfélkapuban: nagyjából 90 ezer forint volt, a vizsgálatokkal együtt pedig már 130 ezer. Összesen tehát én és az OEP 310 ezer forintot fizettünk ki a terhesgondozásért és a szülésért. 

shutterstock 435066613
Shutterstock

De akkor minek szüljön kórházban?

Vagyis majdnem kétszer annyiba kerül fogadott orvossal kórházban, mint háborítatlanul, otthon, vagy születésházban szülni. Persze, ha valaki olyan bátor, hogy fogadott orvos nélkül is bele mer vágni, akkor sokkal kevesebből is megúszhatja.

Vincze Felíciától azt is megtudtuk, hogy a különböző magán egészségbiztosítókkal szerződésben áll a születésházuk. A tb-támogatás bevezetéséről azonban még nem kezdeményezett velük egyeztetést a szakminisztérium, holott általában ki szokták kérni a véleményüket az ilyen jellegű kérdésekről.

Az ombudsman minden esetre felkérte az emberi erőforrások miniszterét, tekintse át a rendelet szabályait és fontolja meg, hogy a várandós nők számára méltányos társadalombiztosítási finanszírozás megteremtésével az otthonszülés valódi alternatívaként lehessen választható.

Ha ez megtörténik, az alighanem a kórházon kívüli szülések számának az ugrásszerű növekedésével fog együtt járni, hiszen minek fizessen az ember az orvosnak a kiemelt figyelemért (és a lepattant kórházi körülményekért), amikor az ugyanolyan biztonságos, de sokkal személyesebb és nőbarátabb gondoskodást ingyen, vagyis tb-alapon is megkaphatják majd a várandósok otthon, vagy egy születésházban? 

A költségek persze már most is egálban vannak, tb támogatás nélkül is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek