Nem verem a babát, ez csak mongolfolt

Kátyának köszönhetően új kifejezéssel találkoztunk a napokban: a mongolfolttal. Másfél hónapos lányom keresztcsont-tájékán ugyanis egy eltűnni nem akaró, elmosódott határú, kékes-lilás folt okozott némi aggodalmat a családi körben. A sérülési nyomnak tűnő foltra nem sokkal a születése után azt hittem, talán annak az eredménye, hogy a bába rosszul fogta meg, amikor kicuppant belőlem, úgyhogy ennek akkor nem is tulajdonítottunk nagy jelentőséget.

Ám a dolog csak nem halványodott, hétvégén pedig anyámban az a gyanú is felmerült, hogy talán a babahordozó töri fel a gyerek fenekét. Úgyhogy még mielőtt az a vád ért volna egy idegentől, mondjuk a védőnőtől, hogy bántalmazzuk a kislányt, az interneten kerestem rá arra, mi okozhat (talán egyfajta betegség?!) ilyen nyomokat egy babán. 

A magyarázat meglepő, hiszen mindamellett, hogy soha életemben nem hallottam még a mongolfoltról, a babás-mamás magazinok nem is foglalkoztak vele, a fellelhető pár cikk szerint ez nem is olyan ritka jelenség Magyarországon. 

A mongolfolt (más néven mongol kék folt) egy veleszületett melanocitózis, egy szabálytalan alakú, halvány szélű, jóindulatú jelenség, amelyet nem betegség okoz. Erwin Bälztól kapta a nevét, aki úgy gondolta, ez a folt csak a mongoloid rassz jellemzője. Az elszíneződések 3-5 éves korra általában eltűnnek, de pubertáskorra szinte mindenkinél. A színe leggyakrabban kék, de lehet kékesszürke, kékesfekete és barna színű is. 

A mongolfoltok általában a keresztcsontnál találhatók, de háton, arcon és végtagokon is fordultak már elő. A jelenséget a melanocitákban található melanin okozza, amik beszorulnak az irhába. 

Mongolfolt
Mongolfolt

Előfordulásuk 90-95 és 80-85 százalékos a kelet-ázsiai és az indián csecsemők esetében, míg a kaukázusiak mindössze 5-10 százaléka rendelkezik mongolfolttal. Egy Coria del Río nevű spanyol kisvárosban szintén gyakran születnek mongolfolttal rendelkező gyerekek, ezt pedig azzal magyarázzák, hogy itt volt japán első hivatalos spanyol követsége a 17. század elején. 

Háziorvosunk szerint Magyarországon se ritka, bár nem tudta megmondani, hogy milyen gyakori az előfordulása, erről ugyanis eddig még nem készült statisztikai adat. Ráadásul, mivel a magyar szaklapok nem sokat foglalkoznak a jelenséggel, a legtöbb esetben sérülésnek tulajdonítják a szülők, nem foglalkoznak vele, vagy csak észre sem veszik.

Bälz nézete alapján, ha ezek a foltok a mongolok rasszjellegei közé tartoznak és más népnél is előfordulnak, mongol beolvadásra vagy keveredésre vallanak. Mások viszont csökevényes, visszafejlődésben lévő jellegnek tartják, ami arra utal, hogy az ember bőre egykor sokkal festékdúsabb volt. 

A téma rendesen megosztja az internetezőket, elég volt csak a hoxa.hu fórumára bekukkantanom, máris éles vitát olvashattam az eredetét illetően. 

"Mária Terézia idejében kitalálták a finnugor elméletet, azóta a világban sajnos általános nézetként terjedt el, hogy Mongólia környékéről származunk. Korábban ez a nézet nem létezett, mesterségesen lett kitalálva. Viszont azóta szokás mongol leszármazottaknak tekinteni minket a világban, innen a kifejezés. Kétségtelenül kimutatható a rokonság, ám tőlük származtatni minket olyan, mintha azt mondanánk: a nővérem az anyám, pusztán arra a megfigyelésre alapozva, hogy arcvonásai hasonlítanak az enyémekre. Tény viszont, hogy a mongolfolt jelenség MAGYAR származásra utal, olyan gyermekeken figyelhető meg, akikben MAGYAR vér csörgedezik. Lehet ettől függetlenül benne cigány, sváb, szuahéli, bantu, kínai vér is, de a jelenség nem ehhez köthető, hanem a MAGYAR származáshoz" - írta az egyik fórumozó, míg mások arra esküsznek, hogy a mongolfolt csak színtiszta magyar felmenőkkel rendelkező csecsemőknél fordul elő, egyesek pedig azt írják, tudomásuk szerint a jelenség félvéreknél gyakoribb. 

A vita szerintem teljesen felesleges, már csak az hiányozna, hogy valaki kirakja az asszonyt otthonról, mert az mongolfoltos gyereket szült, vagy épp nem szült olyat - ki-ki teóriájához igazodva. Mindenesetre jó tudni, hogy saját gyerekünk esetében nem kell megijedni, ha felfedezzük a múlni nem akaró foltot, és a gyámhatóságot sem kell feltétlenül egyből hívni, ha hasonlót veszünk észre a szomszéd kertben nyáron meztelenül szaladgáló kiskölykön. Nálatok van/volt ilyen? 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek