Ön lesittelne egy hetedikest?

Zanza!

A Büntető Törvénykönyv módosítása előtt 14 éves kortól kezdődött a büntethetőség. A BTK benyújtott tervezete alapján a büntethetőség korhatára 14 év helyett 12-re csökken. Ez számtalan kérdést vonz maga után, számos civil szervezet is tiltakozik a határozat ellen.

stockfresh 518389 barbed-freedom-libert sizeS

A büntethetőségi korhatár 14-ről 12 évre való leszállítása több pontban is ellentétes az ENSZ Gyermekjogi Egyezményében foglaltakkal, így a „gyermek mindenek felett álló érdekével”, „a gyermekközpontú igazságszolgáltatás követelményével”, „a bírói eljárás minden lehetséges esetben való mellőzésének előírásával”.  Gondoljunk csak bele, egy 12 éves gyerek számára valóban megoldás a szabadságtól való megfosztás? Mekkora hátrányba kerül az a 12 éves gyerek, aki ugyan bűnt követett el, ám mégis szeretne megfelelni az oktatási rendszer, majd a munkaerőpiac elvárásainak?

Egy 12 éves gyermek biológiai, testi, szellemi, lelki fejlődése még folyamatban van, az autonómia (hogy mennyire lehet őket befolyásolni), az ösztönökön és az érzelmeken való uralkodás, a késleltetés képessége, a jövőbeni cselekmények következményeinek mérlegelése még nem száz százalékos. Vitathatatlan orvostudományi tény, hogy az agy csak az ember húsz éves kora körül éri el a teljes fejlettséget. (Forrás: UNICEF)

Ön mit gondol, a 12 éves gyerekeket is büntessék meg úgy, mint a 14 éveseke?

  • Igen, ha a gyerek rosszat tesz, meg kell büntetni. 1545
  • Büntetés helyett foglalkozzanak vele képzett szakemberek, részesüljön emberi bánásmódban, hogy később be tudjon illeszkedni a társadalomba. 740
  • Ne a BTK, hanem a szülők büntessék meg gyereküket. 52
  • A 12 éves gyerek még nincs tudatában tetteinek súlyával, ezért ne büntessék meg. 25
Blogmustra