Játék-gépkarabéllyal halomra lőtt mindenkit

Népszerű játszótéren vagyunk Budapesten. Konszolidált anyák tologatnak konszolidált kisbabákat, a hancúrozó négyévesek át-átesnek a kétéveseken a homokozóban, a fák alatt hűsölő anyák pedig mindezt rutinosan már föl sem veszik. Aztán megjelenik két ménkű koszos gyerek játék-gépkarabéllyal, és halomra lőnek mindenkit.

Szerintem ez ijesztő. És szerintetek?

Bár a gépkarabély élethű mása csak műanyagból fröccsöntött, megdöbbentő a két kisfiú (7-8 évesek lehetnek) stílusa és agresszivitása, és hogy mindezen remekül szórakoznak. A két Che Guevara-hasonmás láttán újra megfogadom, kidobom a nagyi által vett vízipisztolyt és letiltom a Ben 10-es gyerekcsatornát.

A baj nem a cowboyos játékkal van

„Marciról 4 éves kora körül már nyilvánvalóvá vált, hogy érdeklik a játékfegyverek, rengeteget hisztizett a játékboltban, hogy neki puska kell. Az apjával is mindig cowboyosat akart játszani, ő lelövi az apját, akinek össze kell esnie, meg kell halnia. Ijedten kérdeztem a pszichológus barátnőmet, hogy nagy-e a baj? A fiamból verekedős, agresszív gyerek lesz-e? Megjegyzem, nálunk nagyon ritka a veszekedés, a férjemmel jól megvagyunk, nem vagyok ideggörcs anya, a gyerek nem tanul tőlünk erőszakos mintát.”

„Azt mondta a barátnőm, hogy ez összetett dolog. Amíg nem az a kisfiú szándéka, hogy másokat bántson, addig nem veszélyes, amit csinál. Egy cowboyos játékban rengeteg gyermeki motiváció meg tud nyilvánulni. Benne van, hogy figyelmet kér, benne van az is, hogy meg akarja védeni a szeretteit és benne van az is, hogy ezzel a játékkal barátokat tud szerezni, mert népszerű játék. A baj akkor van, mondta, ha egy erőszakos, és elutasító családi légkörre reagál a gyerek úgy, hogy agresszív játékokban éli ki magát, és ebben dolgozza fel a nyomasztó élményeit.”- mondta a 35 éves Panka.

A brit tudósok mellélőttek?

Sokak szerint nincs abban semmi, ha a gyerekek fegyverekkel játszanak. A brit kormányzat egyenesen azt állítja, hogy a fiúknak igenis szükségük van a játékfegyverekre a fejlődéshez, hiszen ezen játékok által nő a kreativitás, javul a szellemi teljesítmény. Pedig a briteknél nem csak a műanyag pisztolyok voltak kitiltva pár évvel ezelőttig, de az akcióhős-figurák is, sőt, a túlzott politikai korrektség jegyében azt sem engedték, hogy a gyerekek az ujjukkal lövést imitáljanak.

Az újabb érvelés szerint viszont a lövöldözés nem jelent agressziót, ha a gyerek tudja, hogy a másik ember(gyerek)nek is ugyanazok a jogai, mint neki, és ha a lövöldöző tisztában van a "bolygó értékeivel" és megőrzésük fontosságával. Kérdés, ez mit jelent egy hétévesnek.

Itthon másképp van

Bár a szülők véleménye itthon ugyanúgy erősen megoszlik a pro- és az antivízipisztolyisták között, itthon még a klasszikus tiltás van érvényben az intézményekben, és az az alapelv, hogy a lövöldözős játék nem kreatív energiákat fejleszt, hanem egysíkú, értelmetlen lövöldözésre ösztökél.

Míg Nagy-Britanniában az említett körlevél hangos társadalmi vitát váltott ki, itthon szinte elképzelhetetlen egy ilyen témára épülő vita. (Van nekünk elég bajunk máshol.)

Oszd meg másokkal is!
Mustra