8 étkezési szabály kismamáknak

A kismama táplálkozása nem csak a saját egészsége és jó közérzete miatt fontos, de a magzat fejlődése szempontjából is döntő jelentőségű.

Cél a kiegyensúlyozott táplálkozás

Általánosságban elmondható, hogy a várandósság alatt napi 300 kalóriával nő meg a kismama energiaigénye a korábbihoz képest. Ennek a bevitelét azonban sok esetben megakadályozza a terhesség első hónapjaiban jelentkező émelygés, hányinger, esetleg hányás. A nők gyakran megijednek ettől, és emiatt vagy a hízástól való félelmük miatt nem figyelnek eléggé a rendszeres táplálkozásra – ismerteti dr. Demjén László, szülész-nőgyógyász szakorvos. A kismamáknak a rosszulléttől függetlenül meg kell próbálkozniuk a kiegyensúlyozott és vitaminokban gazdag táplálkozással.

8 tanács a kiegyensúlyozott táplálkozásért

Mindenképpen törekedni kell a változatos táplálkozásra, így jó eséllyel minden szükséges tápanyag megjelenik a palettán. A étkezések zömében megjelenhet a kenyér, illetve a gabonák, legalább három-négy adag zöldség és gyümölcs, egészséges fehérjeforrások, mint a húsok, a halak, a tojás és a magvak, és napi szinten a tejtermékek is. Az élelmiszerekből ajánlatos az alacsony zsír- és cukortartalmúakat választani. A kismamák a bélmozgás elősegítése érdekében részesítsék előnyben a magas rosttartalmú élelmiszereket, mint például a teljes kiőrlésű gabonákat, tésztákat, a barna rizst, a gyümölcsöket és a zöldségeket. Jó szolgálatot tehet a joghurtba kevert búza- vagy zabkorpa is.

A várandósoknak biztosnak kell lenniük abban, hogy megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz a napi étrendjük. A nőgyógyásszal konzultálva hasznos lehet, ha magzatvédő- illetve terhességi vitaminokkal is kiegészítik a táplálkozásukat. A szakember abban is segíthet, hogy a vény nélkül- és a receptre kapható készítmények közül megtalálják a számukra legoptimálisabbat.

Napi 300-600 mg kalciumbevitel biztosítja a baba és a mama egészségét. A mamáknál szükséges az izom-összehúzódáshoz és az ideg-ingerület vezetéshez, a magzatnál pedig az egészséges csontok, fogak felépüléséhez. Gazdag kalciumforrások az olajos magvak, a mák, a saláta, a szőlő, a füge, a narancs, a citrom és a joghurt. A kávé és a szénsavas üdítők viszont gátolják a felszívódását.

A vasbevitel is igen fontos az immunrendszer működéséhez, valamint a magzat izomfehérjéinek és az enzimeknek a képzéséhez. A napi 25-30 mg vas pótolható bogyós gyümölcsökkel, brokkolival, barackkal, mákkal, teljes kiőrlésű búzával, tojással, húsokkal.

A C-vitamin szükséges a vas felszívódásához, a vérképzéshez, és segít leküzdeni a fertőzéseket, ezért a kismamáknak napi 100-500 mg javasolt. Ezért érdemes naponta friss gyümölcsöket, zöldségeket, homoktövist, csipkebogyót, májat fogyasztani. A folsav szedését ideális esetben már a fogantatás előtt érdemes elkezdeni, hiszen segít a velőcső-záródási rendellenességek megelőzésében, valamint a szív- és vese fejlődési rendellenességek előfordulását is csökkenti. A mesterséges készítményeken kívül megtalálható a zöld növényekben és a káposztafélékben.

Kismamáknak az A-vitamin bevitelt mindenképpen táplálékkal kell megoldaniuk, mert túlzott mennyiségben májkárosító lehet. (Magzatvédő vitamin szedése mellett külön A-vitamin pótlás nem ajánlott.) Előanyaga, a béta-karotin erősíti a szöveteket, a sejtek, és szoptatáskor is szükséges a hormontermeléshez. Természetes forrásai a sárgarépa, a sütőtök, a zeller, a paradicsom, a cékla, a sárgadinnye, a csipkebogyó, a fokhagyma, a halolaj, a hering, a makréla és a máj.

Mit ne fogyassz?

Kardhal, cápa, királymakréla, konzerv fehér tonhal: ezekben a nagytestű halakban magas a higanymetil, mely ártalmas a gyermek agyfejlődésére és az idegrendszerre. Várandós és szoptató nők biztonságosan heti 30 dkg tengeri halat fogyaszthatnak.

Tavi és folyami halak: a hobbihorgászat esetén előfordulhat, hogy baktériummal vagy vírussal fertőzött hal kerül belőle az asztalra. Mindenképpen javasolt, hogy csak megbízható forrásból vásárolj, kizárólag ellenőrzött halat.

Nyers vagy nem teljesen átsült hús, hal, sushi, tojás: a nem teljesen átsült állati eredetű ételek különböző vírusokat, baktériumokat tartalmazhatnak. Használj húshőmérőt, hogy meggyőződj a hús állapotáról, illetve főzd a tojást addig, amíg már nem lágy.

Hot dog és löncshúsok: ezek a húsfélék tartalmazhatnak egy baktériumot, az úgynevezett Listeria monocitogenest, amely fertőző betegséget okoz, és akár vetélést, halvaszülést és egyéb komoly egészségügyi problémákat is vonhat maga után.

Pasztörizálatlan tejtermékek: ide tartoznak bizonyos sajtfajták is, mint a  Brie, feta, Camambert, Roquefort. Ezekben is nagyon magas a listeria baktérium szintje.

Pasztörizálatlan gyümölcslevek: különösen kerülendők az utcai árusoknál, illetve a nagyáruházakban frissen facsarva kapható gyümölcslevek, mivel ezekben a termékekben előfordulhat a coli baktérium.

Gyógynövények, gyógyteák: noha a gyógynövények természetes anyagok, még nem tudunk róluk eleget ahhoz, hogy nyugodt szívvel ajánljuk a terhesség idejére, sokuk pedig vérbőséget okozhat.

Csapvíz a fejletlen országokban: fogyassz palackozott vizet, hogy elkerüld a különféle fertőzéseket!

Alkohol: a sör, a bor és minden egyéb alkohol oxigént von el a sejtektől, ezzel megakadályozva azoknak normális fejlődését. Az alkohol negatív hatása az idegrendszerre visszafordíthatatlan, így nem létezik olyan kevés mennyiség, melyet biztonságosnak mondhatunk a gyermekvárás idején.

Allergén ételek: a családi allergiák függvényében a te gyermeked is hordozhatja magában a hajlamot bizonyos ételallergiákra. A mogyorótartalmú ételek kerülése a várandósság idején csökkenti a gyermek későbbi ételallergiájának kockázatát. Ha szükséges, érdemes szakemberrel konzultálni aki segíthet az allergia kockázatát csökkentő diéta kidolgozásában.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek