Összegyűlt a pénz, indulhat a matektanuló szuperjáték gyártása

Közösségi finanszírozásban gyűlt össze a pénz végül arra a magyar fejlesztésű játékra, ami akár átütő sikert is hozhatott volna a matektanításban. Mármint ha hagyják, hogy használják az iskolák, de nem hagyták, helyette majdnem maga alá temette az oktatási rendszer permanens reformja.

1a32db ba8d19cf0ead4b0ab474d1fb3915b3dc.jpg srz p 702 468 75 22
mathterminds.eu

A MathterMinds nevű kártyás táblajátékot 10 évvel ezelőtt kezdte fejleszteni Auth Andrea, mert a hagyományos módszerekkel nem boldogult a matekoktatással az akkori osztályában. A játékot használó gyerekek, tanárok, szülők és kutatók egyaránt sikerről és jó eredményekről számoltak be, sőt le is gyártottak belőle egy csomót, mégsem juthatott el széles körben az iskolákba.

Idő közben ugyanis a magyar nyelvű változatot gyártó, piacvezető tankönyvkiadót államosították, majd megszüntették, a feltaláló iskoláját pedig bezárták. Egyedül a Pécsi Tudományegyetem támogatja a találmányt, azonban az állami forráskivonások miatt az innovatív keretet ott is befagyasztották. A kész játékcsomagok, amiben nem kevés gondolat, ötlet, munka és anyag van, a jogutód Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet raktáraiban feküdt egy ideig, most azonban visszaadták a fejlesztőknek. 

A Kickstarter-kampány nem az Iskolai Dobozt, hanem a játék családi verzióját célozta, vagyis, hogy létrehozzák az eredeti kiadás kistesóját, lehetőleg több nyelven is, és be is vezessék az európai piacra. Egy hónap alatt a célösszeg 107 százaléka, majdnem 20 ezer angol font gyűlt össze a támogatóktól, a MathterMinds Family Edition 1. sorsa tehát most már sínen van.

Amint azt a projekt marketingesétől, Kelemen Andrástól megtudtuk, a napokban befejezték a családi kiadás összeállítását, és az eredetileg tervezett 30 csomag kártyánál jóval több is kerül a dobozba. Ez a kiadás nagycsoporttól harmadik osztály elejéig fedi le az iskolai matek tananyagot, méghozzá úgy, hogy a gyerekek játék közben tanulnak.

A MathterMinds játék a gyerekek együttműködésére épül, akik nem matematikából versenyeznek egymással, hanem a kártyajátékokban, társasjátékokban, viszont matematikából tanítják egymást, hogy pörögjön a játék. Így annak is van esélye nyerni, aki még nem elég jó matekból, viszont garantáltan mindenkinek nő a tudása és gyakorlata.

A termék már most előrendelhető, de mivel még csak most kezdik a gyártást, nagyjából egy hónap múlva lesz elérhető. Az Iskolai Doboz verzió – mely az eredeti kiadó jogutódjának, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetnek a raktáraiban állt – már most is megvásárolható.

A családi csomag kedvezménnyel nagyjából 17 ezer forintba kerül, az Iskolai Doboz pedig jelenleg akciósan 48 ezerbe. Kelemen András azt mondja, a kampány alatt az utóbbiból több mint százat adtak el, és általában nem az iskolák vásárolták meg, hanem szülők, osztályközösségek, és lelkes támogatók.

Akik amiatt izgulnának, hogy a gyerek pár év alatt kinövi a 17 ezer forintos játékot, vagy megszokja, hogy játékosan tanulja a matekot, és harmadik osztály második félévétől csak pislog, hogy most már kőkemény munkával és odafigyeléssel, szokványos tanórán kell elsajátítani a tudást, azoknak itt a jó hír. Még idén kidolgozzák a 3-4-5. osztályosoknak szóló MathterMinds Family Edition 2-t, és még itt sem lesz megállás, hanem tovább folytatják a munkát a felsőbb osztályok tananyagával. 

Megkérdeztük azt is, hogy mi van akkor, ha egy szülő megvásárolja otthonra a családi kiadást, és időnként beviszi az iskolába, tud-e vele csoportokra osztva akár egy egész osztály is játszani? A marketinges elmondta, igen, mivel egy dobozban többféle játék van, csak akkor csoportonként más-más feladatokat, műveleteket gyakorolnak, vagyis más-más játékot játszanak a gyerekek. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra