Babanapló: Kicsi Lány vagy suttog, vagy kiabál

Kicsi Lány azt hiszi, hogy született indián. Vagy oroszlán. Nála két lehetőség van: vagy suttog vagy kiabál. Ha nálunk vendégeskedik egy vele hasonló korú kisfiú, akkor a fejéhez kúszik és úgy ráüvölt merő szeretetből, hogy Bence sírva fakad. Nem csodálom, én is félnék a helyében Kicsi Lánytól, aki egyébként is hajlamos volt kihasználni azt, hogy gyorsabban változtat helyet, mint a haverja.

(Babanapló – Kicsi Lány és az anyós)

Fotó: Naoya Fuyi
Fotó: Naoya Fuyi

Amikor ugyanis Bence még nem tudott elmenekülni előle, Luca rendszeresen a hasán támaszkodott meg. Ami azért nem lehet kellemes, én sem szeretném, ha egy ugyanolyan súlyú emberke rajtam pihentetné a testsúlyát. Aztán amint megfogja Bence a Kicsi Lány játékát, Luca ott terem és kiszedi a kezéből. Mert az az övé. Mondjuk Bencéét is megszerzi. Az is az övé. Kis gyűjtögető.

Kettőn áll a vásár

Azért amióta Bence is forog és próbálkozik a kúszással, őt sem kell félteni. Jól oda tud sózni Lucának, ha arról van szó. Mi meg az anyjával nevetünk rajtuk vagy vigasztalunk, hogy lesz ennek még párja, nem maradnak el a bunyók a jövőben sem. Ilyen az, ha két egykét összeengednek.

Ki tudja, mi lesz itt, ha jönnek a kistestvérek. A szülők ugyanis azért vállalnak másik gyereket, hogy a nagyobbiknak legyen kivel játszania, és azt hiszik, hisszük, milyen jót teszünk vele. Az elsőszülött meg persze, hogy szeretne egy társat, de azt nem akarja, hogy bepottyanjon a felségterületére egy csomag, aki nem tud semmit, csak sírni és bepisilni, mégis mindenki körülötte ugrál és őt csodálja. És továbbra is meghallgatják a látogatók, hogy Petike milyen ügyesen mond verset, megkérdezik, hogy kivel játszott ma az óvodában, de csak trónfosztás történik. A legnagyobb trauma messze az, hogy a pocakos korban még úgy várt kistesóval nem is lehet játszani, amikor végre világra jön, mert az csak eszik és alszik.

Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni

Két barátunknál is megérkezett a napokban a gólya és meghozta a harmadik porontyot. A nagyok meg Lucán ,,gyakorolnak", mert vele már lehet mit kezdeni. Simogatják, odahozzák a játékaikat, megmutatják a legújabb, féltett kamiont, babát, mesekönyvet, autópályát, CD-t, puzzle-t, legót. A végén egész kis kirakodóvásár van körülöttünk. Etetik. Na, ebben nem is tudom, melyikük az ügyetlenebb: Kicsi Lány mostanában egészen ütemesen nyitja a száját, már nem hadonászik a kanállal, mert nem is adom oda neki. A barátok gyerekei viszont minimum a felét melléöntik a kajának. Sebaj, van mosógép. Meg víz is szerencsére, amiben a gyereket le lehet mosni. Abból néha több is akad, mint kellene.

Az egyik ismerősöm mesélte, hogy a fia mikre képes annyi idő alatt, míg ő kimegy pisilni. A tizenegy hónapos kölyök este fürdetés előtt valahogy lehámozza magáról a pelenkát, aztán lepisili a padlót, végül megúsztatja a tócsában a műanyag halacskáját. Jobb esetben. Rosszabban saját magát. Ott is jön a kistestvér. A nagyon okosok gondolom vissza tudnák vezetni erre a traumára ezt, a kívülről nézve nagyon vicces viselkedést. De szerintem semmi más nincs mögötte, csupán játék.

Testvérféltékenység

Szakemberek szerint a testvérféltékenység általában nem azonnal jelentkezik, hanem hónapokkal a második, harmadik baba születése után. Ilyenkor ugyanis a kicsi már mozog, elveszi a nagyobb játékait, ami sokszor utolsó csepp a pohárban. A bátynak vagy nővérnek eddig is el kellett viselnie azt, hogy a kicsi körül forog a világ, de amikor a személyes területére hatolnak, azt végképp nem veszi jó néven.

A testvérféltékenységet csak sok törődéssel lehet megoldani. Fontos, hogy a nagyobbal is szervezzenek külön programot, amikor csak vele játszanak, csak vele sétálnak, csak őt hallgatják. Hagyni kell az önállósodási törekvéseket. Ha például a nagyobb abban a korban van, hogy próbál egyedül öltözni, de nincs időnk kivárni, ne kezdjünk el matatni rajta. Inkább keljünk fél órával korábban, de hagyjuk, hogy az elsőszülöttnek is legyen sikerélménye. Ha vita van, ne adjunk automatikusan a kicsinek igazat, mert egyrészt így megtanulja, hogy ő bármit megtehet, úgyis a nagyon verik el, másrészt a nagy azt látja, hogy ő hiába nem csinál semmi rosszat, így is, úgyis megbüntetik.

Kicsi Lány ebből még semmit nem érez. Ő még egyeduralkodó.

Oszd meg másokkal is!
Mustra