Mobil a gyereknek karácsonyra, 3 tipp

A mobiltelefon előkelő helyen szerepel a gyerekek karácsonyi ajándéklistáján, lehetőleg persze egy iPhone, csúcs HTC, esetleg Galaxy formájában. A legtöbb szülő viszont magának sem vesz ilyen drága készüléket, pláne a gyereknek. Hiába jogos - felnőttszemmel - az érv, hogy a drága mobilt nagyobb eséllyel fogják ellopni, ráadásul még egy kamasz sem feltétlenül tudja elég óvatosan kezelni, nehogy baja essen a vagyont érő csodának, ez a kölyköt általában nem hatja meg. A szülő meg töprenghet, milyet vegyen, hogy szájhúzás és anyagi csőd se legyen a vége. Belépőszintű, de már érintőképernyős és okos telefonokat kerestünk.

stockfresh 1088807 photo-of-friends sizeM

Mi az, amit manapság egy gyerek vár a telefontól? Először is: legyen okos és érintőképernyős. Aztán kell még zenelejátszás, használható fényképezőgép/videokamera, és persze Facebook, email, és játékok. Amivel tehát a legtöbbjüknél nem is érdemes bepróbálkozni, az a hagyományos, nem érintőképernyős készülék, ami az ő szemükben annyira elavult, hogy az már ciki.

A kifejezetten a gyerekeknek szánt telefonokat sem érdemes megvenni, nem sokkal olcsóbbak, és sokkal kevesebbet nyújtanak, mint az olcsóbb, "felnőtt" változatok.

Amire érdemes figyelni: a fényképek, zenék tárolását simán meg lehet oldani olyan telefonnal is, amibe memóriakártya dugható, egy sd vagy mikro sd kártya nem óriási összeg - és ez jöhet mondjuk a nagymamáéktól - , és már a 4-8 gigás méret is elég sokra elegendő, nem kell tehát kizárni azokat a készülékeket, amiknek nincs nagy memóriája, ha bővíthető.

Jöjjön néhány tipp, milyen készülékeket érdemes nézegetni. Ezek kártyafüggetlenül sem nagyon drágák, de az egyes mobilszolgáltatóknál jobb áron is beszerezhetőek, pláne, ha hajlandóak vagyunk aláírni egy havi csomagra. Három olyan készüléket kerestünk, amelyek mindhárom nagy mobilcégnél elérhetőek, de mielőtt döntenek, érdemes még megnézni a választott szolgáltató ajánlatait, mert ki lehet fogni olyan készülékeket, mint a HTC One V, vagy a ZTE Blade, ami azért esett ki nálunk, mert nem kapható mindegyiknél.

Samsung Galaxy Y

samsung galaxy y

Különböző mobilos boltokban a kártyafüggetlen készülék nagyjából 25 ezer forint körül kapható meg, ehhez érdemes még hozzászámolni a mikro SD kártya árát, ebből akár 32 GB-os méretet is tud kezelni. Minden alapvető igényt kielégít, lehet vele fényképezni, videózni, internetezni (wifin ingyen, vagy adatcsomaggal pénzért), több színben is kapható, sőt, még Hello Kitty kivitel is van, körülbelül 5 ezer forint pluszért.

Ha mobilcégtől vásároljuk, előfizetéses csomagban, két év hűséggel gyakorlatilag mindhárom nagy szolgáltató 0 vagy 1 forintos áron adja a telefont, viszont a színválaszték mindháromnál elég szűkös. Pre-paid kártyával együtt viszont egyedül a Telenornál járunk jól, ahol így 15 ezer forint, a másik két nagy kártyával együtt 25 ezer forintért adja, ehelyett viszont akkor már nyilván érdemesebb ugyanennyi pénzért a kártyafüggetlen változatot venni, és válogatni a színek között.

LG Optimus L3

lgoptimusl3.png

Meglehetősen szögletes formájú készülék, amit kártyafüggetlenül 30 ezer forint körül szerezhetünk be. Az Android új, Gingerbread operációs rendszere fut rajta, amivel fiúk mindenképpen tudnak menőzni.

Ez is tudja a minimumot, lehet vele fotózni, zenét hallgatni és internetezni, az Android Marketről pedig egy csomó játékot is tölthet rá a gyerek ingyen is. A belső memória csak 1 GB, viszont mikro SD kártyával ez is tuningolható.

A mobilszolgáltatók nagyjából ugyanabban a konstrukcióban kínálják, mint az előző Samsungot: előfizetéssel, két év hűséggel ingyen elvihető. A feltöltőkártyás változat a Telenornál 24 ezer forint, a Vodafone és a T-Mobile néhány száz forint különbséggel kevéssel 29 ezer alatt kínálja.

Ha feltöltőkártyával használnánk, érdemes megfontolni, hogy ezt a telefont egyik szolgáltató sem kínálja nagyon sokkal olcsóbban, még a legjobb ajánlat is csak 6 ezer forinttal kerül kevesebbe, mint a kártyafüggetlen változat, így szerintünk, ha erre szavaznak, válasszák inkább azt, és akkor a gyerek akár a sítáborban is beletehet egy helyi feltöltőkártyát, és akkor tuti nem megy majd rá a gatyája a hazatelefonálgatásra.

Sony xperia Tipo

xperia tipo.png

A kártyafüggetlenül nagyjából 35 ezer forintos kis xperia nagyjából ugyanazt tudja, mint a két előző készülék, fotó, videó, zene, internet, a memória itt is mikro SD kártyával bővíthető, szintén 32 gigabájtig. Fekete és fehér kivitelből lehet választani, előbbit fiús, utóbbit lányos szülők részesítik előnyben.

Ez a készülék is elvihető 2 év hűséggel akár ingyen is, de ezért már mindhárom cégnél elég komoly havidíjra kéne leszerződni, annyira komolyra, ami egy gyereknek szánt telefonnál már nem reális.

A feltöltőkártyás árak: Telenor: 23,800, Vodafone: 33 ezer, T-Mobile: 37 ezer, utóbbi kettőnél ezt is érdemesebb megvenni egy olcsóbb helyen 35 ezerért, kártyafüggetlenül, és akkor ugyanaz érvényes, mint az előzőnél, akárhol járunk is, bármikor beletehetünk egy helyi kártyát, és azzal is működni fog, így még a roaming díjakat is megúszhatjuk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra