Repülőn a gyerek vagy bekakil, vagy üvölt - mit lehet tenni?

Nem könnyű repülőn a gyerekkel, de nem kell tőle félni, ha felkészülsz. Bár már nincs Malév, azért vannak még társaságok, akikkel (így vagy úgy), de hosszú utakra mehet az ember. De hogyan tervezz, ha mindezt egy kisgyerekkel tennéd?

Tippjeink a játékoktól a felkészülnivalókig.

stockfresh 120438 family-airport sizeM

Noémi barátnőm rendszeresen ingázik Budapest és Moszkva között két gyerekkel. A férj Moszkvában dolgozik, és Noémi legalább 3-4 havonta megteszi ezt a nem túl hosszú, annál idegőrlőbb utat a 4 éves Zsombival és az egyéves Árpival. Az elmúlt két évben annyiszor hallottam Noémit arról panaszkodni, hogy a gyerekek már megint végigüvöltötték a két és fél órás utat, hogy nekiálltam körbekérdezni: ki mit csinál, ha fel kell vinni a gyereket a repülőre.

Biztonság

A gyerek összes játéka, itala, kiegészítője át kell, hogy menjen a biztonsági kapun. (Ha már itt tartunk, a szakértők szerint nem éri mérhető káros sugárzás a gyereket a repülőtéri biztonsági ellenőrzéseknél, ha nagyon aggódsz emiatt, attól tartok kénytelen leszel autóval/hajóval megtenni az utat, mert erre való hivatkozással nem hagyhatod ki az ellenőrzést.)  Ha van olyan tárgy, amelyik nem fér át az ellenőrző berendezésen, azt a biztonságiak át kell, hogy vizsgálják.

El ne vesszen a gyerek!

A nagy tömegben könyen elkeveredhet még a legjólneveltebb és -tudatosabb gyerek is. Legyél elővigyázatos
- mindig jóval több időt számolj az odaérésre, a becsekkolásra és a terminálhoz való eljutásra, mint amennyi kéne
- írd fel a gyerek csuklójára a telefonszámodat (és állítsd hangosra a telefont)
- próbáld meg nem szem elől téveszteni: ne engedd elkóricálni várakozás közben. És öltöztesd feltűnő színekbe:)

Italok

A kézipoggyászba kerülő folyékony és gél/krém állagú anyag különleges elbírálás alá esik. A szabályzat szerint 100 ml az ezekből engedélyezett mennyiség, az is külön-külön egységekbe csomagolva, ziplockos (lezárható) műanyag tasakban szállítva. Ebbe beletartozik minden gyerekital, tej, tápszer – a szülőnél csak annyi lehet ezekből, amennyi a gyerek(ek) út közbeni ellátásához szükséges. Kis üvegekben 100-100 millilitereket csomagolj. És hiába csak 1 dl van benne, nagyméretű üvegeket egyáltalán nem szabad a fedélzetre vinni.

Étkezés

Mindig ellenőrizd evés előtt a fedélzeten felszolgált étel hőmérsékletét - általában tűzforró a kinyitott doboz tartalma.

Csecsemő számára mindig készülj saját étellel és tányérral/evőeszközzel (de persze ne a fém készletet vidd), és érdemes több előkét is becsomagolni.

Csecsemődnek készíts előre felforralt vizet egy (vagy t9bb, max 100 ml-es) üvegben,és csomagold higiénikus, lezárható zacskóba.

A repülőn megkérheted a stewardesst, hogy melegítse meg a babaételt-italt egy kis forró vízben. Készülj fel arra, hogy a személyzetnek nincs mikrohullámú sütője, úgyhogy szólj előre és számíts legalább 8-10 percre, mire megkapod a felmelegített ételt.

Mindig legyen nálad nedves kéztörlő. Mindig.

Alvás

Repülőn gyerekkel nem a stílus számít - öltözzetek mind minél kényelmesebb ruhába. Öltözzetek rétegesen, hogy ha meleg van, legyen mit levetni.

stockfresh 325573 boy-playing-with-pilot sizeM

De számíts arra, hogy a repülőn hideg van, legalábbis alvásidőben - téli időben vigyél váltás cipőt, és az alváshoz meleg zoknit.

Legyen nálad saját, puha takaró, a repülőn többnyire lehasznált, vékony semmiségeket kapsz. Ha befér, vigyél egy-egy kispárnát is, de ezt többnyire a gépen is tudnak adni. Főleg, ha időben szólsz.

Minél kisebb a gyerek, annál fontosabb az alvás előtti rutin: próbáld meg ezt minél inkább tartani, függetlenül attól, odakint hány óra is van. Ne hagyjátok ki a fogmosást, a mesét, és hidd el, máris könnyebb lesz az elalvás.

Csecsemők - az édes élet

Hát igen, egy év alatti gyerekkel vagy nagyon nehéz, vagy nagyon könnyű. Őket azért még nem úgy kell szórakoztatni, ahogy az eggyel nagyobbakat, és megnyugtatni is könnyebb egy ilyen kicsit. Kivált, ha szopizik. Tapasztalt utazó barátnőm Zsóka szerint a legfontosabb egy ilyen kicsi gyereknél (még a fapadosokon is), hogy már a check-innél jelezzük, szoptatni is szeretnénk majd a gépen, segítsenek, hadd legyen egy kis helyünk és magánszféránk a dologra. Általában megértő ilyenkor még a legvérmesebb személyzet is.

Gyerekülés, hordozó vagy biztonsági öv?

Az FAA ajánlásai szerint 
9 kilóig babahordozóban
9-18 kilóig arra minősített babaülésben
18 kiló fölött a repülőgép biztonsági övével becsatolva utazhat a gyerek.

Az igen gyakran előforduló turbulencia miatt a gyerek legbiztonságosabban nem a szülő ölében, hanem egy gyermekülésben van, bekötve. Érdemes utánanézni (kivált hosszabb járatokon), van-e a légitársaságnak saját gyermekülése, amelyiknek van, az általában nem engedi meg felvinni a sajátot. A legtöbb járatra azért felviheted a babahordozót, amelyik jellemzően elfér a repülő ülésén (vigyázni kell, az ülés ne legyen 16 inchnél, azaz 40 cm-nél szélesebb), és a stewardessek segítenek biztonságosan bekötni.

Az FAA videója a biztonságos bekötésről.

Két éves kor alatt szinte egyik társaságnál sem kell fizetni a gyerek utazásáért (illetve ahol kell, ott is csak illetéket). Ilyenkor viszont nincs is hely foglalva számára, ami hosszú úton se nem biztonságos, se nem kényelmes. Érdemes megnézni, mennyibe kerülne ha vennél jegyet a kicsinek, és ha mégsem, hát foglalj olyan járatra, amelyik jellemzően nincs tele és szólj a check-innél, hogy próbáljanak meg olyan helyet adni, amelyik mellett van üres ülés.

Gyerekkel/gyereküléssel nem szabad vészkijárathoz ülni, az FAA javaslatai szerint a  gyerekülés csak az ablak mellé vagy a középső sor közepére tehető, hogy vész esetén ne akadályozza az embereket.

Beszálláskor első, kiszálláskor az utolsó legyél, így tud neked a legjobban segíteni a személyzet a repülőn.

stockfresh 648465 family-in-plane sizeM

Átszállás esetén már előre kérj segítséget. A csomagok, egy gyerekülés, egy-több gyerek, és még el is kell érned a következő járatot? A repülőtereken mindig van személyzet, aki tud segíteni, csak jelezd már akár a jegyvásárláskor.

Pelenkacsere a repülőn

Egy jól irányzott kaki bárhol előfordulhat - mért a repülő lenne a kivétel? Készíts egy pár tiszta pelenkát, egy textilpelenkát (a gyerek alá), popsitörlőt és esetleg popsikrémet egy külön pici táskába/nesszeszerbe. Csomagolj mellé egy váltás tiszta ruhát, netán néhány pici műanyag zacskót a veszélyes hulladék számára. Ezt a csomagot tartsd mindig magad mellett, ki tudja, mikor lesz rá szükséged.
A nagyobb gépek hátuljában általában van egy nagyobb mosdó, kérdezd meg a stewardesstől, melyik az, és vidd oda a gyereket a pelenkacseréhez. Van azonban olyan légitársaság is (ilyen volt például régebben az Air Canada), amelyiknél a személyzet helyez fel egy pelenkázólapot az egyik vécében, ha kéred. Érdemes ezt beszálláskor megkérdezni.

Totyogók

Ők már keményebb dió, hiszen az 1-3 évesek már komoly érdekérvényesítési képességgel bírnak. Náluk a legfontosabb a figyelem lekötése. Csomagolj néhány kisebb könyvet, amit szeret (netán egy kedvenc sorozatából szerezz be egy még nem látott példányt, az mindig nagyobb öröm és hosszabb idő). Játékok közül válassz olyat, amelyik kis helyen elfér, mégis nagyon kihasználható: ilyenek például a rajztáblák, amelyekhez oda van kötve a mágneses ceruza. Ezekkel kis kreativitással hosszú időre le tudod foglalni a kicsit. Legyen nálad egy a kedvenc plüssökből, hogy legyen mibe kapaszodni és ezt használhatod akár történetek elmondására is (pl. "kisnyuszi felfedezi a repülőt"). Ezekre külön vigyázz, netán legyen pórázon, el ne hagyjátok a reptéren.

És senkinek nem lesz semmi baja, ha a gyerek sétál egy kicsit fel-alá a gépen. Csak sose egyedül tegye.

Játékok

Egyszerre csak egy játék legyen elöl. Amikor új játékot vesztek elő, legyen az elpakolás is programpont.
Legyen egy-két játék becsomagolva - ez növeli az izgalmat, és a kicsomagolás is időt jelent.

Válaszd mindig inkább a könnyű és könnyen pakolható játékot, mint a nehéz fakockát - se cipelni, se elszórni majd összeszedni nem a legjobb ötlet nehéz vagy apró darabokból álló dolgokat a repülőn vagy a reptéren.

Sokféle olyan foglalkoztatófüzet is kapható, amelyikkel hosszabb időn át el lesz a gyerek, nézz szét az utazás előtt a könyvesboltban vagy az interneten.

Nagyobb gyerekek

Velük azért többnyire könnyebb az élet: ők már viszik a saját hátizsákjukat benne a játékaikkal és repülőre szánt holmijukkal, és ők hosszabb ideig le tudják magukat foglalni a gépen könyvükkel, játékukkal, ceruzáikkal. Repülőn nem érdemes figyelni, mennyit tévézik a gyerek - ha van, vidd magaddal a hordozható dvd-lejátszót néhány lemezzel, de hidd el, a gyerekek általában bármilyen mesének örülnek majd a repülőn. Kivált, ha otthon nem engeded nézni ezeket.

stockfresh 648464 child-sit-in-plane sizeM

Hanna elmondása szerint minden repülőút előtt elmegy egy olcsó boltba, ahol vesz pár kisebb játékot a gyerekeknek "ezeknek ugyanúgy örülnek a gépen, mint nagyobb ajándékoknak, ugyanakkor nem gond, ha elvesznek út közben - mert sajnos volt már, hogy Andris kedvenc markolója tűnt el. A kedvenc dolgokra azóta külön figyelünk (mindegyik gyerek 3-3 játékot pakolhat a hátizsákba), és nagyon viccesen el tudnak ám játszani egy-egy 300 forintos matchboxszal is. Kivált, ha én is beszállok."

Fülbajok - gyakori probléma

A kicsik füle fájhat a repülőúton (kivált fel- és leszálláskor) még akkor is, ha egészségesek. Ha fáj/pattog a füle, itass vele vizet, esetleg készülj előre olyan étellel, amit szopogatni tud. Akár nyalókával, bármennyire is kerülöd máskor.

Nagyobb gyerekeknél is érdemes ennivalót pakolni - ilyenkor megengedhetsz akár egy kis lazítást. Judit például a színes kukoricapuffancsokat kedveli "otthon soha nem engedem ezeket a cukros dolgokat, de a repülőn jó móka, hogy a három gyerek válogatja kedvenc színeit a zacskóból - megy a cserebere, a fogadás, mi lesz legközelebb a kezemben, és a többi. Egy zacskó általában egy órás bulit jelent."

Két éves kor fölött érdemes részletesen elmesélni az utazás előtt, pontosan mi is történik majd a repülőn. Akár minden este mesélhettek róla, a gyerek nem fogja megunni, és a repülőgépen nem fog megijedni a váratlan hangoktól, élményektől. Tanítsd meg azt is, hogyan kell a fülhallgatót használni, ez is élmény lesz majd élesben.

Jó utat!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek