Az éjszakai szoptatás a gyerek fogába kerülhet

Mindennapos az olyan látvány, hogy egy kicsi szájából vagy az ujja vagy a cumi lóg, esetleg egész nap a cumisüveg. Ezek egy bizonyos életkoron túl már ártalmasak a fogak fejlődése szempontjából. Pedig egyáltalán nem törvényszerű, hogy a tejfogak elromoljanak, hiszen valóban kiesnek, de nem mindegy, milyen állapotban.

Fotó: Jan Hoffmann
Fotó: Jan Hoffmann

Dr. Alberth Márta, a DEOEC (debreceni klinika) Gyermekfogászati és Fogszabályozási Tanszék vezetője szerint egy ideig nem probléma, ha cumival vagy ujját szopva alszik el gyerekünk. A legjobb az lenne, ha ezek a szokások lassan elmaradnának addigra, amikor megindul az első fogak kibújása.

A fogzás (a tejfogak előbújása) általában 4 hónapos kortól 2,5-3 éves korig tart. A gyerekek egy része meg sem érzi ezt az időszakot, míg sajnos többségüket megviseli. A kicsi széklete meglazulhat a fogzás időszaka alatt és a különböző fertőzéseket a csecsemők ilyenkor hajlamosabbak elkapni. Hőemelkedés is felléphet, de a láz már fertőzésről tanúskodik.

Ha mégis cumizik a kicsi, arra kell törekedni, hogy lehetőleg gyógycumikat, fogászatilag tesztelt cumikat vásároljon a szülő. Ezek úgy vannak kialakítva, hogy kevesebb kárt tegyenek a kialakuló fogsorban. A legjobb lenne azonban ezeket is elhagyni fogzáskor. Az ujjszopással is az a gond, mint a cumival: az ujj a kibújó fogacskákat kitámasztja, és előrenyomja. Ebből alakul ki a pókharapás (a felső fogsor középső fogai előreállnak). A tapasztalat szerint ez lányoknál gyakoribb.

Fogápolás - Az első lépések

Ahogy megjelenik az első fog, a fogápolást is el kell kezdeni. Itt persze még nem a hagyományos fogmosásra kell gondolni, azonban drogériákban kapható, ujjra húzható gumisörtés kis eszközzel a szülő megtisztogathatja a kicsi fogait, fogkrém nélkül.

A doktornő ajánlja az ízesített bébikendőket is, amelyek xilitet tartalmaznak. A xilitet fogvédő hatása miatt használják, ugyanis ennek jelenlétében a baktériumok nem tudnak savas környezetet teremteni. Valójában már a terhes anyáknál el kell kezdeni a védelmet, hiszen a kis csírák már ilyenkor is ott ülnek az íny mélyén.

Régen még élt a szemlélet, hogy a kismamákkal fluort szedettek, de ez megdőlt, ma már nem adnak. Az azonban biztos, hogy a leendő anyukának azt is fontos elmondani, hogyan vigyázzon a kicsi fogára. Korán hozzá kell szoktatni a csemetét ahhoz, hogy fogkefével turkálnak a szájában, és már 1-2 foggal érdemes fogorvoshoz menni. Így a gyerek megszokja a környezetet, fájdalmat sem okoznak neki, mert még nincs probléma.

Az anyák fertőzik meg a gyereket a fogszuvasodással?

Az anyukák nagy része nem is tudja: gyakran ő maga fertőzi meg a gyereket a fogszuvasodással. Ezt a betegséget ugyanis baktérium okozza. Az újszülött steril szájüreggel jön a világra. Általában az anyától kapja a kicsi a baktériumot: a szülő a gyerek kanalából kóstolva ellenőrzi az étel hőmérsékletét, aztán a kicsi veszi szájba. Így cserél gazdát a fogszuvasodás baktériuma. (Arról már nem is beszélve, aki a gyerek cumiját úgy tisztogatja le, hogy megszopogatja.) A megelőzés fontos része, hogy a kismamát is kezeltesse a rossz fogait, időnként levetesse a fogköveket, s így már sokkal kevésbé lesz fertőző a szájflórája.

Akinek foga van, meg kell tanítani rágni

Mikor milyen fogak megjelenésével számolhatunk?

4-6 hónap: 2 alsó középső metszőfog; 7-10 hónap: 2 felső középső metszőfog; 10-12 hónap: 2 felső oldalsó metszőfog; 12-14 hónap: 2 alsó oldalsó metszőfog; 14-16 hónap: 4 első tejőrlőfog; 20-30 hónap: 4 szemfog; 36 hónap: 4 második tejőrlőfog.

Sok anya hosszasan szoptat, ezzel azonban – fogászati szempontból – károkat is okoz. Hiszen az éjszaka megszoptatott, már fogakkal rendelkező kicsi szájában a tejmaradék bomlani kezd. A nyáltermelés is kevesebb ilyenkor, így annak a tisztító szerepe sem érvényesül. Akinek már foga van, meg kell tanítani rágni, rostban dús táplálékkal, mert ez már önmagában is tisztítja a fogat. Maga a rágás jelez ilyenkor az izmoknak, ez alakítja ki a helyes érintkezést a két fogsor között. Nem helyes, ha a gyerek hosszasan folyékony táplálékot kap. A tejfog zománca egyébként is speciális: az íny harmadában egy mikroszkópikus születési vonal húzódik. Itt kevésbé fedi a zománc a fogat, ezért itt a leggyengébb.

Ha itt indul meg a szuvasodás, az hirtelen körbeszalad, és letörik a fog. Emiatt látni annyi kisgyereket, akiknek fekete csonkban végződnek a fogai. El kell érni azt, hogy minden étkezés után az anya tisztítsa meg a gyerek fogát. A doktornő szerint jó módszer, hogy elkezdünk egy mesét, amit csak fogmosáskor folytatunk. Így a kicsi már nagyon fogja várni, hogy megmoshassa a fogát.

Oszd meg másokkal is!
Mustra