Kórházfigyelő: aki a kádat avatta a dél-pesti kórházban

Szilvi 2010-ben szült a Jahn Ferenc kórházban, és annyi jó tapasztalatot gyűjtött össze (és ezzel nincs egyedül!), hogy már most tudja, jövőre megint ott szül majd. Rendezett körülmények, térítésmentes anyaszoba, egy szuper szülészet? Őrület.

Ha még nem szültél, nézz körül, melyik szülészet áll szívedhez legközelebb, ha pedig már igen, írd meg te is kórházfigyelődet, és segíts azoknak, akik most választanak kórházat: küldd el élményeidet a poronty@divany.hu címre! Köszönjük!

jahn

"A Jahn Ferenc Kórházban szültem 2010 áprilisában, és jövő márciusban is ott fogok. Nem ez a lakhelyemhez legközelebbi kórház, de nekem megérte az utazgatás" – mondja Szilvi szűkszavúan és sokatmondóan. Lássuk, miért.

Terhesgondozás

Orvoshoz magánrendelőbe jártam, de a laborvizsgálatok, ultrahangok és a CTG-k mind a kórházban voltak. Minden vizsgálatra külön szoba áll rendelkezésre, a CTG szobában egyszerre 3 vizsgálat zajlik, időpont-egyeztetéssel, pontos kezdéssel. Sehol nem kellett sokat várnom. Igaz, a hétfő reggel egy kicsit húzósabb az ultrahangnál, de a két vetkőző jelentősen gyorsítja a vizsgálatokat.

Ezek mára annyiban változtak, hogy az osztályos betegfelvételi várót egybe tették az ultrahangos váróval, de azért a pocakokból lehet látni, ki hova vár.

Pontozás: 10/9

Szülés

A kórházban két emelet is női osztály, a két legfelső, így nem átjáróház. Külön részlege van mindennek. A legfelső emeleten vannak a szülőszobák, ottjártamkor 5 különálló szoba közül választhattam. Sikerült kifognom egy üres időszakot, így tényleg szabadon választhattam mind közül. A káddal, franciaággyal, átalakítható szülőággyal felszerelt volt a legszimpatikusabb. Épp előző nap lett kész a felújítás, így én avattam a kádat :)

A párom végig velem lehetett, nyugodtan hagytak minket vajúdni, de csak egy szavamba került, ha valamire szükségem volt.

Nem voltam géphez kötve, nem volt szükség semmi injekcióra vagy infúzióra, így semmi zavaró tényező nem akadályozta szabadságomat, sőt, a szülés utáni két órát is ott töltöttem, nem raktak ki a folyosóra.

Pontozás: 10/10

Gyermekágy

Mivel sajnos volt némi gond a babával, így ő az intenzív osztályra került megfigyelésre, én pedig a terhespatológiára. Igen, külön rész van fenntartva azoknak az anyáknak, akik nem lehetnek együtt a picivel. Külön vannak a nőgyógyászati betegek, külön a benntartott kismamák, van császáros 24-órás őrző, szóval mindennek megvan a helye, nincs keveredés. Mivel én 3 nap után mehettem volna haza, de a pici nem, így lehetőséget kaptam anyaszobában való elhelyezésre. Ezek kétágyas szobák fent az intenzíven. Így sem lehetsz egész nap együtt a picivel, de ha már kikerül kiságyba az inkubátorból, háromóránként te szoptathatod, etetheted a lefejt tejjel vagy a tápszerrel. Az anyaszobáért nem kellett fizetnem.

A rokonok nagyon szeretik a „látogatói teraszt”, ahova majdnem egész nap ki lehet menni – az etetési időszak kivételével –, így még az inkubátoros babákat is meg lehet lesni.

Magát a gyerekágyas osztályt csak a szülőszoba látogatás alkalmával láttam, remélem jövőre sikerül tapasztalatot is szereznem. Abból amit akkor láttam, jónak tűnt. Vannak egy és kétágyas alapítványi szobák, és vannak 4-5 ágyas kórtermek. Látogatókat csak az alapítványiban lehet fogadni, korlátozott mennyiségben. A látogatóbeengedési tilalom a patológián is érvényes, de ez ötágyas szoba esetében jobb is szerintem. Sokan vagyunk úgy, hogy nem szívesen mutogatjuk magunkat szoptatás közben idegeneknek, vagy épp mi aludnánk egy kicsit napközben.

Ha valaki jön hozzád, szólnak és ki kell menni az előtérbe. Külön étkező is van kialakítva, itt zajlik a reggeli-ebéd-vacsora osztás. A szobákban nem látják szívesen az evészetet, különben is, anyu húslevesét kényelmesebb asztalnál ülve enni, mint az ágyban kínlódva...

Az alapítványi szobák csekkesek, hazamenetelkor kapsz egy csekket, és fizetsz belátásod szerint, de átlag ötezer éjszakánként a szokás, illetve két éve az volt.

A baba akár egész nap veled lehet, de akkor adod le, amikor akarod, még nappal is.

Pontozás: 10/10

Felkészítő

Érdemes szülés előtt részt venni egy valamilyen szüléssel kapcsolatos előadással összekötött szülőszoba-látogatáson, mindent meg lehet nézni és kérdezni. Ottjártamkor két csecsemős nővér és egy szülésznő tartotta. Segítenek összeállítani a kórházi csomagot, ami néhány pontban eltérhet a védőnő által adott általános csomaglistától, így biztosan nem lesz semmiben hiányunk, illetve nyerhetünk pár kilót hazamenetelkor.

Csak pozitív

Összességében csak pozitívat tudok mondani a helyről, mindenkinek csak ajánlani tudom.

Szilvi

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek