Kánikulában játszva iszik a gyerek

A nyári melegben mindenhonnan zúdulnak ránk a hőséggel kapcsolatos figyelmeztetések, az anyák pedig pánikszerűen dugdossák a nap elől a vastagon bekent, fehér kalapos gyerekeket, otthon besötétítenek és folyamatosan kínálják az innivalót, igyál fiam, meleg van. Az egyik legfontosabb tanács ilyenkor valóban a folyadékpótlás, ami árnyékban, otthon, hűvösben is fontos és amit hajalmosak vagyunk mi felnőttek is elfelejteni. Mert van, hogy egyszerűen mégsem vagyunk szomjasak. És mi a helyzet a gyerekekkel, akik ha nem szomjasak, egész egyszerűen nem is hajlandóak inni?

tk3s 56-1017901561

Az anyatejes babákat egyes tanácsok szerint nem szükséges külön vízzel itatni, mert ha szomjasak, úgyis jelzik és gyakrabban szoptatjuk őket, de van ahol ilyen melegben azt javasolják, hogy cumisüvegből ajánlgassuk a forralt vizet. A tápszeres és a hozzátáplált babánál viszont már fontos a megfelelő folyadékpótlás, ami lehetőleg víz legyen, mert az oltja a legjobban a szomjat és mert az az egészséges. A rohangászó, fáradhatatlan, egész nap nyüzsgő nagyobbak hálisten könnyebben itathatók már, de itt is vannak kivételek. Mert mi van, ha az istennek sem akar inni az a gyerek egy korty vizet sem? Ilyenkor jönnek a trükkök.

Nálunk egy időben az utánzás örömére játszás jött be, vagyis nézd, mami is iszik egy kortyot, most apu jön, és most a Dani. Így több kört is boldogan lejátszott, osztva a feladatokat és kortyolva nagyokat. Aztán nagyobb korában már az önállóságára dolgoztam és sportkupakos kis üvegben foghatta a saját vizét, amit ha magára öntött sem volt dráma, viszont a nagy részét nagyon ügyesen és örömmel folyatta a szájába. A jópofa műanyag poharak és itatók, a színes szívószálak mind hozzájárulnak ahhoz, hogy nagyobb örömmel igyon a gyerek. De van, amikor ez még mindig nem elég, mindenre a dacos szájösszeszorítás és fejrázás a válasz. Ilyenkor mi a teendő, erőltessük vagy sem?

És ha nem kell a víz?

tk3s 121884
Peter Banos

Van aki egyszerűen nem szomjas, de talán még az is lenyom plusz egy pohárral így 35 fok fölött. Ha viszont egy gyerek nem jelzi hogy szomjas, mert a nagy játékban nem ér rá, az nem vicc. A kicsik szervezete érzékenyebb, könnyebben kiszáradnak és sok problémát megelőzhetünk vele, ha mégis lemegy egy kis plusz folyadék néha.Vannak anyukák, akik ilyenkor adják fel és víz helyett már szinte bármit adnak, csak hogy folyadék kerüljön a kicsibe. A felvizezett gyümölcslé a leggyakoribb megoldás, ami nem rossz, főleg ha cukormentes, nem sűrítményből, hanem friss gyümölcsléből készítjük a fröccsöt. Hígra főzött-forralt, szintén felvizezett gyümölcsteákkal is próbálkozhatunk, ezek némelyike édeskés, így talán könnyebben iszik belőlük az egyébként inni nem hajlandó baba is.

Emellett jó, ha magas folyadéktartalmú ételekkel kínáljuk a gyereket, ezek amúgy is könnyen csúsznak ilyenkor: dinnye, paradicsom, uborka, hideg gyümölcslevesek, gyümölcssaláták. Valamennyit pótolhatunk ezzel is, de az ivást nem helyettesítik. Próbáljuk meg gyakran az orruk alá dugni az innivalót, nagyobbaknak mindig ugyanoda, elérhető helyre rakni, hogy ki is szolgálhassák magukat.

Oké hogy igyon, de mégis mennyit?

És hogy mennyit igyon a gyerekünk naponta? Az optimális mennyiséget sok minden begfolyásolja: az életkor, az éppen végzett tevékenység (bent olvasgatunk a hüvősben, vagy kint tombol a játszótéren), vagy az elfogyasztott ételek sótartalma. Kétféle szabállyal találkoztunk eddig, létezik például egy képlet, amit a képletet kedvelőknek most ideteszünk, de a magunk részéről hülyét kapunk minden hasonló általánosítástól. Tehát a szakemberek szerint a babák folyadékszükséglete testsúly kilogrammonként 150 ml, pl. egy 6 hónapos 6 kg testtömegű kisbaba napi folyadékigénye közel 1 liter, egy 8 kilós csecsemőnek pedig 1,2 liter folyadékra van szüksége. A másik oldal szerint fél éves kortól 1 éves korig kb. 1 dl, 1 éves kor fölött 6 dl, 2-3 évesen kb. 7 dl folyadékot fogyasszon a gyerek. Az óvodások kb. 8 decit, a kisiskolások 9 deci folyadékot fogyasszanak, ami 10 éves kortól 1 literre nő, majd 15 éves korra eléri a másfél litert.

Figyeljük a kiszáradás jeleit!

Fontos még, hogy tisztában legyünk a kiszáradás tünetei. Gyorsabb és súlyosabb jelenségről van szó, mint egy felnőttnél, ahol a fejfájás már elég jól jelzi, hogy itt az ideje meginni egy pohár vizet. Ha gyerekünk sír, de nem könnyezik, ha a karikás a szeme, ha a kicsi kutacsa beesik, nem pisil, ha mégis akkor egész sötét sárgát, szokatlanul nyűgös és fáradt, szédülésre panaszkodik, akkor nagy eséllyel kiszáradt. Ilyenkor cukros üdítővel semmiképp ne itassuk, de a sima víz sem elég. A vízzel együtt a szervezetnek sókra is szüksége van, hogy a különböző testfolyadékokban biztosítsa a normális só-vízháztartás egyensúlyt, ezért valami könnyű levest, gyümölcslevet, de elsősorban patikában kapható elektrolitos vízzel itassuk meg a kicsiket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek