Hülye betegségek: A látványos, de veszélytelen lepkehimlő

Több óvodában is lepkehimlő terjed, erre figyelmeztetik a szülőket a III., a XI. kerület több óvodájában. A viszonylag kevesek által ismert betegséget az ötödik betegségnek is nevezik, a (a rubeola, kanyaró, mumpsz, bárányhimlő négyes után). A főleg a 4-12 éves korosztályt sújtó betegség általában kétévente jelentkezik járványszerűen, de szerencsére enyhe lefolyása miatt nem kell félni tőle.

Az ügyben megkerestük az ÁNTSZ-t is, akik azt a felvilágosítást adták, hogy mivel ez a betegség nem tartozik a bejelentendő fertőző betegségek körébe, ezért nem vezetnek róla nyilvántartást.

Dr. Milei Krisztina gyerekorvos érdeklődésünkre elmondta, hogy a betegségtől nem kell tartani, mire a betegek orvoshoz kerülnek, már nem fertőznek, így maximum az orvos igazolást állít ki. Felnőtteket általában nem fertőz a betegség, ő a praxisában egy olyan anyukával találkozott, akinek felső légúti tünetei lettek, miután kislánya megbetegedett. Idén nála (a XVIII.kerületben rendel) egy megbetegedéssel sem találkozott, emlékei szerint tavalyelőtt volt sok fertőzött. Újbudán, pldául Őrmezőn viszont tombol a betegség, az egyik gyermekorvosnál hétfőn negyven beteg jelent meg, szinte mind lepkehimlővel.

Tünetek

Lepkehimlő
Lepkehimlő

A vírusfertőzés az esetek többségében tünettel nem jár, viszont a beteg fertőz. Egyesek influenzaszerű tünetekkel szembesülhetnek, de a betegség egyik nevét adó kiütések elkerülik. Mások megismerkedhetnek a pillangó formájú kiütésekkel, elsősorban az arcon, és az orrnyeregnél, ez terjed el testszerte. A lábakon és a karokon is megjelennek a kiütések, melyek változó formájúak. Egyes esetekben a bőrelváltozás viszket, de sokan nem találkoznak vele. A fertőzés olykor lázzal, ízületi fájdalommal és nyirokcsomó-duzzanattal jár.

Hogyan terjed?

Cseppfertőzéssel, (tüsszentéssel, köhögéssel, de akár kézfogással, érintéssel is el lehet kapni. A lappangási idő 4-20 nap lehet. A Parvovírus B19-nek csak enyhe fertőzőképessége van. Ha megjelennek a bőrtünetek, onnantól kezdve a beteg már nem fertőz.

Kire veszélyes?

A várandósok, főleg az első trimeszterben járók tartsák magukat távol a lepkehimlős gyerekektől, de a terhesek nagy részénél semmilyen problémát nem okoz a kór.

Kezelési módok

Gyógyszeres kezelésre általában nincs szükség, maximum a tüneteket érdemes kezelni (hőemelkedés, viszketés, ízületi fájdalmak). A kiütések rendszerint 1-2 hét alatt elmúlnak.

Egy szülő tapasztalatai

A majdnem hét éves Vilma minden szempontból hozta a betegség sztenderdjeit. Szombat este kicsit piros volt arca, vasárnap reggel már szép piros lett, ami hétfőre vette fel a klaszikus lepkeformát. A kitütéseken kívül más baja nem volt, jókedvű, minden szempontból egészségesnek tűnő gyerek képét mutatta, talán egy kicsit fáradékonyabb volt a szokottnál, simán aludt délutánonként másfél-két órát, amire viszont máskor is képes. Viszont izgalommal fedezte fel napról napra, ahogy egyre több a kiütés a testén, amik néha kicsit viszkettek.

Diagnosztizálni nem volt nehéz a etegséget, miután együtt játszott oviba ugyan nem engedett, de a játszótérre persze lezavart Petivel, aki büszkén újságolta, hogy azért nem megy oviba, mert lepkehimlős. Persze ettől függetlenül is elkapta volna, ugyanis az ovis ballagáson a fél csoport kipirult arccal jelent meg, és nem az izgalom miatt. De, miután amikor már látszik, nem fertőz, amikor meg nem látszik, senki nem tudja, hogy ott bújkál a betegség, ennek sincs igazán jelentősége. Úgy tűnik, egyszer el kell kapni és kész.

Pár nappal később aztán kipirult a nővére feje is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek