A hajlam a depresszióra születés előtt kialakulhat

A születendő gyerek a szülők elvárásainak szeretne megfelelni. Ha például mindkét szülő lányt vár, de fiuk születik, esélyes lehet, hogy homoszexuális lesz, legalábbis ezt állítja az Újjászületés-tréning egyik terapeutája, akivel a születés előtti idő traumáiról beszélgettünk, és arról, hogyan lehet a rossz programokat felülírni.

Minden esemény és érzelmi tapasztalat, amit a fogantatástól a születés utáni néhány napban élünk át, megmarad az emberi információs rendszerben.

Nem mindegy, min megy át egy magzat

Már a teherbeesés körül nagyon sok akadály és program működik a személyekben. Érzelmi gátlások, családi programok, ellenállások akadályozhatják a fogantatást, vagy éppen ellenkezőleg, a fogamzásgátlást.

Az Újjászületés-tréningről az egyik szervezővel, Dobos Andrea Beátával beszélgettünk, aki meditációs tanár, születés- és transzlégzés terápiákat tart.

„A születés körülményeinek sokkal nagyobb a jelentősége van egész életünk szempontjából, mint gondolnánk. A traumáknak hosszú távú negatív hatása van az életminőségre. A születés-tréningen visszamegyünk a testben elraktározott emlékekig, a fogantatás alapenergiájához nyúlunk vissza, hogy hozzáférjünk a kezdeti, igen nagy energiatartalékainkhoz."

„A szülés újraélésével és a szülőcsatornán való áthaladással pótolhatjuk hiányzó élményeinket (pl. csássármetszés esetén), illetve oldhatjuk szexuális problémáinkat, együttműködési nehézségeinket."

A tréning minden bizonnyal abban tud segíteni, hogy korábban nem látott összefüggésekre tud rávilágítani.

A legtöbb probléma az első szakaszban gyökerezik

Annak érdekében, hogy könnyebben lehessen foglalkozni az élmények feldolgozásával, a folyamatot négy szakaszra bontják. Minden szakaszban beindulnak tudattalan vagy félig tudatos programok.

A négy szakasz:

1. szakasz: A fogantatástól a születési görcsökig tartó szakasz
2. szakasz: A születési görcsök időszaka
3. szakasz: A végighaladás a szülőcsatornán
4. szakasz: A gyermek elválása az édesanyától a köldökzsinór elvágásáig

A terapeuta szerint a problémák nagy része az első szakasznak nevezett tapasztalati mezőben gyökerezik. Ide tartozik például, ha a szülők közömbösek a gyermek megszületése iránt, vagy ha egyáltalán nem kívánták a gyermeket.

Ilyen helyzet az is, amikor a szülők más nemű gyereket kívánnak, mint amilyen megszületik. Ha például a szülők döntöttek, hogy fiút szeretnének, de lány születik - ekkor a fogantatástól beindul ez a program, aminek a csecsemő meg akar felelni.

Például amikor kislány születik, és az édesapa lányt kívánt, de az anya kisfiút, akkor a lánynak jó lesz ugyan a kapcsolata a férfiakkal, de az a probléma alakul ki, hogy nehezebben tudja magát azonosítani, mint nő.

A lány, akit az édesanyja fiúnak várt

Ez érdekes kijelentés. Arról, hogy milyen példával tudná alátámasztani, hogy az a lány, akit az anyja fiúnak várt, kevésbé tud majd egészséges kapcsolatot kialakítani férfiakkal, megkérdeztük Dobos Andrea Beátát.

„A lánygyermek, aki az anyukájától a nőiességében nem kap megerősítést, később, felnőttkorában bizonytalanná válhat a saját nőiességében. Bár apja elfogadása révén tud ismerkedni férfiakkal, de mivel sérült a saját nőiségének a képe, ezért a férfiakkal csak rövid kalandokba keveredik. Gyakran panaszkodnak az ilyen mintával rendelkező nők, hogy a férfiak csak kihasználják őket.”

A terapeuta szerint a fiúnak várt lányra jellemző lehet, hogy gyorsan ismerkedik, de nem tud kapcsolatot fenntartani. Nincs önbizalma, nem hisz a saját szépségében. Időnként arról panaszkodnak az ilyen típusba tartozó nők, hogy az első szexuális alkalom után a férfiak elhidegülnek tőlük. Nem képesek a nőiességükben és a kapcsolataikban fejlődni, és tipikus áldozataivá válnak a Casanova típusú férfiaknak.

Egy újabb homoszexualitás-elmélet

Beszélgetésünkben egy újabb, különös öszefüsggés következett. „Amikor kislány születik, de mindkét szülő fiút szeretett volna, akkor lehetséges, hogy férfias alkat és viselkedés alakul ki. Ezek a személyek felnőttként gyakran homoszexuális útra térnek, és a kapcsolatban az aktív szerepet töltik be. Az ilyen nőkre a férfiak nem kíváncsiak, és ők sem kíváncsiak a férfiakra"- mondta Dobos Andrea Beáta.

A homoszexualitás okairól már jó néhány tanulmány készült, ezek közül vannak genetikai elméletek, és vannak a magzati állapothoz visszanyúló gondolatok is, de a tényleges igazságot e téren nem tudni. Megkérdeztük tehát Andreát, honnan ered az a tapasztalat, hogy a leszbikus hajlam összefügghet a szülők elvárásaival a gyerekük nemét illetően.

A gyerek programja: megfelelni a szülői elvárásnak

„Klinikai tapasztalatokból ered. Az összes hatás a transzperszonális terápiákban vezethető vissza. A szülők elvárásai, mint programok indulnak be a gyermekekben a szülés után. Ha a szülők nem képesek megváltoztatni valamilyen érzelmi okból az ellentétes elvárásaikat, akkor a gyerekek tudattalanul az ellentétes nemű elvárásoknak szeretnének megfelelni. Például, ha mindkét szülő fiút vár, akkor a lányból fiús felnőtt lehet, aki a nőkhöz vonzódik, látensen vagy manifeszten leszbikus viselkedést mutat, bár lehet, hogy ezt nem érzi énazonosnak. Ez igaz a hasonló okokból homoszexuálissá váló fiúkra is. Ismerek olyan eseteket, amikor több azonos nemű gyerek után ismét fiú vagy lány született, és a fiatal gyerekkorában az ellentétes neműekkel azonosult, utána viszont csak az azonos neműekkel lépett szexuális kapcsolatba.”

A depresszió magzati korra visszavezethető okai

Végül egy szintén gyakori problémára tértünk rá, mégpedig a szülői bizonytalanságra, illetve közömbösségre.

„Amikor a szülők bizonytalanságot éreznek a gyermekkel kapcsolatban, az bizonytalan modelleket alakít ki önmagával vagy a nemével kapcsolatban. A szülők gyermekkel szembeni közömbösségének a következménye, hogy a személy önmagával kapcsolatos közömbösséget alakíthat ki. Nehézzé válhat számára a szeretet érzésének átélése, mind az adás, mind a szeretet elfogadásának tekintetében. Többször szomorúság és depresszió érzése alakul ki vagy önmagával, vagy másokkal kapcsolatban."

A terapeuta tapasztalatai szerint amikor egyáltalán nem akarnak gyereket a szülők, a gyermekben tagadásos ellenállás alakul ki az egész élettel szemben.

A szülők gyerekvárással kapcsolatos fantáziáin túl természetesen az is nagyon fontos, hogy a magzat milyen fizikai és lelki tapasztalatokat szerez a méhen belüli állapotban, illetve, a társadalmi és környezeti tényezők hogyan befolyásolják az anya fizikai és lelki állapotát.

„Az anya és az apa minden gondolata, szóbeli és cselekvéses viselkedése hat a születendő gyermek testi, lelki, mentális, sőt morális viselkedésére. Alapvetően megalapozhatók a gyermek szokásai és választásai a mindennapok és az ízlés minden területén."

A folytatásban arról lesz szó, hogy a terapeuta tapasztalatai szerint milyen esetekben lehetséges, hogy a gyerek nem akar megszületni és hogy hatnak a magzatra a szülők kapcsolati válságai, valamint az anya szélsőséges lelkiállapota.

Oszd meg másokkal is!
Mustra