Nem vicc, terhesen tényleg összemegy az agy!

Közhely, hogy a nők a terhesség alatt kicsit megőrülnek, figyelmetlenek lesznek, állandóan aludni akarnak, aztán meg hirtelen felpörögnek, és ez mind semmi ahhoz képest, ami a szülés után történik. Mindannyian láttuk már, hogyan változnak addig racionális, éles eszű közgazdász és fizikus barátnőink szórakozottan gügyögő anyaállattá.

Én mondjuk az első hetekben a kialvatlanságnak és a bezártságak tudtam be, hogy beszélgetés közben nem jutottak eszembe alapvető szavak és kifejezések, illetve egy napra a mosógépben felejtettem a mosott ruhát . Louanne Brizendine, a Kaliforniai Egyetem pszichiáter professzora szerint azonban mindezeknek biológiai oka van: a nők agya átalakul, többek között összezsugorodik a terhesség alatt. De nem kell pánikba esni, úgy fél év múlva visszanyeri eredeti méretét.

Vegyük például a szíriai aranyhörcsögöt

Sok nő egyáltalán nincs oda a gyerekekért, őszintén szólva engem is többnyire hidegen hagyott más gyereke. Vannak, akik ebből azt a következtetést vonják le, hogy ők nem valók anyának, hiszen nem érdeklik őket a barátaik csúszómászó nyolchónapos ikrei, a szomszéd folyton taknyos és kiabáló kisfia meg egyenesen az idegeikre megy. Nem kell aggódni: a terhességgel és a szüléssel járó változások ezen mind segítenek, és borítékolható, hogy a saját gyerekünket többnyire (vagyis rosszabb napjainkat leszámítva) imádni fogjuk.

shutterstock 58612030

Ugyanígy van ezzel a szíriai aranyhörcsög is: a még sosem szült, hajadon hörcsögnők jó esetben ügyet sem vetnek mások kölykeire, rosszabb esetben megeszik őket. Ezzel szemben szülés után etetik, tisztán tartják a saját kölykeiket, mi több megvédik őket a portyázó szinglihordáktól is. Ezt a viselkedést az emlősöknél, beleértve az embert is, a szülés, a szoptatás, a csecsemő szaga és gyakori érintése váltja ki – ezek hatására ugyanis oxitocin termelődik az agyunkban, az oxitocin pedig a kötődést elősegítő vegyület. Mivel az érintés és a szag is fontos szerepet játszik a dologban, ezért ember esetén nagyszülők, apák és örökbe fogadó szülők agyát is ugyanúgy elöntheti az oxitocin – ehhez persze nem elég egyszer megfogni a babát, sok együtt töltött idő és gyakori testkontaktus szükséges.

Mínusz: összemegy az agyunk

A változás már a terhesség alatt megkezdődik és még csak akarnunk sem kell: Brizendine könyvében a karrierista befektetési elemző, Nicole terhessége harmadik hónapjában már csak ült a munkahelyén és álmodozva bámulta a tűzőgépet. Ennek az az oka, hogy a terhesség alatt az anya és a baba vérkeringése a méhlepényen keresztül összekapcsolódik, és a méhlepény által termelt hormonok az anya agyára is hatnak. Az anya progeszteronszintje jelentősen megemelkedik: a nem terhes időszaknak akár százszorosára, ami nyugtató, álmosító hatású. Részben ennek köszönhető, hogy a terhes nők gyakran feledékennyé és szórakozottá válnak. Nyugalom, ez még nem az időskori szellemi hanyatlás jele, és el fog múlni, amikor a progeszteronszintünk visszatér a hétköznapi értékekhez.

A terhesség során a női agy mérete MR-vizsgálattal kimutathatóan csökken. A csökkenés nem egységes: bizonyos agyterületek megnőnek, mások zsugorodnak. Ennek okát csak sejtik a kutatók, mindenesetre biztos, hogy agyunk ilyenkor hormonális hatásra komoly átrendeződésen megy keresztül. A zsugorodás ugyanis nem azt jelenti, hogy kevesebb lesz az agysejtek száma, csupán azt, hogy bizonyos agysejtek közötti kapcsolatok felszámolódnak, helyettük mások épülnek ki, felkészülve az új típusú igénybevételre.

shutterstock 176535929

Plusz: ezentúl eligazodunk a térképen!

A szülés környékén a terhesség alatti magas progeszteronszint nagyon gyorsan visszazuhan a szokásos szintre, a szülés alatt és utána pedig hatalmas mennyiségű oxitocin hormon kerül a vérkeringésbe. Az oxitocin sok mindenre jó: a méhben ez indítja be a fájásokat, ugyanakkor agyi régiókra is hatva a bizalom és a kötődés kialakulását segíti.

A szülést követően a nők egy részének javul a térbeli memóriája, vagyis kevésbé lesz hajlamos eltévedni, mások rugalmasabbak és bátrabbak lesznek nem szült társaiknál. A térbeli memória javulása szintén az oxitocin hormonnak köszönhető – a kutatók ennek már a pontos mechanizmusát is ismerik. A jelenség nem csak az embereknél figyelhető meg, a már szült nőstény patkányok például szintén bátrabbak, ügyesebben tájékozódnak a labirintusban és sokkal hatékonyabbak a zsákmányszerzésben hajadon társaiknál.

Non plus ultra: jobb mint a kokain!

Bár a szoptatás, akárhogyan is szépítjük a dolgot, elég sok kellemetlenséggel is jár, mégis sok nő valahogy nehezen tudja abbahagyni. Ennek is az oxitocin az oka: szoptatáskor ez a hormon szabadul fel a nő agyában, és közvetve emeli a dopaimszintet is, hasonló agyi aktivitást hozva létre, mint egyes drogok vagy a romantikus szerelem. Erről a cuccról néha nehéz lehet lejönni: nemrég szült patkányok például egy kísérlet során kokain és szoptatás között választhattak és bármily meglepő, a kokaint elutasítva inkább az éhes kispatkányt részesítették előnyben.

shutterstock 75503491

Oxitocin akkor is termelődik, amikor a babát testkontaktusban tartjuk, vagyis ölelgetjük, vagy épp hordozzuk. Ez tehát ördögi kör: minél többet szoptatjuk és ölelgetjük a babát, annál jobban fogjuk élvezni az anyaságot, és annál többet akarjuk majd ölelgetni és szoptatni a babát. Egyesek arról is beszámolnak, hogy feszültek, nyugtalanok lesznek, ha kimarad egy szoptatás – én például nem tudtam aludni, amikor egyszer-egyszer más fektette a babát, hiába voltam hullafáradt, elvonási tüneteim voltak: hiányzott az esti szoptatás oxitocinlökete.

Ha eközben azt éreznénk, hogy még a terhes hónapoknál is jobban elhülyültünk, az teljesen természetes: a sok oxitocin szórakozottá és befelé fordulóbbá teszi az embert. A koncentrációért felelős agyterületeket nagyjából az első fél évben lefoglalja a csecsemőnkről való gondoskodás, ehhez jön még az alváshiány és az oxitocinlöket, szóval ember legyen a talpán, aki képes ebben az életszakaszban más területeken is teljesíteni.

Mindez csak egy ideig tart: a kutatások szerint a terhesség alatt összezsugorodott agyunk nagyjából a gyerek fél éves korára nyeri vissza eredeti méretét, és nagyjából ugyanekkor, a hozzátáplálás megkezdésével a szoptatások is csökkennek, vagyis lassan, de biztosan ismét gondolkodó lénnyé változunk.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra