Matekóra cigivel a szájban

Összegyűjtöttünk néhány igazán különleges iskolát a világ minden tájáról, amiben nem feltétlen a nevelési módszer érdekes, és nem is az, hogy mennyi pénzt szednek a diáksportkörben, vagy hogy megérkezett-e időben minden tankönyv. A világ legfurcsább iskolái a föld alatt, hajón, barlangban, vagy éppen egy hegy tetején üzemelnek, de olyanok is vannak, ahol egyáltalán nincs tanterv vagy szabályok. Egy viszont közös bennük: a gyerekek állítólag szeretik őket.

Iskolahajók, Bangladesh

A monszun időszak a globális felmelegedés miatt a felmérések szerint egyre több csapadékkal jár, és egyre hosszabb. Az áradások miatt a gyerekek sokszor akár hónapokig nem jutnak el az iskolába. Erre a problémára született megoldás - kicsit Noé Bárkája mintájára - az iskolahajó, amit Mohamed Rezwan indított el először 2002-ben. Ma már 19 hajó működik egy 250 kilométer hosszú partszakaszon, amivel több ezer gyermek oktatását oldották meg. A hét hat napján a hajók kikötnek egy-egy faluban, és felveszik a gyerekeket lehetőleg életkor szerint. Mikor az osztályterem megtelik, és a 30-35 gyerek elfoglalja helyét, elkezdődik a három órás oktatás, amibe olvasás, írás, matematika, angol és környezetismeret órák is beleférnek. Ezután a gyerekeket visszaviszik a partra, beszáll a következő osztály, és kezdődik az újabb három óra, összesen 3 kurzust tartanak minden nap. Esténként pedig a felnőttek is tanulhatnak, vagy egészségmegőrzésről hallgathatnak előadásokat. A hajókon egyébként van áram, internetkapcsolat, könyvtár, és oktató DVD-k is.

Barlangiskola, Dongzhong

73641088
Cancan Chu / Getty Images

A kínai Dongzhong falu lakosainak nem volt lehetősége iskolát építeni, sokuknak még házat sem, így abból dolgoztak, amijük volt, vagyis használatba vették a barlangot. A kezdeti időkben - érthető okokból - összesen egy tanárt sikerült odacsábítani, aki a csak elsős és másodikos osztályt vállalt, de elektromosság, pénz, könyvek, és mindenféle tanszer hiányában a gyerekek többsége így is alig tudott megtanulni olvasni vagy írni az évek alatt. Amikor aztán egy TV műsorban esett szó magáról a településről és a különleges iskoláról is, ami után a nézők egy része pénzfelajánlásokat tett, kaptak könyveket, írószereket, asztalokat, sőt néhány fiatalt annyira lenyűgözött a gyerekek tanulási kedve, hogy elutaztak önkéntes tanárnak, így segíteni nekik. Egy üzletember felajánlotta, hogy felvezetik az elektromos vezetékeket a barlangig, a kormány pedig ingyen biztosította az iskolának az áramot. Az összefogásnak köszönhetően a környező falvakból is tudtak már diákokat fogadni, így 200 diákja lehetett az iskolának. Ők voltak az elsők a faluban, akik tanulták a mandarin nyelvet, hiszen otthon miao nyelven beszéltek, olvasni vagy írni az idősebbek egyáltalán nem tudtak. A sors furcsa fintora, hogy a figyelem, ami miatt az iskola beindulhatott lett a veszte is az egész kezdeményezésnek. Idővel egyre többen vélték úgy, hogy az, hogy gyerekek barlangban tanulnak, rossz fényt vet Kína kulturális megítélésére, így 2011-ben bezárták az iskolát, de szerencsére az eddigi támogatók kitartottak a diákok mellett, és egy új, immár rendes épületben újra tudott kezdődni az oktatás.

Iskola a hegytetőn, Gulu

Szintén Kínában található az iskola, amiről ha csak annyit mondunk, hogy a hegytetőn van, akkor átlagosan hangzik, de ha azt mondjuk, hogy a felhők között, naponta 5 órányi hegymászásra, akkor talán már érthető mitől különleges. A kezdeti időszakban a gyerekek minden nap szó szerint életük kockáztatásával mentek iskolába, hiszen néhány helyen a sziklás ösvény nagyjából 40 centi keskeny volt. Az iskolának egy tanára van, ő viszont 26 éve oktatja a gyerekeket, akik azóta már szamárháton is meg tudják közelíteni az iskolát. Sőt sikerült a fejlesztéseknek köszönhetően egy beton kosárlabda pályát is építeni az iskola elé, ahol a gyerekek óvatosan dobálják a labdát, hiszen ha leesik, rámegy a gyerek egész napja, hogy azt visszavigye. Mára már mosdó is van az iskolában, sőt a gyerekek egy felajánlásnak köszönhetően egyenruhát is kaptak, amit állítólag büszkén hordanak.

Iskola a föld alatt, Reston

terraset-school
AIA.org

Az Amerikai Egyesült Államokban, Virginiában épült a az 1970-es években a Terraset Általános Iskola, ami energiatakarékos megoldásként a  javarészt a föld alá épült. Az energiaellátást napelemekkel biztosították, mára még sem ez az ország legenergiatakarékosabb iskolaépülete, de még mindig a város egyik látványossága. Attól függetlenül, hogy az épülete különleges, az oktatás hagyományos módszerekkel történik, egyedül a családi vetélkedők, vagy a bingo estek kötetlenek.

Punk iskola, London

3199972
Peter Hall / AIA.org

A 60-as években a Burgess Hill iskola London külvárosában valószínűleg a legtöbb tinédzser álma volt. Mára természetesen változott az irányelv, de akkor azt a nevelési módszert alkalmazták, hogy előbb mindenki találja meg önmagát, majd utána tanul. Ezért egyáltalán nem voltak szabályok, az órák szabadon választhatóak voltak, csak akkor ment be valaki, ha nagyon akart. De ha be is ültek az órára, ott sem voltak szigorú szabályok, akár rá is gyújthattak, teljesen mindegy, hogy hány éves volt valaki. Beengedték a háziállatokat is, sőt motorozni is lehetett, és egy tanár sem szólt rá a gyerekekre, hogy legalább egy bukósisakot vegyenek magukra. Az iskola úgy gondolta, hogy amennyiben valamit szigorúan tiltanak, azt úgy is kipróbálják a diákok már csak dacból is, így viszont övék a választás lehetősége. A diákok elmondása szerint máshol sem tanultak volna többet, arról viszont nem szólnak a hírek, hogy a tanárok hogyan bírták idegekkel, és arról sem, hogy hányan mentek egyetemre az itt tanuló vagy inkább szórakozó gyerekek közül.

Focisuli, Buenos Aires

A River Plate csapat stadionja 67 ezer ember befogadására alkalmas, a 2018-as olimpia nyitó- és záróünnepsége is itt lesz megtartva, ezen kívül itt kapott helyett a focicsapat iskolája. Egészen az óvodás kortól járhatnak ide tanulni a gyerekek, akik ha unják az órákat és kinéznek az ablakon, éppen a kedvenc focicsapatuk edzését nézhetik a matekóra helyett. Már egészen az egyetemig képzik a gyerekeket, akik amellett, hogy a csapat játékosai lehetnek ha elég ügyesek, az egyetemen tanulhatnak sportmarketinget, de lehetnek edzők is, vagy részt vehetnek egyéb képzéseken is. Nagyjából 2000 gyerek jár az iskolába, akiknek általában a szüleik is nagy River Plate rajongók, bár ez nem felvételi követelmény.

Mese iskola, Levittown

Philadelphia egy kis külvárosában az 1950-es években megszavaztatták a gyerekekkel, hogy ki legyen az a személy, aki az iskola névadója lesz. Valószínűleg az iskola vezetése sem számított az eredményre, de voltak olyan kedvesek, hogy ha már egyszer úgy alakult, hogy a többség ezt szeretné, akkor teret engedtek a gyerekek akaratának. Így lett az iskola Walt Disney Általános Iskola. Erről persze a névadót is értesíteni kellett, aki annyira megörült a gyerekek szavazatainak, hogy az iskolavezetés akkor lepődhetett meg rövid időn beül még egyszer, mikor Walt Disney személyesen ellátogatott a névadó ünnepségre. Ajándékba pedig vitt magával néhány rajzművészt a filmstúdiójából, akik az egész épületet telefestették mesefigurákkal. Mára persze már több iskola is viseli a híres rajzfilmgyáros nevét, de ez volt az első.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek