Ezekre szüksége lesz, ha babával utazik

Amíg az embernek nincsen gyereke, addig az utazást egy könnyű dolognak tartja. Őszintén szólva, amíg meg nem érkezett a fiam, én is azt gondoltam, hogy a babás párok csak szenvednek, és nem is igazán akarnak utazni, fontosabb nekik, hogy sírhassanak egy kicsit, hogy milyen nehéz dolguk van.

Mióta apa vagyok, azért átértékeltem a dolgot. Még mindig sok család egyszerűen csak sajnáltatja magát, de tény, hogy a gyerekes utazás nagyobb szervezést, és több – lényegesen több – cuccot igényel. Vagyis az extra kedvezményes repjegyek mellé most már nem elég csak egy kis kézipoggyász, hanem biztosan szükség lesz a bőröndre is.

Kisgyerek kontra nagy gyerek

Mindig azt hallottam, hogy kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Most már óvakodnék kijelenti, hogy ez nem igaz – majd akkor megyek ebbe bele, ha a fiam már nagy lesz -, de azért az tény, hogy a kisgyerekek számára jó néhány olyan dolognak is be kell kerülnie a bőröndbe, vagy az autóba, ami a nagyobbaknál már felesleges. Öröm az ürömben, hogy a ruhájuk azonban kevesebb helyet foglal, hiszen a kis pöttöm pólókból és nadrágokból 6-8 darab tesz ki egy felnőtt pólót.

shutterstock 401096071

Ugyanakkor egy kicsivel utazni sokkal körülményesebb is, hiszen egy sor olyan kiegészítőt kell magunkkal cipelni, amik bizony tetemes helyet is elfoglalhatnak. Vannak olyanok, amiket lehet helyettesíteni, de vannak olyanok is, amikre mindenképpen szükségünk lesz.

Kisebb kiegészítők

Minden utazáshoz, de még a nyári sétákhoz is kelleni fog naptej. A kicsiknek ebből is az 50+ os termékek a megfelelőek, amikért azért elég mélyen a pénztárcába kell nyúlni. Bár a naptej egyébként sem olcsó mulatság, de a jó hír, hogy egy flakon nagyon sokáig elég lesz, hiszen a kis testükre nem kell belőle sok. Az ára 2000 forint körül mozog, de persze ha olyan márkát szeretnénk, aminek a neve is nagyobb, az már akár a 4-7000- es kategória.

Autós és buszos utazásokhoz is elengedhetetlen kellék a napellenző. Ha nincs, akkor a kicsik először csak fintorognak, aztán már sírás is lesz a dologból. Szerencsére ha nem ragaszkodunk a csicsás darabokhoz, akkor 500 forintos tételként is kipipálhatjuk. A lehúzhatós változat egy kicsit húzósabb, de még ez is teljesen rendben van a 2000 forintos kategóriával, hiszen itt mindkét esetben két darabot kapunk. A mintás napellenzőknél az árak lényegesen magasabbak, hiszen a nem lehúzható darabok is 2000 forint környékén mozognak.

Nagyobb helyigényű darabok

Ha kirándulni megyünk a pöttömökkel, mindenképpen érdemes beszerezni valamilyen hordozót. Persze velünk lesz a babakocsi is, de egy nagyobb lépcsőzésnél, vagy egy erdei kirándulásnál nem éppen praktikus darab. A kenguruk és a hordozókendők, illetve azok az anyukák, akik egyikre vagy másikra teszik le a voksukat örök vitában vannak, hogy melyik a jobb. Mindenesetre egy kendőt olyan 8000 forint környéki áron lehet beszerezni újonnan. A kenguruk is hasonló kategóriában kezdődnek, így az ár nem segít eldönteni a kérdést.

shutterstock 265620581

Ha viszont a városnézésnél a nagyobbacska gyerekeket szeretné a hátára erősíteni, akkor kösse fel a nadrágját és erősítse meg a szívét, mert bizony a 30 000 kategória az alapár, ettől jóval drágábban is találhat, ám olcsóbban csak akkor, ha használtan keresgél hordozót a neten.

A világhálón rengeteg etetőszéket is kínálnak, melyek szintén összecsukhatóak, de igazság szerint helyspórolási célzattal – és persze a költségek faragása miatt – az etetés az utazás alatt is tökéletesen megoldható, ha a gyereket beteszi a babakocsiba. Ha még csak tejet, vagy tápszert eszik, akkor pedig ilyen gondja sincs.

Alvás

A legnagyobb utazási kellék, amire be kell ruháznia az utazóágy. Egyes esetekben elhagyható, ha a szállás biztosít kiságyat, de sokszor nem ez a helyzet, illetve a nagyi vidéki házába sem akarja az ember lehurcolni a komplett babaszobát. Az utazóágyak praktikusak, hiszen kicsire összecsukhatóak, de azért egy bőröndből igencsak sok helyet elvesznek - ha beleférnek egyáltalán. Az áruk változó, hiszen létezik belőlük hintáztatható, magasított, színes, pelenkázós, oldaltartós darab is, mely nyilván nem olcsó. De az alap utazóágy – ami a célnak tökéletesen megfelel – 12 – 15 000 forint körüli összegtől már beszerezhető (sőt, egy – egy jó kis leárazással 10 000 forintért is hozzá lehet jutni).

Vízpart

A tavak vagy tenger partján gondoskodni kell árnyékról, és szélvédett helyről, valamit az sem árt, ha a kicsiket meg tudja szoptatni anélkül, hogy be kellene kéredzkedni a közeli étterem szoptatóhelyiségébe, vagy reálisabban a wc-re. A kis napsátrakat 6000 forint körüli áron lehet beszerezni, és szinte mindent gondot megoldanak – bár elképesztően meleg tud lenni bennük. Valamivel többért olyan darabot is választhatunk, amit nem kell törölközőkkel letakarni, hogy szoptatni lehessen benne, mert cipzáras ajtóval rendelkezik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek