A szülésznő-hiány évente több mint egymillió életbe kerül

Rengeteg anya és gyermeke hal meg a világon szakképzett segítség nélküli szülések miatt. Pedig csak kevés és könnyen elsajátítható ismeret kellene ahhoz, hogy ez az arány látványosan javuljon. Vannak már biztató példák, de több körülmény is akadályozza a helyzet javulását.

Több mint egymillió újszülött és anya hal meg minden évben a fejlődő országokban egyébként könnyen megelőzhető komplikációk miatt. Ennek legfőbb oka a krónikus szülésznő-hiány. Ez áll a Save The Children múlt pénteki, legújabb jelentésében – idézi a Reuters írását az MSNBC.

Segítség nélkül

A világ legelmaradottabb országaiban a nők fele úgy szül, hogy semmilyen szakképzett segítségre nem számíthat– szemben a nagy-britanniai egy százalékos aránnyal –, kétmillió anyának pedig ezeket a legijesztőbb napokat teljesen egyedül kell átvészelnie.

Pedig nem volna szabad, hogy ez olyan nagy dolog legyen: "Aki csak annyit tud, hogyan kell egy újszülöttet szárazra törölni és úgy megdörgölni a baba hátát, hogy meginduljon a légzése, az tudja, mi az élet és a halál" – nyilatkozta a Save The Children egyik vezetője, Justin Forsyth, hozzátéve: "Egy nőnek sem kéne segítség nélkül szülnie."

Évente nyolcmillió gyermek nem éri meg az ötéves kort, de tíz százalékuk még életük első napját sem.

Nem sok kéne ahhoz, hogy jobb legyen

Pár tudnivaló elég lenne ahhoz, hogy a csecsemőhalandóság harmadával csökkenjen a legrosszabb mutatókkal bíró 68 országban. Ezek olyanok, mint hogy a csecsemőket tartsák melegen és mindig legyenek megetetve.

A történelem is azt mutatja, hogy az ilyen halálesetek elkerülhetők. Nagy-Britanniában az 1930-as években indult szülésznő-program tizenöt év alatt nyolcvan százalékkal csökkentette a szülésbe belehalt anyák számát.

Afganisztáni eredmények

Néhány fejlődő ország azért küzd, hogy támogatást kapjon, néhány pedig már kapott is segítséget hasonló program indításához.

Afganisztánban, ahol az egyik legmagasabb a szülési kockázat, 2006 és 2009 között 6-ról 19 százalékra emelkedett az olyan vidéki szülések aránya, ahol képzett szakember asszisztált – állítja a Save The Children. Ez idő alatt körülbelül 2400 szülésznőt képeztek ki és további 3-400 végez évente. Ez akkor is jó eredmény, ha az ország még sokáig nem éri el azt az arányt, ami a WHO ajánlásában szerepel: 175 várandós anyára egy szülésznő.

A legfőbb akadályok

A jelentés azonban arra is figyelmeztet, hogy a hiány rendezésére többre van szükség mint vonatkozó iskolák pénzelésére. A szülésznői hivatás sok helyen nem túl vonzó. Annak ellenére, hogy mindenhol nagy szükség van a munkájukra, alulfizetettek és túldolgoztatják őket. Az is előfordul, hogy távoli, akár veszélyes vidékekre kell utazniuk dolgozni.

A gondokat növeli, hogy a fejlett országok elszipkázzák a lehetséges munkaerőt. Akár szándékosan toboroznak maguknak szülésznőket a fejlődő országokból, akár nem, azok a nők, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rájuk, ott maradnak szakképzett segítség nélkül.

"Arra kérjük a gazdag és a szegény országok kormányait, hogy az egészségügyi dolgozók sorsát a legfontosabb feladataik közé sorolják" – nyilatkozta Forsyth. "Enélkül ugyanis anyák és gyermekeik halnak meg továbbra is – szükségtelenül" – tette hozzá.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek