Tíz lehetséges ok, ha fejfájós a gyerek

Mit tegyünk, ha fáj a gyerek feje, mitől fáj, és egyáltalán, igazat mond-e? A gyermekkori fejfájások típusai hasonlóak a felnőttkoriakéhoz, ugyanakkor sokszor más a tünetek megjelenése, illetve jelentősen befolyásolják a fejfájást az életmódbeli tényezők. Milyen életmódbeli tényezők? Például, ha éhes. Összeszedtük a gyermekkori fejfájások leggyakoribb okait.

1. Túlterheltség

A gyerekek a felnőttekhez hasonlóan tenziós fejfájást kapnak, ha krónikus stressznek vannak kitéve, vagy ha túl sokat nézik a monitort. A túlingereltség gyakran nem is egyértelmű, hiszen lehetséges, hogy a gyerek egész nap valamilyen szabadidős tevékenységgel volt elfoglalva – csakhogy ha ez azt jelenti, hogy délelőtt a vidámparkban volt, délután kedvenc gyerekzenekarának koncertjén, és közben mindvégig mesét nézett vagy játszott a táblagépén, akkor simán megfájdulhat a feje estére. Természetesen idegeskedhet a gyerek egy-egy matekdolgozat miatt is, és ez a stressz is fejfájást okozhat. Visszatérő gyerekkori fejfájás esetén érdemes áttekinteni a gyerek napirendjét, ésszerűsíteni a terhelést, ritkítani a különórákat.

2. Éhség, szomjúság

Felnőttként is előfordul, de a gyerekek még inkább hajlamosak rá, hogy elfelejtsenek enni vagy inni, majd észre sem veszik, hogy valójában éhesek és szomjasak. Az éhség a vércukorszint csökkenése révén hamar fejfájáshoz vezethet, de a folyadékhiánynak is ez az egyik első tünete. Tehát etessük és itassuk a fejfájós gyereket! Különösen igaz ez, ha a gyerek sportol is, az alacsony vércukorszinttel és folyadékhiányosan űzött sport egyenes út a fejfájáshoz.

3. Ételek, italok

Nem mindegy, mivel etetjük: bizonyos ételek, étrendkiegészítők ugyanis az arra érzékenyeknél fejfájást okozhatnak. Ilyenek a nitrites tartósítószerek (pl. virsli, szalonna), az aszpartám-alapú édesítőszerek (például light üdítőitalok, de ilyesmit remélhetőleg úgysem adunk a gyereknek) vagy a koffein, amihez nem muszáj kólát vedelni, túl sok tea és csoki fogyasztásával is eljuthatunk a fejfájásig.

4. Fertőző betegségek

Ezt az okot elég könnyű felismerni, hiszen a gyerek (és az oviscsoportjában az összes többi gyerek) lázas, folyik az orra, köhög. A szokványos fertőző betegségek gyakran járnak fejfájással, az orrmelléküreg gyulladása pedig szinte mindig. Ha a fejfájás magas lázzal, hányással és a tarkó merevségével jár, akkor felmerülhet agyhártyagyulladás is – ez nagyon ritka, de természetesen azonnali kórház kezelést igényel.

5. Fejsérülés

A gyerekek állandóan elesnek, leesnek, felborulnak kismotorral és beütik a fejüket. Előfordulhat, hogy csupán pici koppanásról volt szó, esetleg észre sem vettük, semmi bajt nem okozott, mégis aznap délután fáj tőle a gyerek feje. Természetesen nagyobb fejreeséseknél orvoshoz kell fordulni, hiszen agyrázkódás vagy komolyabb sérülés is bekövetkezhet. Különösen akkor induljunk az ügyelere, ha a gyerek a fejét ért ütést követően aluszékony, hányingere van, hányt, vagy eleinte enyhe fejfájása egyre fokozódik.

6. Lelki bajok

A gyerekek még nem tudják olyan szépen beazonosítani és körülírni érzéseiket, mint mi felnőttek – így gyakran előfordul, hogy a szorongás vagy a depresszió hasfájás és/vagy fejfájás képében jelentkezik náluk. Beszélgessünk sokat a fejfájós gyerekkel: lehet, hogy iskolai problémái vannak, nem ért szót egyik-másik tanárával, vagy éppen kortársai zaklatják, csúfolják vagy kiközösítik.

7. Migrén

A migrén örökletes betegség, vagyis ha a szülők között van migrénes, akkor a gyerek is nagyobb kockázatnak van kitéve. Migrénje akár csecsemőknek is lehet, és ezt értelemszerűen igen nehéz megállapítani, hiszen nem tudnak beszélni, csak sírnak. A migrénes rohamok gyerekek esetében általában rövidebbek, fél órásak is lehetnek, és a gyerekek gyorsan regenerálódnak utána. A beszédképes gyermekek már be tudnak számolni a fájdalomról – esetükben érdemes fejfájásnaplót vezetni és migrénnel foglalkozó szakemberhez fordulni.

8. Gyógyszerek

Ahogy a felnőtteknél, így gyerekeknél is előfordulhat a megvonásos szindróma, vagyis az, amikor a fájdalomcsillapító abbahagyása okoz fejfájást. Lehet, hogy eredetileg nem is felfájásra szedte a gyerek a fájdalomcsillapítót, hanem jött a foga vagy eltört a keze – az abbahagyásakor attól még jelentkezhet fejfájás. Ezzel nincs igazán teendő azon kívül, hogy meg kell várni, míg gyógyszer nélkül elmúlik.

9. Egyéb betegségek

A fejfájás egyik legrémisztőbb, ugyanakkor rendkívül ritka okai az agyi tumorok. Ezek más tünetekkel is együtt járnak: kettőslátás, mozgászavar, szédülés, beszédzavar, hányinger, hányás társulhat hozzájuk. Jóval gyakoribb, de szintén orvosi figyelmet, kezelést igényelhet a vashiányos vérszegénység, illetve a gyermekkori magas vérnyomás.

10. Szimulálás

A köztudatban él az a hiedelem, hogy a gyerekek ilyen-olyan fájdalmát nem mindig kell komolyan venni, különösen, ha hétfő reggel, iskolai napon jelentkeznek. A szakemberek szerint azonban nagyon ritka az, hogy a gyerek egyszerűen csak „kitalálja” a fejfájást: az esetek többségében tényleg fáj a fejük. Természetesen lehet, hogy nem szervi ok áll mögötte, hanem például szorongás, de maga a fájdalom nagyon is létező dolog.

Oszd meg másokkal is!
Mustra