Sulibútor fillérekből

Amikor iskolakezdés előtt szembesülünk azzal, hogy a gyereknek iszonyúan kéne valami új bútor, az nem kellemes. Miután ilyenkor a világ összes pénze sem elég, ezt jó lenne olcsón megúszni. Csakhogy az a bútor, amiben anyag is van, ki is néz valahogy, az sosem olcsó.

Ilyenkor jöhetnek aztán a házi megoldások, az apróhirdetési és licitálós oldalak. Nálunk egy szék kellett a már meglévő asztal mellé. Ez egy egydélutános projekt volt, nem mondom, hogy ennél nem lehetett volna igényesebben megoldani, de gyorssegélynek megfelel, és a gyerek boldog a végeredménnyel.

A kiinduló állapot nem volt túl bizalomgerjesztő, kislányszobába végképp nem passzolt. Viszont csak ezer forintba került.
A kiinduló állapot nem volt túl bizalomgerjesztő, kislányszobába végképp nem passzolt. Viszont csak ezer forintba került.Koncz Andrea

A kiindulás:

szék - vatera, 1000 forint
csiszolópapír 180-as
1 flakon akril alapozóspray (szürke) kb 1600 forint, barkács vagy festékáruházból
1 flakon akril festékspray (selyemfényű szürke) kb 1400 forint, barkács vagy festékáruházból

+ mosogatószer, rongy, víz, gumikesztyű

Előkészítés

1. Első körben a székről leszedegettem a pókhálókat, és a nagyja port.

2. Ezután a csiszolópapírral lecsiszoltam. Szálirányban, nem keresztbe, és a díszítéseket is igyekeztem finoman, de alaposan körbecsiszolni. Ez azért szükséges, mert így jobban tapad majd rajta az alapozó és a festék. A csiszolást nem kell túlzásba vinni, nem szükséges a meztelen fáig visszamenni vele.

3. A csiszolás után jöhet a lemosás. Az összes port és zsírt le kell róla szedni, ehhez alkoholos tisztítószer vagy mosogatószer is jó.

4. Ha tiszta és száraz, jöhet az alapozás. A festeni kívánt darabot szabad ég alá, de legalábbis nagyon jól (tényleg!!!) szellőző helyiségbe vigyük, és tegyünk alá fóliát.

Előtte, utána.
Előtte, utána.Koncz Andrea

5. A sprayfestésnek két fontos alapszabálya van. 1. Sok vékony rétegben dolgozzunk, különben megfolyik a festék, és akkor csiszolhatjuk vissza, és kezdhetjük előlről. 2. A sprayt mindig úgy kezdjük nyomni, hogy még ne legyen a bútor előtt, és úgy is fejezzük be.

6. Az alapozót (és majd a festéket is) folyamatos, oldalirányú, ide-oda haladó mozdulatokkal fújjuk fel, a nagyobb felületeken, mint az ülőlap, keresztbe és hosszába is fújjunk.

7. Amit én nem tettem meg, de az igazán örökre szóló eredményhez szükséges: a fa kijavítgatása. Az alapozás után látszik, hol vannak kisebb repedések, hiányok. Ezeket folyékony fával vagy fatapasszal kell javítani, száradni hagyni, majd újra csiszolni.

8. Alapozás (és ha volt javítás) után újra finoman meg kell csiszolni a felületet, majd portalanítani.

9. Most már tényleg jöhet az igazi festés. A száraz alapozóra ugyanúgy, óvatosan, fokozatosan fújjuk a festéket. Ez az akrilfesték amit én használtam, szinte azonnal száradt, fantasztikusan lehetett vele haladni.

A szék a lányszobában. Már látom, az asztal sem ússza meg meg a festékspray-t.
A szék a lányszobában. Már látom, az asztal sem ússza meg meg a festékspray-t.Koncz Andrea
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek