Minden, amit inkább nem akar tudni a méhen kívüli terhességről

A terhesség jellemzően a legboldogabb időszak egy pár életében. A fogantatás tudatosulása után határtalan boldogság, majd egy pici aggodalom következik, hogy biztosan minden rendben legyen.

shutterstock 223663333

Ám sajnos vannak olyan esetek, amikor a boldogságot egy hirtelen jelentkező, erős fájdalom szakítja meg, és kiderül, hogy az embrió nem a méhüregben, hanem azon kívül helyezkedik el. 

Mi az a méhen kívüli terhesség?

A terhesség nem minden esetben zökkenőmentes. Ideális körülmények között a petesejt megtermékenyülése a petevezetőben történik. Innen a megtermékenyített petesejt még 3-4 napig vándorol, mire a méhbe jut. Hogy ne történjen meg idő előtt a beágyazódás, akkor még egy vékony, köpenyszerű réteg veszi körül. Ha ez a réteg eltűnik, akkor történik meg a petesejt beágyazódása.

Statisztikák szerint 100-150 élve szülésre vetítve 1-szer előfordulhat, hogy a petesejt nem megfelelő ütemben közlekedik a petevezetőben, vagy nem jó helyen ágyazódik be - ilyenkor méhen kívüli terhességről beszélünk, melynek három fajtáját is elkülönítjük.

Az egyik esetben a beágyazódás a petevezetőben történik meg. Ennek veszélye, hogy ha a fejlődés nem áll le, akkor a növekvő sejtcsomó kiszakíthatja a vezetőt, ami rendszerint heves vérzéssel és görcsökkel jár, és az anya életét is veszélyezteti.

Lényegesen ritkábban, de az is előfordul, hogy a petesejt kijut a hasüregbe és a hashártyába ágyazódik be. Az igazán érdekes, hogy ebben az esetben már előfordult, hogy az édesanya kihordta a terhességet, bár a világrajövetel mindenképpen hasi műtéttel érhető csak el.

A méhen kívüli terhesség egy speciális formája, amikor a petesejt a nyakcsatornában ágyazódik be. Ezt jellemzően méhkaparással orvosolják, de sajnos az is előfordulhat, hogy a heves vérzés kontrollálása miatt az egész méhet el kell távolítani.

Vérzés és hasi görcs intő jel lehet

A méhen kívüli terhességre hajlamosító tényezők a fejletlen méh, a petefészekciszták, az előzetes gyulladások, melyek a méhkürt hegesedését okozzák, valamint a méhen belüli fogamzásgátló eszközök. A köznyelvben spirálként emlegetett eszköz célja éppen az, hogy megakadályozza a méhben a beágyazódást, ám a megtermékenyülést és a méhen kívüli beágyazódást nem akadályozza meg.

A méhen kívüli terhesség tünetei kezdetben megegyeznek a normál várandósságéval, vagyis a mellfeszülés, az émelygés és a fáradékonyság ugyanúgy jelentkezik, mint a menzesz kimaradása. Ha azonban pecsételő vérzés, erős derékfájdalom és hasi görcs is jelentkezik, az már intő jel lehet.

Ha a magzat a petevezetőben ragadt, akkor a tünetek között nem csak pecsételő, de erőteljes vérzés is szerepelhet, amit hirtelen fellépő, erős fájdalommal társul, melyet rendszerint ájulás követ a vérveszteség miatt. Ebben az esetben mielőbbi kórházi ellátásra van szükség!

shutterstock 204987541

A laparoszkópia életmentő lehet

A méhen kívüli terhességek általában mielőbbi műtéttel végződnek, hiszen ezen állapot az anya életét veszélyezteti. A nagy, nyitott hasi műtétek mellett, helyett megoldást nyújt a laparoszkópia, mellyel nem csupán a méhen kívüli terhesség ellátására van mód, hanem annak bizonyítására is. Ezzel a minimálisan invazív eljárással nincs nagy hasfali metszés, ami lehetővé teszi a gyors hazabocsátást, és néhány nap után a beteg munkába is állhat.

„Osztályunkon a diagnosztizált méhen kívüli terhességek gyógyítását 100%-ban operatív LSK (laparoszkópiás eljárás) alkalmazásával végezzük. Ezzel az eljárással a méhen, a petefészkeken és a petevezetőkön - egyszóval a belső nemi szerveken - észlelt elváltozások operatív kezelése történik. A módszer alkalmas minden olyan műtét elvégzésére, mely az úgynevezett nyitott – a hasüreg megnyitásával járó - műtéti technika alkalmazásával gyógyítható. Ennek határait csak az eszközök megléte, és az operatőr jártassága szabja meg.

Az operatív endoszkópia (laparoszkópia, hysteroszkópia) alkalmazása kisebb műtéti megterhelést, rövid kórházi ápolást, gyors, teljes gyógyulást jelent a betegek számára.„ – mondja dr. Tűzkő Nándor, aSzent Margit Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati osztályának vezetője.

Oszd meg másokkal is!
Mustra